ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση για Προεδρικές: Θρίλερ για συσπείρωση και σενάρια τρόμου - Οι συμμαχίες και το μεγάλο στοίχημα

Ανάλυση για Προεδρικές: Θρίλερ για συσπείρωση και σενάρια τρόμου - Οι συμμαχίες και το μεγάλο στοίχημα

Κλείνουν σιγά σιγά οι εκκρεμότητες στο προεκλογικό σκηνικό, κόμματα και υποψήφιοι παίρνουν θέσεις μάχης και χωρίς αμφιβολία η αναμέτρηση του 2023 θα φέρει αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, σε πολύ μεγάλο βαθμό η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική. Και σίγουρα θα δημιουργήσει συνθήκες μικρών ή και μεγάλων ανακατατάξεων στην ηγετική πυραμίδα κομμάτων, τόσο των κερδισμένων, όσο και των χαμένων. Για τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, κόμματα δηλαδή που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε επίπεδο εξουσίας, οι επικείμενες προεδρικές εκλογές μοιάζουν να μην έχουν αύριο. Ειδικά για τους δύο «αιώνιους αντιπάλους», κατά το ποδοσφαιρικό κλισέ, το διακύβευμα είναι καθοριστικό.

Το στοίχημα του ΔΗΣΥ

Στον ΔΗΣΥ μπαίνουν στη μάχη για να διεκδικήσουν την παραμονή στην εξουσία για τρίτη συνεχόμενη θητεία, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέρχεται στην πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση που έδωσε ποτέ. Εάν βγει νικητής τότε διαδέχεται θριαμβευτικά τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό και παραδίδει τα κλειδιά της Πινδάρου στον άγνωστο προς το παρόν διάδοχό του, από τους πολλούς που προαλείφονται. Σε περίπτωση ήττας όμως, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά και κανένας δεν θέλει να σκέφτεται αυτό το σενάριο. Γι᾽αυτό και η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης είναι το πρώτο βήμα που θα αποκλείσει τις περιπέτειες και θα οδηγήσει την παράταξη να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα. Οι σχεδόν 100 χιλιάδες ψήφοι που πήρε ο ΔΗΣΥ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (27.77%), θεωρητικά εξασφαλίζουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο εάν οι απώλειες περιοριστούν στο ελάχιστον και συνδυαστούν με νέες εισροές. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο από τη στιγμή που η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη είναι πλέον γεγονός. Εάν τέως Υπουργός Εξωτερικών κλειδώσει μια κρίσιμη μάζα ψήφων από τον ΔΗΣΥ, όπως καταγράφουν οι μέχρι τώρα μετρήσεις, και διατηρήσει τα ερείσματα που διαθέτει σε άλλους κομματικούς χώρους, τότε στήνεται σκηνικό κομματικού θρίλερ.

Μισογεμάτο και μισοάδειο ΑΚΕΛ

Στις βουλευτικές εκλογές του 2021 το ΑΚΕΛ εξασφάλισε 80 χιλιάδες ψήφους (22.34%), αριθμός που επιτρέπει στο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης να μπαίνει στην προεδρική κούρσα με το ποτήρι μισογεμάτο αλλά και μισοάδειο. Εάν η επικύρωση της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη από την εκλογική βάση θεωρηθεί ως δεδομένη, τότε το επόμενο στοίχημα για την ηγεσία του ΑΚΕΛ αλλά και για τον ίδιο τον υποψήφιο είναι διπλό: Θα πρέπει να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και την ίδια ώρα να προσελκύσουν ψήφους από άλλους πολιτικούς χώρους. Είναι επίσης, σημαντικό για το ΑΚΕΛ να έχει μαζί του την υποστήριξη τουλάχιστον ενός επιπλέον πολιτικού σχηματισμού, έστω και μικρού, που θα προσθέσει δυναμική σε αυτή την κρίσμη μάχη και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στον τομέα της ψυχολογίας. Mε αμιγώς πολιτικούς όρους οι ελπίδες για σύμπλευση με το ΑΚΕΛ, περιορίζονται στους Οικολόγους και ενδεχομένως

σε άλλες μικρότερες ομάδες κινημάτων και οργανωμένων συνόλων. Το Κίνημα Οικολόγων έχει ξεκαθαρίσει σε όλους ότι ο υποψήφιος που θα στηρίξει θα πρέπει να εξασφαλίσει το 60% των ψήφων της Κεντρικής Επιτροπής, σε διαφορετική περίπτωση θα προταθεί ψήφος κατά συνείδηση. Το σενάριο αποκλεισμού Μαυρογιάννη από τον δεύτερο γύρο είναι εφιαλτικό για την ηγεσία του ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα εάν βρεθεί στη δυσχερή θέση να επιλέξει ανάμεσα σε αυτό που αποκαλεί «τις δύο όψεις της κυβέρνησης Συναγερμού», δηλαδή τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη. Θέμα αμφισβήτησης του Στέφανου Στεφάνου μάλλον θα πρέπει να αποκλείεται γιατί έχει νωπή εντολή, όμως σίγουρα δεν θα είναι η καλύτερη εκλογική πρεμιέρα για τον ίδιο.

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ

Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι αποφάσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στο ΔΗΚΟ είναι σαφής η τάση για υποστήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, εξέλιξη η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα λειτουργήσει προωθητικά για τον τέως ΥΠΕΞ και κατά πάσα πιθανότητα να κατευθύνει προς την ίδια κατεύθυνση και την ΕΔΕΚ, όσο κι αν ο Μαρίνος Σιζόπουλος πιέζει τον Νικόλα Παπαδόπουλο να είναι κοινός υποψήφιος. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μάλλον δεν πρόκειται να ρισκάρει κάτι τέτοιο για δεύτερη φορά, από τη στιγμή που δεν έχει την υποστήριξη του ΑΚΕΛ. Σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, εννοείται ότι θα αυξηθεί η κατηγορία από πλευράς ΔΗΣΥ ότι είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, τα οφέλη που θα έχει θα είναι περισσότερα από τις απώλειες. Στις βουλευτικές εκλογές το ΔΗΚΟ εξασφάλισε 40 χιλιάδες ψήφους (11.29%) και η ΕΔΕΚ 24 χιλιάδες (6.72%). Σημαντική από κάθε άποψη θα είναι η επιλογή της ΔΗΠΑ, η οποία εξασφάλισε σχεδόν 22 χιλιάδες ψήφους (6.10%).

Η μεγάλη λίμνη

Από εκεί και πέρα, το εκλογικό σύστημα έχει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ψηφοφόρων που παραμένουν πολιτικά άστεγοι, υπό την έννοια ότι δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή (περίπου 15%), ή στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν λευκό. Τη διαφορά όμως θα την κάνει ο υποψήφιος που θα καταφέρει να πάρει στην κάλπη τους ψηφοφόρους οι οποίοι για διάφορους λόγους γύρισαν την πλάτη στα κόμματα και τους υποψήφιους. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές αυτοί οι πολίτες ανήλθαν στο 34.28% του εκλογικού σώματος και σε απόλυτους αριθμούς ξεπερνούν τις 191.228. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Κύπρου είναι μισό εκατομμύριο, για την ακρίβεια 557.836. Οι πολλοί υποψήφιοι κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε κατακερματισμό, κάτι το οποίο ενδεχομένως να κρύβει εκπλήξεις. Στις προεδρικές εκλογές του 2018, η συμμετοχή ήταν στο 71,88%. Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 35,51% (137.268 ψήφους) και 30.24% (116.920 ψήφους) αντίστοιχα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος πήρε 25.74% (99.508 ψήφους) και έμεινε εκτός. Οι πολλοί υποψήφιοι που όπως φαίνεται θα διεκδικήσουν την προεδρία το 2023, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κατακερματισμό του εκλογικού σώματος. Αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία μέχρι στιγμής ουδέποτε έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Η μείωση της εκλογικής τους δύναμης, όπως Tα χαμηλά ποσοστά μαθηματικά των κομμάτων, ο κατακερματισμός του εκλογικού σώματος, οι πολλοί υποψήφιοι, μπορεί να αφαιρέσει ψήφους ο ένας από τον άλλο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top