ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργείο Μεταφορών: Επενδύουμε σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Π. Χρυσοχούς

Υπουργείο Μεταφορών: Επενδύουμε σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Π. Χρυσοχούς

Ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης βρίσκεται η εκτέλεση έργων που δίνουν πνοή σε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ανέφερε σε χαιρετισμό που ανέγνωσε εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Αντώνης Στυλιανού, στο 7ο Φεστιβάλ Ψαριού που διοργανώθηκε σήμερα από τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς στο Λιμανάκι Λατσιού.

Όπως αναφέρεται στον χαιρετισμό του Υπουργού Μεταφορών, στο επίκεντρο των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται η επένδυση στην ανάπτυξη των ακριτικών περιοχών, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για βελτίωση των υποδομών και την προώθηση αναπτυξιακών έργων, ώστε να διευκολύνονται και να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, ως το πλέον αναπτυξιακό Υπουργείο, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διαχειρίζεται έργα, παγκύπρια, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €1.2 δις. Έργα πολυανάμενομενα, υπογράμμισε ο κ. Καρούσος, τα οποία, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν αναβλήθηκαν και υλοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας.

Ένα εξ αυτών είναι ο δρόμος Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, ένα σημαντικότατο αναπτυξιακό έργο που προωθεί η Κυβέρνηση, όπως αναφέρεται, το οποίο για δεκαετίες αποτελούσε δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και η ολοκλήρωσή του αναμένεται να επιλύσει χρόνια σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας και να προσδώσει νέο χαρακτήρα στην περιοχή. Είναι παραδεκτό γεγονός πως η έλλειψη οδικού δικτύου αποτελούσε, συνέχισε,  αποτρεπτικό παράγοντα για την αναβάθμιση του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς και έθετε τροχοπέδι στο ενδιαφέρον για επενδύσεις, παρακωλύοντας την ανάπτυξη της περιοχής, σημειώνεται. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, το έργο είναι συνολικού μήκους περίπου 31 χλμ και θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, με τις εργασίες για την α’ φάση να αρχίζουν τον προσεχή Ιούλιο με προϋπολογισμό €86.8 εκ..

Ένα άλλο σημαντικό έργο που προωθείται στην περιοχή είναι η επέκταση του Λιμανιού στο Λατσί,  ανέφερε , ενός δημοφιλούς προορισμού ποιοτικού τουρισμού της χώρας μας που αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Στόχος της απόφασης για επέκταση του Λιμανιού είναι, όπως είπε,  η δημιουργία υποδομών για νέες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής. Η απόφαση είναι στο στάδιο της υλοποίησης με τη διεξαγωγή της απαραίτητης μελέτης για τη διεξαγωγή προσφορών για την κατασκευή. Το κόστος για το έργο εκτιμάται στα €45 εκ. και θα περιλαμβάνει τα θαλάσσια έργα, νέα κρηπιδώματα και κυματοθραύστες.

Ενδεικτικά, άλλα έργα που υλοποιούνται ή είναι σε εξέλιξη, μετά από αίτημα του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, είναι συνέχισε, ο νέος σταθμός μετεπιβίβασης λεωφορείων στην Πόλη Χρυσοχούς: Οι εργασίες έχουν αποπερατωθεί, με δαπάνη €59.143 και ο σταθμός αναμένεται να παραδοθεί και να λειτουργήσει πολύ σύντομα.

Ακόμη, η κατασκευή πεζοδρομίων στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, διαμορφώσεων στον δρόμο παρά τις αποθήκες στο Λατσί και υπερυψωμένης διάβασης πεζών, έναντι δαπάνης €155.000.

Η κατασκευή ποδηλατοδρόμου-πεζόδρομου στην περιοχή Πόλης Χρυσοχούς-Λατσιού, έναντι δαπάνης €1,17 εκ. Επίσης η  χορηγία ύψους €71.000 για κατασκευή θωράκισης από τη θαλάσσια διάβρωση στον παραλιακό πεζόδρομο στο Λατσί, και η  χορηγία ύψους €40.000 από εξοικονομήσεις για συντήρηση οδικού δικτύου.

Επιπλέον των έργων υποδομής, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς υλοποιεί το έργο προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων στον Δήμο. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να αναδείξει συμπλήρωσε,  τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και να διευκολύνει την πρόσβαση του κοινού σε αυτούς, φέρνοντας πολλαπλά οφέλη για την οικονομική, τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Για το έργο έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου €700.000, τα οποία διατίθενται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Όπως εξήγησε στον χαιρετισμό του ο  Υπουργός, με την ολοκλήρωση του δρόμου και τη διασύνδεση της περιοχής με την Πάφο, καθώς και με την εκπόνηση άλλων έργων ανάπτυξης στην περιοχή, όχι μόνο θα εξυπηρετούνται ευκολότερα οι κάτοικοι της Πόλεως Χρυσοχούς και των γειτονικών Κοινοτήτων, αλλά παράλληλα θα δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Αυξημένη επιβατική κίνηση

Ενόψει δε και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων μετέφερε στον χαιρετισμό του την εκτίμηση ότι η φετινή επιβατική κίνηση θα είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με το 2021.

Μιλώντας συγκεκριμένα για το Αεροδρόμιο Πάφου, ο κ. Καρούσος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η τουριστική δραστηριότητα στην Επαρχία Πάφου θα ανακάμψει αισθητά μετά από δύο δύσκολα χρόνια, αφού το Αεροδρόμιο Πάφου συνδέεται αυτό το καλοκαίρι με 59 προορισμούς σε 21 χώρες με πτήσεις που θα διενεργούνται από 15 αεροπορικές εταιρείες και θα ξεπεράσουν βαθμιαία τις 250 την εβδομάδα. Σημαντική, είπε ο κ. Υπουργός, είναι και η καθιέρωση του δρομολογίου Πάφος-Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με το οποίο ικανοποιήθηκε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Επαρχίας Πάφου.

 

Φεστιβάλ ψαριού

Εξάλλου ο Aντώνης Στυλιανού, πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους  χαιρέτησε την επανέναρξη του Φεστιβάλ Ψαριού το οποίο, όπως είπε έχει θεσμοθετηθεί  στην περιοχή και το οποίο  προσελκύει πλήθος ντόπιων και ξένων επισκεπτών αναβαθμίζοντας και δίδοντας μια νέα πνοή στο γραφικό λιμανάκι του Λατσιού. Ο κ. Στυλιανού σημείωσε πως ως Αρχή Λιμένων Κύπρου σε συνεργασία με τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς διαβουλεύονται την επέκταση της λιμενολεκάνης του Λατσιού αναφέροντας πως στα επόμενα φεστιβάλ το έργο θα έχει αποπερατωθεί. Είπε ακόμη πως η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη επενδύει και με την δική της πολιτική αναβαθμίζει ακριτικές περιοχές , όπως με τον δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, με την επέκταση του Λιμανιού του Λατσιού αλλά και με επιμέρους έργα είτε αυτά αφορούν πεζόδρομους ή τοπικά έργα.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ημέρα γιορτής στο λιμανάκι του Λατσιού με την διοργάνωση του 7ου φεστιβάλ ψαριού ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προσέλευση του κοινού. Στο φεστιβάλ ψαριού δόθηκε δωρεάν ψάρι 1.500 κιλών  στους παρευρισκόμενους, σαλάτες, αναψυκτικά και ποτά ενώ αυτό περιλάμβανε και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχριστοφή το 7ο Φεστιβάλ Ψαριού με σλόγκαν «Απ' τον βυθό μας στο πιάτο σου», άρχισε αρχές της εβδομάδας με το  Mural Project,  με τοιχογραφίες / γκράφιτι  ενώ στο πλαίσιο του εξωραΐστηκαν έξι σημεία στην Πόλη Χρυσοχούς.

Από τις αρχές της εβδομάδες συμπλήρωσε στην Πόλη Χρυσοχούς βρέθηκε ομάδα καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό για σκοπούς του εξωραϊσμού που έγινε  υπό την εποπτεία και συντονισμό του 2C Multispace. Το έργο πραγματοποιείται  συνέχισε, “στο πλαίσιο του καθιερωμένου Φεστιβάλ Ψαριού που υλοποιείται για έβδομη χρονιά και προσελκύει πλήθος επισκεπτών στην περιοχή”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου - «Δεν υπάρχει ίχνος ζωής»

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Δεν φεύγει η σκόνη από την ατμόσφαιρα - Μέχρι πού θα φτάσει ο υδράργυρος σήμεραΙράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας

Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top