ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καθηγητής αποφυλακίστηκε και διεκδικεί την επιστροφή του στο ΤΕΠΑΚ

Καθηγητής αποφυλακίστηκε και διεκδικεί την επιστροφή του στο ΤΕΠΑΚ

Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποφυλακίστηκε πρόσφατα, διεκδικεί την επιστροφή του στην έδρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος".

Το γεγονός αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", ο εν λόγω καθηγητής δεν καταδικάστηκε πειθαρχικά, οπόταν ζητά να επιστρέψει στα καθήκοντα του, αίτημα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός των επόμενων ημερών.

Είχε καταδικαστεί για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για κατάχρηση εξουσίας, όταν κρίθηκε ένοχος σε 67 κατηγορίες που αφορούσαν επτά χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, ο καθηγητής ενημερώθηκε πως υπάρχουν σε ισχύ παλιές αποφάσεις του πανεπιστημίου που δεν δίνουν τη δυνατότητα επιστροφής.

Η υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, οδηγήθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου το 2017 με κύρια ύποπτη την κ. Ροζίτα Παυλίδου, η οποία στη συνέχεια καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Ο καθηγητής που επιδιώκει να επιστρέψει στα καθήκοντα του, καταχώρησε προσφυγή εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου και το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε την ποινή του στα δύο χρόνια.

Ο καθηγητής από ότι φαίνεται, υπέγραφε και παρουσίαζε ψευδώς ότι οι εργασίες διεκπεραιώθηκαν από τρίτα πρόσωπα. Το Ανώτατο αναγνωρίζει πως ο καθηγητής δεν ήταν το πρόσωπο που είχε την πρωτοβουλία κατά την έναρξη της διάπραξης των αδικημάτων.

Επιπλέον, αναφέρει, πως η τέλεση των αδικημάτων, από μέρους του, ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων απειλών, υποκίνησης και οδηγιών τρίτου προσώπου που τον χειραγωγούσε, το οποίο παράτυπα διορίστηκε από τη συγκλητική επιτροπή και είχε καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διαχείριση των προγραμμάτων. 

Απόφαση Δικαστηρίου

Ο καθηγητής, σύμφωνα με το Δικαστήριο, με τις παράνομες πράξεις του, για την περίοδο 2011-2016, μέσω 7 ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνέδραμε ώστε να αποσπαστεί το συνολικό ποσό των €197.311. Από αυτά, ποσό €5.000, κατόπιν επιμονής του τρίτου προσώπου, περιήλθε στην κατοχή του ενώ τα υπόλοιπα τα διαμοίρασε σε τρίτα πρόσωπα.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε πως ο καθηγητής ουσιαστικά δεν είχε οικονομικό όφελος και ότι δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά χειραγωγήθηκε από την βασική κατηγορούμενη στην υπόθεση.

Καταληκτικά, το Ανώτατο ανέφερε όσο αφορά το ρόλο του  καθηγητή, όχι μόνο ήταν σημαντικός αλλά ήταν απόλυτα καθοριστικός στη επίτευξη μιας σοβαρής εγκληματικής δράσης.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο καθηγητής ήταν το πρόσωπο που προσέγγισε τρίτους, για να εκδώσουν ψευδή τιμολόγια και ακολούθως παραλάμβανε από τους φερόμενους εκτελεστές έργων, χρήματα, τα οποία παρέδιδε στην βασική κατηγορούμενη στην υπόθεση.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top