ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Καδής: Το Υπουργείο Γεωργίας θα προστατεύει και θα αναδεικνύει τον πολύτιμο πλούτο της Κύπρου, το χαλλούμι

Κώστας Καδής: Το Υπουργείο Γεωργίας θα προστατεύει και θα αναδεικνύει τον πολύτιμο πλούτο της Κύπρου, το χαλλούμι

Την διαβεβαίωση ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα συνεχίσουν την προσπάθεια για προστασία και ανάδειξη του χαλουμιού, του πολύτιμου πλούτου της Κύπρου που έφτασε κοντά μας από γενιά σε γενιά, έδωσε σήμερα ο Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας, το ΕΒΕΛ και η ΕΤΑΠ Λάρνακας με τίτλο «Γαστρονομική Δημιουργία με Χαλούμι», ο κ. Καδής είπε ότι «το χαλούμι είναι το πιο σημαντικό προϊόν του τόπου μας, το δεύτερο σε αξία εξαγωγών μετά τα φάρμακα, αφού οι εξαγωγές του φτάνουν γύρω στα 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».

«Γι’αυτό πρέπει το συγκεκριμένο προϊόν να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες και έχουμε πετύχει την κατοχύρωση του προϊόντος ως ενός καθαρά κυπριακού προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και με αυτό τον τρόπο απολαμβάνει το μέγιστο δυνατό επίπεδο προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα μιμιτισμού που άρχισαν ήδη να εμφανίζονται στις αγορές της Ευρώπης, λόγω ακριβώς της επιτυχίας του προϊόντος, θα πάψουν να υπάρχουν».

Στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παρουσίας τέτοιων προϊόντων, συνέχισε «δεν θα έχουμε μόνο σύμμαχο τη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου αλλά θα έχουμε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Οι συμμετέχοντες στην παραγωγή του χαλλουμιού, ειδικά οι τυροκόμοι έχουν κάνει πάρα πολλές προσπάθειες ώστε το προϊόν να φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, να γίνει ευρύτερα γνωστό και να έχουμε πολλές εξαγωγές».

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμα ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κόσμος να γνωρίσει το χαλλούμι και να το δούμε να εμφανίζεται σε περισσότερες μορφές στα μενού τόσο των κυπριακών εστιατορίων όσο και αυτών του εξωτερικού. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πάρα πολύ σημαντικές εκδηλώσεις όπως η σημερινή γιατί με πολύ ευφάνταστο τρόπο το εθνικό μας προϊον παρουσιάζεται με πολλές παραλλαγές».

Ο κ. Καδής ευχαρίστησε και συνεχάρη «τους φοιτητές του ΑΞΙΚ, τον Σύνδεσμο Τυροκόμων, την ΕΤΑΠ Λάρνακας, τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων και όλους τους συντελεστές που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί η σημερινή.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για προστασία αλλά και ανάδειξη αυτού του πολύτιμου πλούτου, που έχει φτάσει κοντά μας από γενιά σε γενιά, του κυπριακού χαλλουμιού», επισήμανε.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ) Σταύρος Σταύρου ανέφερε ότι «πίσω από το εθνικό τυρί της χώρας μας βρίσκεται ένας τεράστιος «μηχανισμός» που επηρεάζει τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Το χαλλούμι αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό στήριγμα για τη κτηνοτροφία και τη γεωργία της Κύπρου ενώ οι εξαγωγές του προϊόντος υπερβαίνουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως» είπε και σημείωσε πως «η περαιτέρω ανάδειξή του χαλουμιού αποτελεί επιτακτική ανάγκη».

Ανέφερε ακόμα πως «η συνεργασία του ΕΒΕ Λάρνακας και της ΕΤΑΠ Λάρνακας, με το ΑΞΙΚ, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Τυροκόμων και τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου, αποδεικνύει το εύρος και τη σημαντικότητα του χαλλουμιού σε διάφορους τομείς της οικονομίας, και ειδικότερα στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στον τουρισμό και στη ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία».

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) Ντίνος Λευκαρίτης, στον δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε «στα οφέλη του χαλλουμιού σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού τα οποία είναι αμφίδρομα. Από τη μια, είναι τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την άμεση κατανάλωση του προϊόντος από τα εκατομμύρια τουριστών στην Κύπρο, ενώ παράλληλα μέσω των ξένων επισκεπτών, το χαλλούμι γίνεται ευρέως γνωστό και αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό, ενισχύοντας έτσι και τις εξαγωγές».

Από την άλλη, συνέχισε «η προώθηση της αγρο-διατροφής και της γαστρονομίας προάγει την τοπική ταυτότητα και δίνει μια ποιοτική διάσταση στον προορισμό».

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του ΑΞΙΚ Δρ Εύη Σωτηρίου ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι «η ανάδειξη των γαστρονομικών δυνατοτήτων του εμβληματικού αυτού τυριού για την Κύπρο, μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στη συλλογική προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί στα πλαίσια μιας εξωστρεφούς στρατηγικής για την ανάδειξη και προώθησή του σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Σημείωσε ακόμα ότι «είναι σημαντικό για τα νέα παιδιά που προορίζονται να αναλάβουν θέσεις κλειδιά στις επαγγελματικές κουζίνες της Κύπρου και διεθνώς, να πιστέψουν στις δυνατότητες και προοπτικές των παραδοσιακών προϊόντων του τόπου τους και να τα προωθήσουν με αγάπη, σεβασμό, δημιουργικότητα και επαγγελματισμό στα πλαίσια του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης».

Εξάλλου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου Γιώργος Πέτρου αναφέρθηκε στην «τεράστια δυναμική του χαλουμιού αφού αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά τυριά με την μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, σε βάθος 20ετίας οι ποσότητες παραγωγής και εξαγωγής του χαλουμιού έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί».

Εξήγησε πως «οι εξαγωγές το 2002 ανέρχονταν στους 4.100 τόνους και το 2021 φτάσαμε σχεδόν στους 40 χιλιάδες τόνους. Το χαλλούμι ως το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου και το πρώτο εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν με 100% κυπριακές πρώτες ύλες, απασχολεί πάνω από δέκα χιλιάδες οικογένειες σε βιομηχανία, γεωργία, κτηνοτροφία και αποτελεί ισχυρό κλάδο της Εθνικής Οικονομίας».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Γραμματέας του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου Μιχάλης Μιχαηλίδης είπε πως «το χαλούμι, είναι ένα από τα λίγα τοπικά προϊόντα μας που πρέπει να αναδειχθεί και να ανέβει στο επίπεδο που του αξίζει. Γι’ αυτό χρειάζεται μία συλλογική προσπάθεια, έτσι ώστε η κυπριακή γαστρονομία να αναγνωριστεί ανά το παγκόσμιο».

Σημειώνεται ότι η σημερινή είναι η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Γαστρονομική Δημιουργία με Χαλλούμι» που διοργάνωσαν το ΕΒΕ Λάρνακας και η ΕΤΑΠ Λάρνακας σε συνεργασία με το ΑΞΙΚ, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Τυροκόμων και τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου.

Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση ανακοινώθηκε ουσιαστικά η έναρξη και θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ των συγκεκριμένων φορέων.

Το ΕΒΕΛ και η ΕΤΑΠ επέλεξαν το χαλλούμι με στόχο την καθιέρωση της συγκεκριμένης γαστρονομικής εκδήλωσης, αφού η επαρχία Λάρνακας κατέχει την πρωτιά στις εξαγωγές χαλλουμιού ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει και τη μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής γάλακτος.

Οι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας, ο Κοινοτάρχης Ορόκλινης και Βουλευτές, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ευφάνταστα εδέσματα, αναδεικνύοντας την ιδιότητα του χαλουμιού να μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεσπά ο Τσίγκης: «Πέρασε τα όρια η κατάσταση του Προεδρικού - Νομίζουν ότι είναι υπεράνω επειδή εκλέγηκε ο Χριστοδουλίδης»

Τα πάνω κάτω έφερε ο Φειδίας στα κόμματα - Σήμερα συνεδριάζει το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ

Του απαγόρευσαν να οδηγεί – 41χρονος έπιασε τιμόνι μεθυσμένος και προκαλούσε τροχαία στο Παραλίμνι

E-shops: Καταγγελίες για λάθος προϊόντα και «δυσεύρετες» εταιρείες - Τι πρέπει να ξέρεις για να λειτουργήσεις δικό σου

Επίδομα Τέκνου: Πόσα στοίχισε στο Κράτος και πόσες οικογένειες ήταν δικαιούχοι

Βίντεο που σοκάρουν από την πυρκαγιά στη Λεμόνα - Η φωτιά μαινόταν πολύ κοντά σε σπίτιαLIVE: Βελτιώθηκε η κατάσταση με τις πυρκαγιές - Διαχειρίσιμη η φωτιά και στα δύο μέτωπα

LIVE: Βελτιώθηκε η κατάσταση με τις πυρκαγιές - Διαχειρίσιμη η φωτιά και στα δύο μέτωπα

Η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην επαρχία Πάφου είναι διαχειρίσιμη και στα δύο μέτωπα, σύμφωνα με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, ωστόσο οι δυνάμεις θα παραμείνουν επιτόπου σε επιφυλακή, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Δείτε όλες τις εξελίξεις:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top