ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Τα μανίκια μας είναι διαρκώς σηκωμένα - Θα είναι αμέλεια εκ μέρους της πολιτείας να μην στηρίξουμε τους παραγωγούς»

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Τα μανίκια μας είναι διαρκώς σηκωμένα - Θα είναι αμέλεια εκ μέρους της πολιτείας να μην στηρίξουμε τους παραγωγούς»

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο Παγκύπριο Συνέδριο του Παναγροτικού

Φίλες και Φίλοι,

Ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου μετράει ήδη πάνω από 30 χρόνια προσφοράς στον αγροτικό κόσμο με ένα σκοπό. Τη διαφύλαξη και προάσπιση των δικαιωμάτων του αγρότη και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Σκοπός που μέρα με τη μέρα γίνεται πράξη και από τη δική μας πλευρά. Όχι με λόγια αλλά με πολιτικές αποφάσεις που έμπρακτα έχουν όφελος για τους αγρότες μας. Αυτό κάναμε ως κυβέρνηση και αναφέρω ενδεικτικά: 

  • τη Θεσμοθέτηση του Μητρώου Αγροτών που αποτελεί βασικό εργαλείο για την αγροτική πολιτική.
  • Την κατάργηση της εγγυητικής στους ξένους εργάτες στην γεωργοκτηνοτροφία.
  • Την αποκατάσταση του γεωργικού εισοδήματος των πατατοπαραγωγών
  • Τη στήριξη σε αιγοπροβατοτρόφους, αμπελουργούς, αλιείς.
  • Την επίσπευση επιστροφής ΦΠΑ σε αγροτικές επιχειρήσεις.
  • Την αυτόματη ανανέωση αδειών για εργάτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα. 
  • Διευκόλυνση αγροτών για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με μετακίνηση προθεσμιών και άλλα.

Αυτά τα πετύχαμε με εσάς τα μέλη και την ηγεσία του Παναγροτικού στην πρώτη γραμμή. Και συνεχίζουμε και τώρα που αντιμετωπίζουμε ακόμη μια διεθνή κρίση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μπήκαμε πάλι μπροστά, προτείναμε και έγιναν πραγματικότητα μια νέα σειρά μέτρων:

  • Για τη χρήση του νερού από την υπερχείλιση φραγμάτων.
  • Με το σχέδιο στήριξης των αγροτών δυτικής Λευκωσίας με στόχο την επίλυση του ζητήματος της άντλησης νερού από μεγάλα βάθη.  

Φίλοι μου, 

Και για τον πρωτογενή μας τομέα, τα μανίκια μας είναι διαρκώς σηκωμένα. Δεν κάτσαμε ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια, ακούγοντας μόνο τα προβλήματα και χωρίς να προτείνουμε λύσεις. Και με οδηγό μας και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούμε να προσδώσουμε ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα και να δώσουμε στους νέους μας τα εφόδια να δουλέψουν στη γη των πατέρων τους.

Με έμφαση στην παραγωγή, στο branding, στην ανάδειξη των κυπριακών γεωργικών προϊόντων ανά το παγκόσμιο. Η αρχή έγινε με την κατοχύρωση του χαλουμιού. Αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος για το σύνολο των προϊόντων που παράγει αυτός ο ευλογημένος από τη φύση τόπος.

Θα είναι λοιπόν τουλάχιστον αμέλεια εκ μέρους της πολιτείας, εμείς οι ίδιοι να μην κάνουμε το παν για να στηρίξουμε τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους.

Άλλωστε κύριο χαρακτηριστικό της κυπριακής γεωργίας είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής προέρχεται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εργάζονται κάτω από τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού. Το μείζον που χρειάζεται λοιπόν ο αγρότης από την πολιτεία είναι σταθερότητα στη στήριξή του. 

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα η συνεισφορά του πρωτογενή τομέα στο ακαθάριστο εθνικό μας προϊόν είναι κοντά στο 4%. Πιστεύω ακράδαντα ότι με τη σωστή στήριξη από την πολιτεία μπορεί να διπλασιάσουμε τη συνεισφορά του γεωργικού τομέα στο ΑΕΠ μας. Την ίδια ώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μεγάλες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος από την κλιματική αλλαγή και την εναλλαγή των φαινομένων από συνθήκες μακράς ξηρασίας σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις με τα αποτελέσματα να τα αντιμετωπίζουμε όλοι, ο Κύπριος αγρότης ξέρει ότι έχει δίπλα του τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η διαρκής ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου και η κοινωνική και τεχνολογική άνοδος των αγροτών μας, είναι ένα στοίχημα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να το χάσουμε.

Θέλω κλείνοντας να συγχαρώ τον Παναγροτικό Σύνδεσμο Κύπρου, τον Πρόεδρο Κυριάκο Καϊλά, τον Γενικό Γραμματέα Τάσο Γιαπάνη αλλά και όλα τα μέλη του για τη δράση τους. Δέχομαι με ταπεινότητα τη σημερινή βράβευση. Τη δέχομαι όμως και με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα στους αγρότες μας, όπως το έχω αποδείξει μέχρι σήμερα. Απευθύνω δε και τα ιδιαίτερα συγχαρητήριά μου στους φετινούς βραβευθέντες, με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουμε όλοι στον ίδιο δρόμο με όλες μας τις δυνάμεις. Γιατί και ο Δημοκρατικός Συναγερμός και εγώ προσωπικά είμαστε και θα παραμείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό του αγροτικού κόσμου της Κύπρου.

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top