ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκοπο μαχαίρι το... ΔΗΚΟ για Χριστοδουλίδη- Kέρδη και ζημιές

Δίκοπο μαχαίρι το... ΔΗΚΟ για Χριστοδουλίδη- Kέρδη και ζημιές

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία θα δρομολογήσει εξελίξεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης, στα οποία υπάρχει τάση για υποστήριξή του. ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ, εἰναι τα κόμματα όπου το όνομα του Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο υποστηρικτών.

Το ενδιαφέρον στρέφεται προς στην πλευρά του ΔΗΚΟ, που είναι το δεύτερο σε μέγεθος κόμμα της αντιπολίτευσης. Παρά τους προβληματισμούς, στο ΔΗΚΟ η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη φαντάζει ως η επικρατούσα εξέλιξη, αφενός λόγω του σοβαρού ερείσματος που φαίνεται να έχει αποκτήσει ο τέως ΥΠΕΞ στη βάση του κόμματος και αφετέρου στην ισχυρή τάση που διαμορφώνεται μεταξύ στελεχών του κόμματος.

Πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Στο ΔΗΚΟ βρίσκονται σε αναμονή των ανακοινώσεων από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ανατροπή  θα εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα τις επόμενες μέρες, πιθανότατα το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου. Αμέσως μετά θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήδη έχει δηλώσει ότι θα συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, όταν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Νικόλας Παπαδόπουλος και Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν ανεπίσημες συναντήσεις και αντάλλαξαν απόψεις για το προεκλογικό σκηνικό, εξετάζοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο συνεργασίας.

ΔΗΚΟϊκές επιφυλάξεις

Οι προβληματισμοί έναντι της στήριξης της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη από στελέχη του ΔΗΚΟ, περισσότερο έχουν να κάνουν με το πλήγμα που θα δεχθεί το αφήγημα του κόμματος για αλλαγή με ένα στέλεχος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, την οποία το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου κατηγορεί ως την πλέον διεφθαρμένη που υπήρξε ποτέ. Επιφυλάξεις διατυπώνονται επίσης για τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις του Χριστοδουλίδη (πχ στελέχη ανησυχούν ότι μπορεί να ιδρύσει κόμμα), οι οποίες θα μειώσουν τα ερείσματα του ΔΗΚΟ στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο.

Οργανωτικά δεκανίκια, επικοινωνιακά βαρίδια

Τυχόν στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη από οποιοδήποτε κόμμα, σίγουρα θα είναι μια σημαντική βοήθεια σε πολλά επίπεδα, κυρίως στο οργανωτικό κομμάτι, κάτι το οποίο κατά πολλούς αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα μιας μοναχικής υποψηφιότητας. Θα του προσφέρει επίσης μια κρίσιμη μάζα υποστηρικτών, την οποία δύσκολα μπορεί να κερδίσει ένας υποψήφιος που «τρέχει» σε εκλογική κούρσα χωρίς οποιαδήποτε στήριξη από οργανωμένο σύνολο. Συνεπώς, η στήριξη από ένα κόμμα όπως το ΔΗΚΟ, είναι σημαντική από κάθε άποψη για τον τέως ΥΠΕΞ. Ωστόσο, παρά τα οργανωτικά και πολιτικά οφέλη, τυχόν στήριξη από το ΔΗΚΟ θα συνοδεύεται από επικοινωνιακά βαρίδια, τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα αναδεικνύει συνεχώς η ηγεσία του ΔΗΣΥ στην προσπάθεια που καταβάλλει για την αποδόμησή του στα μάτια και τη συνείδηση των κομματικών ψηφοφόρων. Καθόλου τυχαία στην ομιλία του ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε κάνει λόγο για «Δούρειο Ίππο», κατηγορία η οποία θα συνοδεύει τον Χριστοδουλίδη καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατεἰας. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ ασφαλώς θα στοχοθετήσει τον Χριστοδουλίδη για να ενεργοποιήσει τα κομματικά αντανακλαστικά των παραδοσιακών συναγερμικών ψηφοφόρων. Άλλη μια μεγάλη πρόκληση που θα κληθεί να διαχειριστεί το επιτελείο Χριστοδουλίδη είναι η ζημιά την οποία ενδεχομένως να προκαλέσει στην εικόνα του η κομματική υποστήριξη, αφού ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα με τα οποία πιστώνεται από τους πολίτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά γι᾽αυτό και έχει αξιοσημείωτα ερείσματα σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Ένα άλλο εύρημα όλων των μετρήσεων της κοινής γνώμης, είναι ότι ο Χριστοδουλίδης φαίνεται να έχει πιστούς υποστηρικτές, ένα ποιοτικό στοιχείο στο οποίοι αποδίδεται η σταθερή δημοσκοπική του πορεία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top