ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ελπίζω να πετύχουμε σχέσεις και με Μπάιντεν όπως με Ομπάμα και Τραμπ

Ερντογάν: Ελπίζω να πετύχουμε σχέσεις και με Μπάιντεν όπως με Ομπάμα και Τραμπ

«Δεν καταφέραμε να έχουμε την ίδια σχέση με τον Μπάιντεν, όπως εκείνη που είχαμε με τον Ομπάμα και τον Τραμπ. Ελπίζω να το πετύχουμε στην επόμενη διαδικασία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία του να κάνουμε φίλους, όχι εχθρούς», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ανέφερε ακόμη ότι «το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλίστες. Το χρειαζόμαστε επίσης όσον αφορά τις καταστάσεις στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά τα σχέδια για ειρήνη». Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη: «Έχουμε μια πολιτική σχετικά με το Ισραήλ. Ομοίως, είναι δυνατόν να υπάρξει μια τέτοια πολιτική με την Αίγυπτο». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τώρα με την εκλογή του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν οι σχέσεις θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Σαουδική Αραβία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «τώρα, πρέπει να μπούμε σε μια πολύ διαφορετική διαδικασία, ειδικά στην περιοχή μας, με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες πεποιθήσεις και σκέψεις».

«Καταρχήν, αυτή η διαδικασία είναι η διαδικασία του να κάνουμε φίλους, όχι εχθρούς, και είναι η διαδικασία ενίσχυσης της αδελφότητάς μας. Αυτή τη στιγμή, θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε αυτό με επιτυχία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «για παράδειγμα, στην Αμερική υπήρχε ο Τραμπ πριν, πριν από αυτό ήταν ο Ομπάμα. Οι σχέσεις μας με τον Ομπάμα και τον Τραμπ ήταν πολύ καλές και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα μεταξύ μας. Λοιπόν, καταφέραμε να έχουμε την ίδια σχέση με τον κ. Μπάιντεν; Όχι, δεν μπορέσαμε. Δεν ευχόμασταν να ήταν αυτή η κατάσταση. Δεν σημαίνει ότι πότε - πότε δεν έχουμε επαφές, αλλά θα έπρεπε να είχαμε περισσότερες. Ελπίζω να το πετύχουμε αυτό στην επόμενη διαδικασία. Αλλά λέω ξανά, η κυβέρνηση του Κόμματος ΑΚ θα συνεχίσει αυτή τη διαδικασία όχι για να κάνει εχθρούς, αλλά για να κάνει φίλους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ δεν θα κερδίσουμε τίποτα αν σπάσουμε τους δεσμούς μας τελείως. Η προσέγγισή μας είναι πάντα: Ακόμα κι αν οι δεσμοί κρατάνε όσο μία κλωστή, θα κρατήσεις αυτόν τον δεσμό επειδή μια μέρα χρειαστείς αυτή τη σχέση. Με αυτή την αντίληψη, εμείς θέλουμε να μην σπάσουμε αυτούς τους δεσμούς μεταξύ μας. Φυσικά, το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε ρεαλίστες. Το χρειαζόμαστε επίσης όσον αφορά τις καταστάσεις στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά τα σχέδια για ειρήνη. Θέλαμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με αυτόν τον τρόπο. Αυτά τα βήματα που έχουμε κάνει φαίνεται να είναι σωστά. Φυσικά, το γεγονός ότι ένας Πρόεδρος όπως ο Χέρτζογκ είναι επικεφαλής του Ισραήλ συνέβαλε καθοριστικά στο να γίνει ένα βήμα προς την ειρήνη σε αυτές τις σχέσεις. Ελπίζουμε ότι θα φέρουμε τις σχέσεις με τον Πρωθυπουργό σε πολύ καλύτερη θέση», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «έχουμε μια πολιτική σχετικά με το Ισραήλ. Ομοίως, είναι δυνατόν να υπάρξει μια τέτοια πολιτική με την Αίγυπτο». «Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο εξακολουθούν να είναι σε χαμηλό επίπεδο, ακόμη και μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών μας. Οι σχέσεις μας μεταξύ των επιχειρηματιών μας συνεχίζονται. Τα θετικά αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτά τα βήματα μπορούν να γίνουν σε υψηλότερο επίπεδο. Γιατί ο αιγυπτιακός λαός και ο τουρκικός λαός έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για τις επαφές του στην Σαουδική Αραβία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας ότι μπορούν να γίνουν κάποια κοινά βήματα με τη Σαουδική Αραβία, ειδικά για την αμυντική βιομηχανία». «Όπως αυτά τα βήματα μπορούν να γίνουν αμοιβαία στη χώρα μας ή στην Σαουδική Αραβία, , είναι δυνατό να γίνουν αυτού του είδους τα βήματα και σε τρίτες χώρες», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκλογή του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «λίγο πριν τις εκλογές, είχαμε μια κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί του για περίπου μία ώρα στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. Σε εκείνη τη συνάντηση, μιλήσαμε για το πώς θα σχεδιάσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας το επόμενο διάστημα, τι βήματα θα κάνουμε. Ας ελπίσουμε ότι με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, οι μεταξύ μας σχέσεις θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top