ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bγαίνει μπροστά η ηγεσία του ΑΚΕΛ για Μαυρογιάννη- Φωνές από μέλη

Bγαίνει μπροστά η ηγεσία του ΑΚΕΛ για Μαυρογιάννη- Φωνές από μέλη

Επιχείρηση στήριξης της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη στήνει η ηγεσία του ΑΚΕΛ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει στον ελάχιστο δυνατό βαθμό τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος, προτού πάρουν μορφή χιονοστιβάδας.

Από το βράδυ της Κυριακής η ηγεσία του ΑΚΕΛ έγινε δέκτης αρκετών και έντονων μηνυμάτων αποδοκιμασίας της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής να εισηγηθεί την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη στα μέλη του κόμματος, γεγονός που θορύβησε την Εζεκία Παπαϊωάννου, η οποία εξαπέλυσε επικοινωνιακή αντεπίθεση τη Δευτέρα προτάσσοντας τα θετικά του υποψήφιου για το χρίσμα. Κύριος λόγος αντίδρασης είναι το γεγονός ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν ο κατεξοχήν διαχειριστής του Κυπριακού τα τελευταία εννιά χρόνια, στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα, συναρμόδιος και συνυπεύθυνος για την κακή, κατά την ηγεσία του ΑΚΕΛ, πολιτική του στο Κυπριακό.

Η ηγετική ομάδα του κόμματος, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Στέφανο Στεφάνου, βγήκε μπροστά από το πρωί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, για να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις όσων καταφέρθηκαν εναντίον της απόφασης του ΑΚΕΛ και για να πλέξει το εγκώμιο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο χαρακτήρισε ως προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με διασυνδέσεις στο εξωτερικό, που μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια αποκατάστασης της πολύ κακής εικόνας της Κύπρου διεθνώς, λόγω του σκανδάλου με τα «χρυσά διαβατήρια».

Ο Στέφανος Στεφάνου, όπως και άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ, ανέδειξαν τις τεχνοκρατικές επιδόσεις του Μαυρογιάννη και τη συνεργασία του με όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην επιτυχημένη θητεία του ως επικεφαλής υφυπουργός κατά το εξάμηνο που η Κύπρος προήδρευε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί θητείας Δημήτρη Χριστόφια.

Επιπλέον ένα πλεονέκτημα που έχει ο Μαυρογιάννης, κατά την ηγεσία του ΑΚΕΛ είναι ότι δεν έχει κομματική ταμπλέλα ή βαρίδια, γεγονός που τον καθιστά υπερκομματικό υποψήφιο, που μπορεί να γίνει αποδεκτός από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις.

Τρεις παραιτήσεις

Εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη, από ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ, ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σε τρεις περιπτώσεις, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά δεν έγινε δεκτή. Το θέμα αυτό αναδεικνύεται από το ΑΚΕΛ σε μια προσπάθεια να αποσείσουν από τον Μαυρογιάννη την κατηγορία ότι επί εννιά χρόνια δεν είχε διαφωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Κραν Μοντάνα, ένα θέμα το οποίο το ΑΚΕΛ έχει αναδείξει σε μείζον ζήτημα.

Βγήκε από αριστερά ο Αχιλλέας

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, το ΑΚΕΛ αλλά και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απέκτησαν ένα πολιτικό αντίπαλο, τον μέχρι χθες, δυνητικό υποψήφιο για το χρίσμα, Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στο ΑΚΕΛ για την επιλογή Μαυρογιάννη, τον οποίο κατηγόρησε ότι παίρνει δύο μισθούς, έναν ως πρέσβης και δεύτερο ως διαπραγματευτής.

Πρέπει να φύγει η Διεφθαρμένη Διακυβέρνηση Αναστασιάδη και Συνεργάτες (ΔΔΑ και Σία), σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας Δημητριάδης. Κληθείς να ερμηνεύσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, είπε ότι οι υπεύθυνοι του κόμματος «θα πρέπει να εξηγήσουν την επιλογή τους για στήριξη του συνεργάτη του Προέδρου Αναστασιάδη και επί χρόνια διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη». Ο Δημητριάδης ζήτησε να ελεγχθεί ο Μαυρογιάννης αν έπαιρνε δύο μισθούς και κάλεσε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Γενικό Ελεγκτή να διευκρινίσει τις πληροφορίες αυτές.

Λίγο αργότερα με γραπτή δήλωση ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι εξουσιοδότησε τη Γενική Λογίστρια να να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν την εργοδότησή του από το δημόσιο για όλα τα χρόνια υπηρεσίας του από το 1987. «Έχω επίσης παρακαλέσει τον Γενικό Ελεγκτή, όπως κατά την κρίση του, προβεί σε σχετική έρευνα», δήλωσε ο Α. Μαυρογιάννης.

Γολγοθάς για συσπείρωση

Στελέχη του ΑΚΕΛ που μίλησαν στο themaonline αναγνωρίζουν τις τεράστιες πολιτικές αλλά και επικοινωνιακές προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ώστε η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη να αγκαλιαστεί πρώτα από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος και ασφαλώς από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Πρώτιστος στόχος είναι η εξασφάλιση του εισιτηρίου για το δεύτερο γύρο ώστε να δοθεί στη συνέχεια η κρίσιμη μάχη για την νίκη. Στελέχη του ΑΚΕΛ τονίζουν ότι η αντιπαράθεση με τον Αχιλλέα Δημητριάδη ασφαλώς θα έχει ένα εκλογικό κόστος, ωστόσο εκτιμούν ότι με καλή δουλειά οι απώλειες θα καλυφθούν. Η συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσεις του ΑΚΕΛ έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί σε τρείς εβδομάδες. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα ετοιμάσει την εισήγηση προς την έκτακτη συνδιάσκεψη, η οποία θα συγκληθεί στις 5 Ιουνίου για την οριστική απόφαση του υποψηφίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top