ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα αποφάσεων στο ΑΚΕΛ- Προβἀδισμα Μαυρογιάννη αλλά δεν αποκλείονται εκπλήξεις

Ώρα αποφάσεων στο ΑΚΕΛ- Προβἀδισμα Μαυρογιάννη αλλά δεν αποκλείονται εκπλήξεις

Το καθοριστικό βήμα στη διαδικασία για επιλογή υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές του 2023 αναμένεται να κάνει σήμερα και αύριο το ΑΚΕΛ (7 και 8 Μαΐου), με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα στείλει στα μέλη την πρόταση για τον εκλεκτό του κόμματος. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Κεντρική Επιτροπή, που συνέρχεται το Σαββατοκυρίακο, θα υιοθετήσει την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο κατά πλειοψηφία προέκρινε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, έναντι του Αχιλλέα Δημητριάδη.

Ωστόσο, η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για συζήτηση και των δύο ονομάτων στην Κεντρική Επιτροπή, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανατροπών. Παρόλον ότι η ιστορία δεν έχει πολλά παραδείγματα ανατροπής πρότασης του Πολιτικού Γραφείου από την Κεντρική Επιτροπή, εντούτοις είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Κατά συνέπεια, μπορεί να υπάρξει έκπληξη με πρόκριση του Αχιλλέα Δημητριάδη, ή ακόμη και τρίτης υποψηφιότητας.

Γνώστες του παρασκηνίου στο ΑΚΕΛ εκτιμούν ότι εάν στην Κεντρική Επιτροπή διαγνωστεί ένα κλίμα ισοπαλίας ανάμεσα στους δύο δυνητικούς υποψήφιους για το χρίσμα, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο το Σώμα να παραπέμψει στη βάση και τα δύο ονόματα. Υπαρκτό, όσο κι αν είναι ακραίο, είναι και το σενάριο μπροστά στον κίνδυνο μιας επώδυνης μάχης στήθος με στήθος, που ενδεχομένως να βάλει το κόμμα σε περιπέτειες, να οδηγηθούμε σε μια τρίτη υποψηφιότητα. Στο σενάριο αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προταθεί «καθαρή λύση» με κομματική υποψηφιότητα, προς αποφυγή περιπετειών για το κόμμα. Ούτως ή άλλως με βάση το καταστατικό του ΑΚΕΛ, οποιοδήποτε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να εισηγηθεί άλλο όνομα, πέραν των δύο που εισηγήθηκε το Πολιτικό Γραφείο.

Σε κάθε περίπτωση η Κεντρική Επιτροπή θα καταλήξει σε εισήγηση προς τα μέλη του κόμματος, τα οποία θα κληθούν τις επόμενες 3 εβδομάδες να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν με μυστική ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα του διαλόγου στην κομματική βάση θα παραπεμφθούν στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα ετοιμάσει την τελική εισήγηση προς την έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, η οποία στις 5 Ιουνίου θα πάρει την τελική απόφαση για τον υποψήφιο που θα στηρίξει το κόμμα τις προεδρικές εκλογές του 2023.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top