Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκπαιδευμένα δελφίνια ανέπτυξαν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκπαιδευμένα δελφίνια ανέπτυξαν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα

Πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, παρότι βρίσκονται εκτός εμβέλειας των πυραύλων, είναι πιθανώς ευάλωτα σε υποβρύχιες επιθέσεις.

Εκπαιδευμένα δελφίνια έχει αναπτύξει η Μόσχα στη ναυτική βάση της στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανώς για να προστατέψει τον στόλο της από υποβρύχιες επιθέσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση δορυφορικών εικόνων τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύει η Guardian.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το US Naval Institute (USNI) εξέτασε εικόνες που ελήφθησαν από δορυφόρο στη ναυτική βάση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο περιφράξεις δελφινιών μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, όταν ξεκινούσε η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει παρελθόν στην εκπαίδευση δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, και στη χρήση των έξυπνων θηλαστικών για την ανάκτηση αντικειμένων και την αποθάρρυνση δυτών του εχθρού.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, παρότι βρίσκονται εκτός εμβέλειας των πυραύλων, είναι πιθανώς ευάλωτα σε υποβρύχιες επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Ουκρανία είχε εκπαιδεύσει στο παρελθόν δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε τη σοβιετική εποχή και πέρασε στο περιθώριο τη δεκαετία του '90.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η Σοβιετική Ένωση όσο και οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τεχνικές εκπαίδευσης των δελφινιών, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες ηχοεντοπισμού τους, χάρη στις οποίες μπορούν να ανιχνεύουν αντικείμενα όπως υποβρύχιες νάρκες. Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση μιας «στρατιάς» δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων - που επίσης μπορούν να εκπαιδευτούν- με στόχο τη χρήση τους σε συρράξεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας επιχείρησε να αναβιώσει το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης το 2012, όμως τα θηλαστικά έπεσαν σε ρωσικά χέρια μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Το Κίεβο απαίτησε τότε την επιστροφή των δελφινιών, αλλά χωρίς να βρει ανταπόκριση, και το Ria Novosti μετέδωσε εκείνη την εποχή ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επεκτείνει το πρόγραμμα.

«Οι ειδικοί μας έχουν αναπτύξει νέες συσκευές που μετατρέπουν τον υποβρύχιο ηχοεντοπισμό στόχων των δελφινιών σε σήματα που εμφανίζονται στο μόνιτορ του χειριστή. Το ουκρανικό ναυτικό δεν διέθετε τους απαιτούμενους πόρους για μια τέτοια τεχνολογία και ορισμένα πρότζεκτ έπρεπε να μπουν στον πάγο», δήλωνε μια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο. Δύο χρόνια αργότερα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αγοράσει πέντε ακόμη δελφίνια, ξεκινώντας μια διαδικασία υποβολής προσφορών για ένα συμβόλαιο ύψους 1,75 εκατ. ρουβλιων που θα περιλάμβανε την παράδοση των δελφινιών στη Σεβαστούπολη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι σαφές εάν τα δελφίνια που πιστεύεται ότι βρίσκονται σήμερα στη Σεβαστούπολη είναι τα ίδια που προμηθεύτηκε το ρωσικό Ναυτικό μέσω του συγκεκριμένου συμβολαίου.

Δορυφορικές εικόνες από το 2018 είχαν αποκαλύψει ότι η Ρωσία είχε επίσης χρησιμοποιήσει δελφίνια και στη ναυτική της βάση στην Ταρτούς, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - «Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» ισχυρίζεται το Ισραήλ

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - «Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» ισχυρίζεται το Ισραήλ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν σε στόχους σε ολόκληρο το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης και ότι κατέστρεψε το 1/3 των εκτοξευτών πυραύλων του Ιράν. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων από την Παρασκευή και τον τραυματισμό πάνω από 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE