ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Εσθονίας: «Μικρά κράτη όπως η Κύπρος και η Εσθονία δεν μπορούν να υποτιμούνται»

Πρόεδρος Εσθονίας: «Μικρά κράτη όπως η Κύπρος και η Εσθονία δεν μπορούν να υποτιμούνται»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε χθες Πέμπτη το βράδυ σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Εσθονίας κ. Άλαρ Καρίς.

Το δείπνο πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα πολυχώρου, όπου, μεταξύ άλλων, στεγάζεται και το σύγχρονο μουσείο φωτογραφίας καθώς και εκθεσιακός χώρος για τη φωτογραφική τέχνη.

Σε χαιρετισμό του στο δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο Καρίς διανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στη βάση και του Μνημονίου Συναντίληψης Κύπρου – Εσθονίας που θα υπογραφεί σήμερα το πρωί.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η διασφάλιση του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική υπό το φως της αδικαιολόγητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Είναι εκπληκτικοί οι παραλληλισμοί μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής.

Όντας και εμείς θύματα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και των τραγικών συνεπειών της κατανοούμε πλήρως την ανάγκη να επιδειχθεί απτή αλληλεγγύη και στήριξη στον ουκρανικό λαό.

Ως Ευρωπαίοι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στην καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας και να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για αλλαγή στη συμπεριφορά της Μόσχας και για ανάληψη πιο ενεργού ρόλου ώστε να επικρατήσουν διπλωματικά μέσα με στόχο την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός για τερματισμό της απώλειας αθώων ζωών περιλαμβανομένων και παιδιών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εσθονίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι μικρά κράτη όπως η Κύπρος και η Εσθονία δεν μπορούν να υποτιμούνται αφού έχουν αποδείξει ότι αποτελούν πρωτοπόρες δυνάμεις σε τομείς όπως η ναυτιλία.

Πρόσθεσε ότι η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να αποτελέσει τη λύση σε πολλά προβλήματα και να φέρει μεγάλες αλλαγές.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται κοινές αξίες όπως είναι το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των θεμελιωδών ελευθεριών, προσθέτοντας πως και οι δύο χώρες βρίσκονται σε περιοχές προκλήσεων και γνωρίζουν καλά ότι η διεθνής νομιμότητα αποτελεί εγγύηση για τα μικρά κράτη.

Πρέπει να συνεχίσουμε να στεκόμαστε ενάντια στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, στην επιθετικότητα απέναντι σε κράτη, στα εγκλήματα πολέμου οπουδήποτε και να συμβαίνουν, είπε ο Πρόεδρος Καρίς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top