Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ανάλυση: Έκανε το βήμα ο Χριστοδουλίδης, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα- Σε θέση μάχης οι αντίπαλοί του

13.05.2022
06:41
Πολιτική

H αναμενόμενη εδώ και μέρες εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, ως προς την απόφαση του τέως ΥΠΕΞ να «τρέξει» στις προεδρικές του 2023. Έλυσε όμως μερικές απορίες σε ζητήματα που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας, όπως για παράδειγμα η βάση της λύσης στο Κυπριακό και κατά πόσον σκοπεύει να ιδρύσει κόμμα. «Έχουμε χρέος να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό Κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων», είπε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το απαράδεκτο και παράνομο status quo, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση, ούτε η διχοτόμηση, ούτε η συνομοσπονδία, ούτε η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, ούτε τα δύο κράτη».

Όχι σε κόμμα

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε θέλω, ούτε πρόκειται να ιδρύσω κόμμα», είπε σε άλλο σημείο της εξαγγελίας του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με κύριο αποδέκτη όσους ανησυχούν ότι οι πολιτικές τους φιλοδοξίες μπορεί να ανατραπούν από τυχόν δική του εδραίωση στο πολιτικό σκηνικό. Εκανε ειδική αναφορά στο συναγερμικό ακροατήριο: «Η πολιτική μου προέλευση, φίλες και φίλοι, είναι γνωστή, το ίδιο και η προσωπική μου καταβολή και η στάση μου στη ζωή. Με γνωρίσατε. Γνωριζόμαστε καλά. Είναι μικρή η πατρίδα μας, και οι προκλήσεις της πολύ μεγάλες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της περιχαράκωσης. Όλοι γνωρίζουν τη στενή και διαχρονική μου σχέση με τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εργάστηκα, εξάλλου, σκληρά από όποιο αξίωμα και ιδιότητα ο Νίκος Αναστασιάδης μου εμπιστεύτηκε, και του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων». Ο Χριστοδουλίδης εξήρε την προσφορά όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας στην οικοδόμηση της σύγχρονης Κύπρου. «Εκτιμώ το έργο που έγινε σε όλους τους τομείς. Δεν μηδενίζω. Την ίδια ώρα, με καθαρό μυαλό αναγνωρίζω λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις, γιατί, Κυρίες και Κύριοι, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό είναι το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει, διότι διακυβεύεται, όχι το προσωπικό μας σπίτι, αλλά η πατρίδα μας και το μέλλον των παιδιών μας», είπε.

Από τα λόγια στις πράξεις

Η εξαγγελία έδωσε το τυπικό και ουσιαστικό έναυσμα της προεκλογικής εκστρατείας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος πλέον καλείται να μορφοποιήσει σε πρόγραμμα διακυβέρνησης το όραμα που ανέπτυξε στην εικοσάλεπτη δήλωση-εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Αυτό είναι ένα από τα δύσκολα κομμάτια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία απαιτεί πολλές αντοχές και πολύ εξαντλητική προσπάθεια. Όπως είπε, ήδη, ομάδες ειδικών επιστημόνων, τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών επεξεργάζονται το πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του σε κάθε τομέα πολιτικής. «Συνεχίζουμε το διάλογο. Στο επόμενο διάστημα θα ακούσουμε τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων, θεσμικών αξιωματούχων, καθώς και πολιτικών δυνάμεων που συμμερίζονται το δικό μας όραμα. Θα συνεχίσω να σας ακούω όλους. Μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος με την κοινωνία, θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας, ώστε να γίνει κτήμα όλων των Κυπρίων», είπε. Η αναφορά αυτή αποτελεί κάλεσμα προς τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασίας. Ηδη ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι μετά την εξαγγελία Χριστοδουλίδη θα υπάρξει επαφή μαζί του.

Εντονη υπήρξε από πλευράς ΔΗΣΥ η αντίδραση στην εξαγγελία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, με τον πρόεδρο της Παράταξης και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, να τον αδειάζει λέγοντας ότι ως υποψήφιος πλέον της αντιπολίτευσης, είναι η ώρα να εξηγήσει γιατί θέλει να ανατρέψει τη σωστή πορεία της χώρας». Με διακριτικό τρόπο ώστε όπως είπε να διαφυλάξει τον θεσμικό του ρόλο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακεί σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις, επανέλαβε ότι «ως ενεργός πολίτης και επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχω δημόσια εκφράσει την πλήρη υποστήριξη μου προς την υποψηφιότητα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προέδρου του ΔΗΣΥ, αναγνωρίζοντας τόσο τις ηγετικές του ικανότητες όσο και την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της ιστορικής παράταξης».