ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Δεν προχωρά η συζήτηση για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου - Η προσπάθεια συνεχίζεται τη Δευτέρα

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Δεν προχωρά η συζήτηση για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου - Η προσπάθεια συνεχίζεται τη Δευτέρα

Στο επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων παραμένει η προσπάθεια για κατάληξη σε συμφωνία για το εμπάργκο στην εισαγωγή Ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που μίλησε στα ΜΜΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

Ο αξιωματούχος επέμεινε πως, παρά τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα Politico και θέλουν τις υπόλοιπες κυρώσεις του έκτου πακέτου να προχωρούν ανεξάρτητα από το εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο θεωρείται ενιαία δέσμη κυρώσεων και διέπεται από «μια εσωτερική συνοχή που πρέπει να διατηρηθεί και για αυτό πρέπει να υιοθετηθεί συνολικά», όπως είπε.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει και την προσθήκη νέων προσώπων στον κατάλογο στοχευμένων μέτρων, την αποκοπή ακόμα τριών ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών Swift και την απαγόρευση μετάδοσης τριών τηλεοπτικών δικτύων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ουγγαρία ενδεχομένως αναμένει την παρουσίαση του πακέτου RePowerEU από την Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς το πακέτο θα περιέχει μέτρα για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία ζητά να μην υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών, ή να υπάρξει εξαίρεση για τη ίδια, επικαλούμενη το γεγονός πως δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Η Κομισιόν έχει προτείνει για την περίπτωση αυτή και για χώρες με το ίδιο πρόβλημα (Σλοβακία και Τσεχία) την παράταση της μεταβατικής περιόδου και στήριξη για την αναβάθμιση αγωγών πετρελαίου ώστε να διασφαλιστεί η παροχή.

Νωρίτερα την Παρασκευή, κατά την άφιξή του στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των G7 στη Γερμανία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει πως αν δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων τότε οι ΥΠΕΞ της ΕΕ «θα πρέπει να δώσουν την πολιτική ώθηση».

Στην συνάντηση των 27 Υπουργών Εξωτερικών θα συμμετάσχει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, καθώς και η ΥΠΕΞ του Καναδά, Μέλανι Τζόι.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται και η πρόταση του κ. Μπορέλ για ενίσχυση της χρηματοδότησης του ουκρανικού στρατού με ακόμα 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα φέρει το σύνολο της στήριξης μέχρι στιγμής στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν επίσης την αναζήτηση εναλλακτικών οδεύσεων για μεταφορά των σιτηρών που παραμένουν εγκλωβισμένα στην Ουγγαρία λόγω του πολέμου, ώστε να αποτραπούν προβλήματα στην διατροφική αλυσίδα.

Επίσης ενώπιον των ΥΠΕΞ θα βρεθούν και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ο αντίκτυπος που έχει στην περιοχή η εισβολή στην Ουκρανία σε πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό επίπεδο, με τη συμμετοχή και των έξι ΥΠΕΞ της περιοχής.

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ο ίδιος αξιωματούχος ρωτήθηκε και αν αναμένεται να συζητηθεί και η αύξηση των Τουρκικών εναέριων παραβιάσεων στο Αιγαίο. Όπως είπε, αναμένεται πως η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα στους ΥΠΕΞ, και τόνισε πως αν και τέτοιες παραβιάσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν δεν είχαν γίνει σε τέτοια κλίμακα.

Ξεκαθάρισε πως για την ΕΕ, τέτοιες ενέργειες αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πως οι ΥΠΕΞ αναμένεται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα καθώς δεν δέχονται αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχία της χώρας επί των νησιών του Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top