To Κυπριακό ψηλά στην αντζέτα Άντρου Κυπριανού στην Πορτογαλία

To Κυπριακό ψηλά στην αντζέτα Άντρου Κυπριανού στην Πορτογαλία

Με σειρά συναντήσεων στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, γνωστό ως Συνέλευση της Δημοκρατίας, συνέχισε τις επαφές του στη χώρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ΓΓ του ΑΚΕΛ ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Εξήγησε ότι για να επιτύχει ο διάλογος χρειάζεται η Τουρκία να στηρίζει έμπρακτα τη διαδικασία λύσης, ο ΟΗΕ να διαδραματίσει αμερόληπτο ρόλο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και οι δυο πλευρές να έχουν μέχρι τον τελικό σκοπό βούληση για τη λύση.

Προώθησε την ιδέα, με τη νέα σύνθεση του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου, να συζητηθεί το Κυπριακό και να εκδοθεί ψήφισμα, που χωρίς να παρεμβαίνει, να υποστηρίζει τον αγώνα του κυπριακού λαού για μια λύση στηριγμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δίκαιο.

Η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίσθηκε θετικά και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεννόηση. Επιπρόσθετα, ενημέρωσε για τη βάση λύσης του Κυπριακού, τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, τις συνέπειες της κατοχής και κάλεσε τα κόμματα να υποβοηθήσουν ώστε να αρθούν τα αίτια και οι συνέπειες της.

Συγκεκριμένα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ασουνσάο Εστέβες, τον Αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Αντόνιο Ροντρίγκεζ, τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Νούνο Μαγλιάες, την Αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού κόμματος, Άνα-Καταρίνα Μέντες, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού κόμματος, Ζοάο Ολιβέϊρα, τον Πρόεδρο του Αριστερού μπλοκ, Πέδρο-Φελίπε Σοάρες και την Πρόεδρο των Πρασίνων/οικολόγων Ελίζα Απολόνια.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κώστα Χριστοδουλίδη, επιστρέφει το Σάββατο στην Κύπρο.
 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE