Αίσθηση σε διεθνές επίπεδο προκάλεσε ο θάνατος της Παλαιστίνιας μόνιμης ανταποκρίτριας του δικτύου Al Jazeera στην Δυτική Όχθη, Σιρίν Αμπού-Άκλε, με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να δηλώσει ότι «το Ισραήλ ευθύνεται για τον θάνατο της» ενώ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δείχνει προς την πλευρά ενόπλων Παλαιστινίων, ως τους υπεύθυνους για τον θάνατο της δημοσιογράφου.
Κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού το πρωί της Τετάρτης στο στρατόπεδο προσφύγων της πόλης Τζιενίν στην βόρεια Δυτική Όχθη, σκοτώθηκε η μόνιμη ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Al-Jazeera, Σιρίν Αμπού-Άκλε. Σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας, η Αμπού-Άκλε πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Η Ερυθρά Ημισέληνος την μετέφερε λίγα λεπτά μετά τον τραυματισμό της στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι πυροβολήθηκε στην πλάτη ακόμα ένας Άραβας δημοσιογράφος, ονόματι Άλι Σαμούντι, η κατάσταση του οποίου αναφέρεται ότι είναι σταθερή.
Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι «Το Ισραήλ ευθύνεται για τον θάνατο της Αμπού-Άκλε» και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, Τομ Βένεσλαντ, δήλωσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί «άμεσα και διεξοδική εξέταση» περί των συνθηκών του συμβάντος. Επίσης, ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Jazeera κατηγορεί το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τον θάνατο της δημοσιογράφου.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι η δημοσιογράφος του Al-Jazeera σκοτώθηκε από πυρά Παλαιστινίων, οι οποίοι έβαλαν κατά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση στα σοκάκια της πόλης.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δεν υπάρχει δεύτερος τραυματισμένος δημοσιογράφος και ότι η Ερυθρά Ημισέληνος έσπευσε να μεταφέρει την άτυχη ανταποκρίτρια σε παλαιστινιακό νοσοκομείο προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί βαλλιστική εξέταση, η οποία θα απεδείκνυε ότι η Αμπού-Άκλε πυροβολήθηκε από τους Παλαιστινίους ενόπλους.
Η 51χρονη Σιρίν Αμπού-Άκλε, ήταν μία εμβληματική προσωπικότητα για τον αραβικό δημοσιογραφικό κόσμο. Καταγόταν από Καθολική Χριστιανική οικογένεια της Βηθλεέμ και συνεργαζόταν με το δίκτυο Al-Jazeera ως μόνιμη ανταποκρίτριά του στην Δυτική Όχθη από το 1997, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του καναλιού.
Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, Τόμας Νάιντς, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η δημοσιογράφος είχε αμερικανική υπηκοότητα και με ανάρτησή του στο twitter κάλεσε "ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της".
Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, με δική του ανάρτηση στο twitter, ότι το Ισραήλ έχει προτείνει προς την Παλαιστινιακή Αρχή διενέργεια κοινής πραγματογνωμοσύνης για την διακρίβωση των συνθηκών του θανάτου της Αμπού-Άκλε.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter δήλωσε ότι "σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, προκύπτει ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι εκείνη τη στιγμή πυροβολούσαν αδιακρίτως, ευθύνονται για τον θλιβερό θάνατο της δημοσιογράφου".
Σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, το αραβικό κόμμα Ράαμ χαρακτήρισε «ηρωίδα» την Παλαιστίνια ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού-Άκλε, η οποία έχασε τη ζωή της το πρωί της Τετάρτης στην πόλη Τζιενίν. Παράλληλα, ως απόρροια της σημερινής εξέλιξης, το Ιερατικό Συμβούλιο του Ισλαμιστικού Κινήματος του Νοτίου Ισραήλ, στο οποίο υπάγεται ιδεολογικά και πολιτικά το ισλαμιστικό κόμμα Ράαμ, αποφάσισε να αναβάλει την ανακοίνωση της απόφασής ως προς το εάν το κόμμα θα υπερψηφίσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για διάλυση της Κνέσετ.
Το αίτημα της αντιπολίτευσης περί διάλυσης της Κνέσετ έχει εγγραφεί στη σημερινή ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί. Ωστόσο δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές εάν η αντιπολίτευση θα θελήσει να εισάγει το αίτημα προς συζήτηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ισραηλινού κοινοβουλίου. Η απόφαση του κόμματος Ράαμ έχει σημασία επειδή η έγκριση του αιτήματος της αντιπολίτευσης για διάλυση της Κνέσετ και προσφυγή στις κάλπες εξαρτάται από τις ψήφους των τεσσάρων βουλευτών του.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις