ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Σχέδια για διαμελισμό με δημοψηφίσματα

Ουκρανία: Σχέδια για διαμελισμό με δημοψηφίσματα

Καθώς όλοι συμπεραίνουν ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, οι Ρώσοι αναμένεται να παρουσιάσουν το πώς θέλουν να «τεμαχίσουν» τη χώρα, με μοντέλο Κριμαίας.


Πυκνώνουν οι πληροφορίες για τα σχέδια και τα σενάρια διαμελισμού της Ουκρανίας, καθώς συνεχίζονται με αδιάκοπη ένταση οι από ξηρά, αέρα και θάλασσα επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, όπως και οι συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις σε όλο το μήκος του μετώπου το οποίο εκτείνεται από το Χάρκοβο μέχρι τη μαρτυρική Μαριούπολη (όπου χθες έγινε νέα προσπάθεια εκκένωσης των αμάχων) και τη Χερσώνα, αγγίζοντας και την πόλη της Οδησσού. Σε βαθμό που σχεδόν όλοι, πλέον, να συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα – και πάντως όχι στις 9 Μαΐου, ημέρα της αντιφασιστικής νίκης κατά της χιτλερικής Γερμανίας, όπως είχαν προβλέψει ορισμένοι.

Ισως γι’ αυτό, αλλά και για να δικαιολογηθεί η συνέχισή του, οι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάνονται και το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, το Κρεμλίνο και προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν κάτι πιο συγκεκριμένο. Οπως θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η προσάρτηση στη Ρωσία ολόκληρης της περιφέρειας του Ντονμπάς και των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενδεχομένως και της ζώνης γύρω από τη Χερσώνα. Της εξέλιξης αυτής θα έχουν προηγηθεί δημοψηφίσματα που φαίνεται πως προγραμματίζονται για τις περιοχές αυτές, οι οποίες ήδη ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές – όπως συνέβη, δηλαδή, το 2014 με την Κριμαία, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη πράξη στο σενάριο του διαμελισμού της Ουκρανίας, ο οποίος τώρα μοιάζει να επιταχύνεται.

Κάλπες στις 14-15 Μαΐου;
Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα – όπως του ειδησεογραφικού ιστότοπου Menduza, που με τη σειρά του επικαλείται τρεις ανώνυμους αξιωματούχους του Κρεμλίνου – προσδιορίζουν και την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων: στις 14 και 15 Μαΐου, δηλαδή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα δε με το Schemes, ένα ερευνητικό πρόγραμμα της ουκρανικής υπηρεσίας του Radio Free Europe/ Radio Liberty, σε προσχέδιο που έχουν εκπονήσει στελέχη του κόμματος του Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία, γίνεται λόγος και για τη δημιουργία ενός νέου κράτους στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, που περιλαμβάνει τις προαναφερθείσες περιοχές. Πρόκειται, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Μανιφέστο του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας», για το «Southern Rus», ένα όνομα το οποίο παραπέμπει στις ιστορικές ρίζες των ρωσικών πληθυσμών.

Εφόσον οι παραπάνω πληροφορίες – που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από καμία πλευρά – αληθεύουν, τότε είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία δεν έχουν αντικείμενο σε αυτή τη φάση. Κι αυτό διότι η εκεχειρία δεν έχει νόημα εάν η πρώτη δεν διασφαλίσει στρατιωτικά τον πλήρη έλεγχο των εδαφών των οποίων φέρεται ότι επιδιώκει την προσάρτηση (στα οποία παραδοσιακά μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Ρώσοι ή ρωσόφωνοι). Οσο για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, προφανώς και δεν προτίθεται να αναγνωρίσει, έστω και εμμέσως, τον διαμελισμό της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ορισμένα από τα σενάρια για το μέλλον της Ουκρανίας πηγαίνουν ακόμη πιο μακριά και φτάνουν μέχρι και στην πλήρη διάλυσή της ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Για του λόγου το αληθές, όπως προέβλεψε ο γερουσιαστής Σεργκέι Τσέκοφ, μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε βάθος χρόνου τα εδάφη της Ουκρανίας θα μοιραστούν ανάμεσα στη Ρωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Ανάλογες θέσεις έχουν διατυπώσει και πρώην βουλευτές της Ουκρανίας, μέλη φιλορωσικών κομμάτων.

Η εικόνα στα πολεμικά μέτωπα
Στο μεταξύ, στα πολεμικά μέτωπα, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι καταφέρει καίρια πλήγματα στους Ουκρανούς και τις βασικές πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές τους. Κίεβο και ΝΑΤΟ, από την πλευρά τους, επιμένουν πως τα κέρδη της είναι μικρά και, πάντως, δυσανάλογα με τις απώλειες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον βέβαιο ότι η βοήθεια που παρέχει η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ αποδεικνύεται καθοριστική. Εκτός, άλλωστε, από το πολεμικό υλικό με το οποίο εφοδιάζουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε πως οι πληροφορίες που τους δίνουν έχουν παίξει καίριο ρόλο τόσο για την εξόντωση αρκετών ρώσων στρατηγών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματικών όσο και για τη βύθιση του «Μόσκβα», ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγη: in.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top