ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες για ρατσιστικές συμπεριφορές εργοδοτών σε θαλασσαιμικούς - Εκ νέου έκκληση για αιμοδοσία

Καταγγελίες για ρατσιστικές συμπεριφορές εργοδοτών σε θαλασσαιμικούς - Εκ νέου έκκληση για αιμοδοσία

Η Εθνική Στρατηγική Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και η αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος έλλειψης αίματος για μεταγγίσεις, συζητήθηκαν την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, μέλη της οποίας απηύθυναν εκ νέου έκκληση προς όλους για αιμοδοσία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Μίλτος Μιλτιάδους, είπε πως η θαλασσαιμία είναι η εθνική ασθένεια της Κύπρου με ένα στους εφτά Κύπριους πολίτες να είναι φορέας της ασθένειας, ενώ οι ανάγκες σε αίμα για τη θαλασσαιμία ανέρχονται περίπου σε 2 χιλιάδες φιάλες το μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιλτιάδους, συνολικά 1.150 πάσχουν από θαλασσαιμία στην Κύπρο, εκ των οποίων οι 650 είναι πολυμεταγγιζόμενοι, δηλαδή είναι διαγνωσμένοι με τη βαρύτερη νόσο και χρειάζονται μεταγγίσεις σε τακτικό επίπεδο.

Τόνισε πως οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ ψηλές το τελευταίο διάστημα, για να σημειώσει πως η δυσκολία που υπάρχει σε σχέση με την εξεύρεση του αίματος οδηγεί σε αναβολές ή και υπομεταγγίσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα.

Υπό εξέταση νέο σκεύασμα

Εξάλλου, αναφέρθηκε σε ένα νέο σκεύασμα το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαδικασία θεραπείας των ατόμων με θαλασσαιμία και το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Μιλτιάδους ο Σύνδεσμος αναμένει την τάχιστη εξέταση του από τον ΟΑΥ, όπως επίσης και την ένταξη κάποιων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που είναι απαραίτητα για τους θαλασσαιμικούς.

Αναφερόμενος στο νέο σκεύασμα, που βρίσκεται υπό μελέτη, εξήγησε πως αναστέλλει για μια χρονική περίοδο, για τα άτομα που μπορούν να το λάβουν, την ανάγκη μετάγγισης.

«Αυτό σημαίνει», πρόσθεσε, «ότι τα άτομα, τα οποία μπορούν να επωφεληθούν από το σκεύασμα, θα έχουν αραιότερες μεταγγίσεις, άρα, οι ανάγκες τους για αίμα θα είναι λιγότερες».

Σημείωσε, επίσης, ότι η διαδικασία αξιολόγησης του σκευάσματος από τον ΟΑΥ ξεκίνησε από την αρχή του έτους, ενώ συμπλήρωσε ότι ακόμα αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στο μεταξύ, ο κ. Μιλτιάδους είπε πως οι περισσότερες ανάγκες των ατόμων με θαλασσαιμία αυτό το διάστημα αφορούν την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και σκευασμάτων που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία τους, για να προσθέσει πως το 1/3 των ατόμων με θαλασσαιμία είναι χωρίς επαγγέλματα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για στήριξη αυτών των ατόμων σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο και γι’ αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα ένα πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας για τα άτομα με θαλασσαιμία, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και με τη διαρκή στήριξη των Υπηρεσιών του Αντιαναιμικού Συνδέσμου.

Βουλή και εμπλεκόμενοι ενώνουν δυνάμεις

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε πως το επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Υγείας με το Κέντρο θαλασσαιμίας θα κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Υγείας, για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους ανθρώπους να δώσουν αίμα, ώστε να σώσουν μια ζωή.

Διεμήνυσε πως Βουλή και εμπλεκόμενοι φορείς «ενώνουν δυνάμεις και γίνονται συνεργάτες στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού».

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική, ο κ. Δίπλαρος είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι πυλώνες, που άπτονται του πληθυσμιακού ελέγχου, της πρόσληψης, της διαχείρισης των ατόμων με θαλασσαιμία, την κοινωνική υποστήριξή τους και πρόνοια, την προώθηση της έρευνας, αλλά και τη δομή και την οργάνωση των Κέντρων θαλασσαιμίας και αναβάθμισης τους σε κέντρα αναφοράς.

Επιπλέον, είπε πως οι υπηρεσίες θαλασσαιμίες είναι ενταγμένες στο ΓεΣΥ, για να σημειώσει πως γίνεται προσπάθεια με τη βοήθεια των ασθενών να βρεθούν τρόποι, με τους οποίους χρόνιοι ασθενείς να τυγχάνουν διαφορετικής διαχείρισης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Καταγγελίες για ρατσιστικές συμπεριφορές εργοδοτών

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, αναφέρθηκε στις καταγγελίες θαλασσαιμικών, που ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής περί αναβολών των μεταγγίσεων, λέγοντας ότι αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, γιατί αφορά ζωές ανθρώπων.

Καταδίκασε ακόμα τις «ρατσιστικές συμπεριφορές» ιδιωτών εργοδοτών εναντίον θαλασσαιμικών, οι οποίοι δεν προσληφθήκαν για εργασία, λόγω της ασθένειας τους.

«Θα πρέπει και η ίδια η κοινωνία να καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές», είπε ο κ. Κέττηρος.

Σε σχέση με το Κέντρο Αίματος στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, ανέφερε ότι η δέσμευση που δόθηκε στα μέλη της Επιτροπής είναι ότι τους αμέσως επόμενους μήνες το Κέντρο Αίματος θα στεγαστεί σε γραφεία που έχουν ενοικιαστεί.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, κάλεσε εκ νέου τον κόσμο -ιδιαίτερα τους νέους που μπορούν- να δώσουν αίμα, σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι χώρα με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

«Αν και υπάρχει σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού μεγάλη προσέλευση, εντούτοις, οι ανάγκες υφίστανται», πρόσθεσε.

Επικαλούμενος στοιχεία ανέφερε πως η τάση είναι ότι η θαλασσαιμία θα περιοριστεί μέσα από το χρόνο, ωστόσο, συμπλήρωσε πως οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι το μηδέν.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, είπε πως η πανδημία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε σχέση με τη συλλογή αίματος, στέλνοντας μήνυμα -ειδικά στους νέους- να συνδράμουν για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Ήδη επεξεργαζόμαστε κι εμείς διάφορες σκέψεις, ίσως, και κάποιες τροποποιήσεις σε κάποιες νομοθεσίες, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνονται οι άνθρωποί, οι οποίοι θέλουν να δώσουν αίμα για τις ανάγκες που υπάρχουν».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Αποστόλου, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στην 1η θέση σε αναλογία πληθυσμού σε σχέση με τους εθελοντές αιμοδότες, προσθέτοντας πως οι ανάγκες που έχουμε ως Κύπρος, σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού, είναι σε πολύ υψηλή θέση παγκόσμια σε σχέση με άλλες χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top