Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ την Κυριακή το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ενώ ομιλία πραγματοποίησε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε πορεία, με κατάληξη το γήπεδο της νεκρής ζώνης για συνένωση με πορεία των τουρκοκυπριακών συνδικάτων, για να γίνει κοινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς.
Στον χαιρετισμό του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η εργατική Πρωτομαγιά είναι "ημέρα αναστοχασμού των εργατικών αγώνων και ανασύνταξης για τους αγώνες που δίνονται".
Αναφερόμενος στην πανδημία και στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, είπε ότι έχει γίνει πιο δύσκολο το περιβάλλον για τους εργαζόμενους, το οποίο γίνεται ακόμα "δυσχερέστερο εξαιτίας των νεοφιλελευθέρων πολιτικών που εφαρμόζονται για δεκαετίες".
Τόνισε ότι αυτές οι δυσκολίες ενισχύουν την ακροδεξιά και τον φασισμό, η οποία θα ενισχύεται όσο συνεχίζονται τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.
Κακίζοντας την κυβέρνηση Αναστασιάδη, σημείωσε ότι αυτή στηρίζει και προωθεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την εργασία χωρίς δικαιώματα.
"Μισθοί και επιδόματα για χρόνια καθηλωμένα από τη μια και αυξήσεις φωτιά σε βασικά αγαθά από την άλλη. Χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν τα βγάζουν πέρα. Τα εισοδήματα εξανεμίζονται από την ακρίβεια και τα κόστη παραγωγής έχουν απογειωθεί", είπε, για να καταλήξει ότι οι εργαζόμενοι "δεν αντέχουν άλλη πενταετία" διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ.
Αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματός του, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για ανακούφιση των εργαζομένων και των νοικοκυριών. "Προτάσεις για ουσιαστικές μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως είναι η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 9%. Για μείωση των τιμών στα καύσιμα με την κατάργηση της διπλής φορολογίας και την αξιοποίηση του πλαφόν. Για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με συνεχείς και αποτελεσματικούς ελέγχους στα βασικά αγαθά", ανέφερε.
Όπως είπε, ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Κύπρο απειλείται από την φτώχεια, γι' αυτό η θωράκιση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων είναι επιτακτική. "Το ΑΚΕΛ διεκδικεί, και θα συνεχίσει να διεκδικεί, πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και την επέκταση της σε όλους του εργαζόμενους. Διεκδικεί αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων και στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Επιμένει στην κατάργηση της αποκοπής 12% στις πρόωρες συντάξεις. Προωθεί το αίτημα για τη διαμόρφωση ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού χωρίς να διαβρώνονται οι συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων", σημείωσε.
"Ανήμερα της Πρωτομαγιάς, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλους τους εργαζόμενους, στους μετανάστες, στους πρόσφυγες, στους άνεργους, σε όλους όσοι παλεύουν καθημερινά για το μεροκάματο. Είμαστε δίπλα στους νέους ανθρώπους που δοκιμάζονται από την εργασιακή ανασφάλεια, την υποαπασχόληση και τους εξευτελιστικούς μισθούς", συνέχισε, στέλλοντας ιδιαίτερο μήνυμα αλληλεγγύης στους "Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που κατέκλυσαν τις τελευταίες εβδομάδες τους δρόμους της κατεχόμενης Κύπρου με μαζικές κινητοποιήσεις για να διαδηλώσουν ενάντια στην κοινωνική και οικονομική ανέχεια".
Σημείωσε ότι οι αγώνες των Τουρκοκυπρίων έχουν στο επίκεντρο και τη διασφάλιση της κοινοτικής τους ύπαρξης. "Οι αγώνες τους είναι προέκταση του αγώνα ολόκληρου του κυπριακού λαού για επανένωση. Ο μόνος δρόμος γι’ αυτό τον αγώνα δεν είναι άλλος από τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, τη μόνη ικανή να τερματίσει τα κατοχικά και διχοτομικά τετελεσμένα σε βάρος της πατρίδας μας".
Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι "είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους πρωτοπόρους, τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργάτες που με τους σκληρούς ταξικούς αγώνες της δεκαετίας του 40 κατέκτησαν το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να συνδικαλίζεται, να έχει ρυθμισμένους όρους εργασίας, να έχει κοινωνική ασφάλιση".
Όπως σημείωσε, η Πρωτομαγιά του 2022 σημαδεύεται από την βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ "η κλιμάκωση της κούρσας των εξοπλισμών και η περαιτέρω στρατικοποίηση περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη".
"Κάθε φορά που γίνεται ένας πόλεμος οι πραγματικά χαμένοι, αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό είναι οι λαοί. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας είναι ήδη ορατές στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα των χωρών της Ε.Ε. Στις αυξήσεις τιμών που βιώναμε τους προηγούμενους μήνες ήρθε να προστεθεί ένα νέο ράλυ αυξήσεων λόγω του πολέμου. Αυξήσεις που ροκανίζουν ακόμα περισσότερο την ήδη μειωμένη αγοραστική δύναμη των μισθών, η οποία συμφωνά με το ΙΝΕΚ-ΠΕΟ βρίσκεται κατά 7% πιο κάτω από εκεί που ήταν το 2016", ανέφερε.
Για την αντιμετώπιση των πιο πάνω, η κ. Χαραλάμπους ζήτησε να μειωθεί ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, να τερματιστεί το φαινόμενο της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιβολής πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα, να ελεγχθεί ουσιαστικά η εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων και να παταχτούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Επιπλέον, ζήτησε να αυξηθούν ουσιαστικά τα κοινωνικά επιδόματα και τα επιδόματα για τους χαμηλοσυνταξιούοχυς για να αποκατασταθεί η διάβρωση που δέχονται τα εισοδήματα τους από τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές και να αρχίσει άμεσα ο διάλογος με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ.
Όπως είπε, μεταξύ του 2011 και του τρίτου τρίμηνου του 2021 "τα εισοδήματα του κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 41% ενώ τα εισοδήματα από εργασία μόνο κατά 6%".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κατακτήσεις του κινήματος, που κατάφερε να κρατήσει τις συλλογικές συμβάσεις στους οργανωμένους κλάδους, όπως στις κατασκευές και στα ξενοδοχεία, ενώ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις για την εισαγωγή κατώτατου μισθού, ενώ πρέπει να διασφαλίζεται ότι κάθε εργαζόμενος στη Κύπρο, που δεν καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, έχει κατοχυρωμένο ωριαίο μισθό και ωράριο, βασικά ωφελήματα όπως ΑΤΑ, υπερωριακή αποζημίωση, 13ο μισθό, σημείωσε.
Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα τερματισμού του καθεστώτος αγοράς υπηρεσιών σε αυτοαπασχολούμενους και στην ανάγκη να βελτιωθούν τα κριτήρια και οι διαδικασίες παραχώρησης άδειων εργασίας εργαζομένων από τρίτες χώρες έτσι που να μην είναι αντικείμενο φτηνής εργασίας.
"Δίνουμε ταυτόχρονα τον αγώνα για ποιότητα ζωής. Για ριζική αναδόμηση της κοινωνικής πολιτικής, με εισαγωγή προγραμμάτων κοινωνικής στέγης, μέτρων στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας όπως την κάλυψη του κόστους φροντίδας παιδιών και βρεφών, την κάλυψη με επίδομα της γονικής άδειας, για κατάργηση της μείωσης του 12% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται στα 63 και για επαρκής συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους, για βελτίωση του ΓΕΣΥ όχι για κατεδάφιση του", συνέχισε.
Αναφερόμενη στην και τη συνένωσή της με τους Τουρκοκύπριους, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι "θα σμίξουμε για να υπενθυμίσουμε ότι για μας η απαλλαγή από την κατοχή, η απελευθέρωση και η επανένωση κάτω από την διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία είναι στόχος ζωής. Για να απαιτήσουμε επανέναρξη των συνομιλίων από το σημείο που έμειναν".
Στο μεταξύ, η ΠΕΟ εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με τουρκοκυπριακές οργανώσεις και συνδικάτα για την Πρωτομαγιά.
"Τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη. Τα οράματα τους παραμένουν ζωντανά και διαχρονικά και ενώνουν τους εργαζόμενους όλου του κόσμου", αναφέρουν, προσθέτοντας επίσης ότι "τιμούμε τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι με σκληρούς ταξικούς αγώνες και μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης, έβαλαν τους θεμελίους της οργάνωση και πέτυχαν σημαντικές κατακτήσεις".
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι Κύπριοι εργαζόμενοι "απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος".
Αναφορικά με το Κυπριακό, η ανακοίνωση της ΠΕΟ και των τουρκοκυπριακών οργανώσεων αναφέρει ότι "ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση. Συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης και για την επανένωση της πατρίδας μας, για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες", ενώ ζητούν οι συνομιλίες να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, BES, KTAMS, KOOP-SEN, DAU-SEN
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις