Η Ρουμανία αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο για να μετακινήσει τόνους σιτηρών από την Ουκρανία σε παγκόσμιες αγορές πριν από την επόμενη συγκομιδή, για την αποφυγή συμφόρησης, καθώς η ΕΕ ενθαρρύνει τη δημιουργία αποτελεσματικών νέων οδών μεταφοράς για τα ουκρανικά σιτηρά.
Η Ουκρανία, ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, αναγκάστηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας να αλλάξει τις διαδρομές για τις αποστολές με τρένο μέσω των δυτικών συνόρων της, προς τη γειτονική Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία ή με φορτηγίδες μέσω των μικρών λιμανιών του ποταμού Δούναβη. Ωστόσο, πρέπει να μετακινήσει 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών πριν από τη νέα συγκομιδή σε λιγότερο από τρεις μήνες για να αποφύγει τη συμφόρηση και να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, χαρακτήρισε την πρόκληση «γιγαντιαία» και είπε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις Κυβερνήσεις της ΕΕ για τη δημιουργία αποτελεσματικών νέων οδών μεταφοράς για τα ουκρανικά σιτηρά.
Το μέγεθος της πρόκλησης εστιάζεται στο εμβληματικό λιμάνι της Κωνστάντζα, της Ρουμανίας, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου μόνο το 1% του στόχου της ΕΕ, ή περίπου 240.000 τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχει μέχρι στιγμής περάσει, είπε ο διευθυντής του Φλορίν Γκοιντέα, στο πρακτορείο Reuters.
Ο Πρόεδρος της διαχειρίστριας εταιρείας του λιμανιού, Comvex, Βιορέλ Πάναϊτ, είπε ότι είναι σε θέση να χειριστούν αυτά τα αγαθά με μεγάλη προσπάθεια, προσθέτοντας ότι αυτές οι προσπάθειες είναι ανεπαρκείς για τη δημιουργία διαδρομών διέλευσης σε μικρό χρονικό διάστημα για τόσο σημαντικούς όγκους. «Απαιτείται σαφώς περισσότερος εξοπλισμός» είπε.
Πέρσι, το λιμάνι της Κωνστάντζας απέστειλε μια ποσότητα-ρεκόρ 25,2 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τη Ρουμανία και τις γειτονικές χώρες Σερβία, Ουγγαρία και Αυστρία, που δεν βρέχονται από θάλασσα.
Ο Πάναϊτ εκτίμησε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης, με υποσχόμενες νέες επενδύσεις σε υποδομές, θα μπορούσαν να χειριστούν ακόμη 20% πάνω από τον όγκο του περασμένου έτους, ή περίπου 5 εκατομμύρια τόνους.
Είπε ότι στήριξη από την Κυβέρνηση ή την ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει να επενδύσουν σε δαπανηρό εξοπλισμό που απαιτείται για την πλήρη διαχείριση του ουκρανικού φορτίου, όπως γερανούς, εξοπλισμό φόρτωσης τρένων και εξοπλισμό για πρώτες ύλες που συνήθως δεν διαχειρίζεται το λιμάνι.
Τα προβλήματα με τις υποδομές του λιμανιού της Κωνστάντζα είναι από τις κύριες προκλήσεις για την παραλαβή των ουκρανικών σιτηρών. Στην αρχή του έτους, περίπου 700 σκουριασμένα βαγόνια έφραζαν τις γραμμές και τα έργα αποκατάστασης των σιδηροδρομικών μεταφορών είχαν σταματήσει. Έκτοτε, η κρατική εταιρεία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών της Ρουμανίας έχει αφαιρέσει περίπου τα μισά από τα παροπλισμένα βαγόνια.
Τον Ιούνιο, θα ξεκινήσει την αποκατάσταση 35 σιδηροδρομικών γραμμών στο λιμάνι, είπε ο Υπουργός Μεταφορών. Εργάζεται επίσης για την αποκατάσταση σιδηροδρομικών γραμμών μεγάλου και κανονικού εύρους που συνδέουν το ουκρανικό έδαφος με τη ρουμανική θάλασσα και τα λιμάνια του ποταμού Δούναβη.
Η Κωνστάντζα θα χρησιμοποιήσει κονδύλια της ΕΕ για ένα έργο βυθοκόρησης, για βελτίωση του βάθους των αγκυροβολίων και σχεδιάζει να επεκτείνει τη λειτουργική ικανότητα προσθέτοντας 17 θέσεις ελλιμενισμού μακροπρόθεσμα. Οι λιμενικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 10-11% μέχρι στιγμής φέτος, είπε ο Γκοιντέα.
Η χωρητικότητα θα επεκταθεί από τον Ιούλιο με την άφιξη νέων καλλιεργειών από τους τακτικούς πελάτες του λιμανιού της Κωνστάντζας.
Ο Γκοιντέα είπε ότι δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά αναμφίβολα θα υπάρξει συμφόρηση μετά τη νέα συγκομιδή, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η κατάσταση, και πρέπει να βρούν λύσεις. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε,» είπε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις