ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση των μέτρων κατά της ακρίβειας- Ίσως και πρόσθετα στο τραπέζι την Παρασκευή

Παράταση των μέτρων κατά της ακρίβειας- Ίσως και πρόσθετα στο τραπέζι την Παρασκευή

Για τουλάχιστον ακόμη τρεις μήνες αναμένεται να ανανεωθούν τα υφιστάμενα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας, και ειδικότερα για μείωση του πρόσθετου κόστους στα καύσιμα, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα συζητηθούν στο μίνι υπουργικό που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την προσεχή Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες του themaonline, εκτός απροόπτου στη σύσκεψη θα αποφασιστεί η παράταση του μειωμένου συντελεστή του 9% στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα νοικοκυριά. Οριστική θα πρέπει επίσης να θεωρείται η παράταση (πέραν του Ιουνίου), της μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται και πρόσθετα μέτρα, με πρώτο στην ατζέντα εκείνο της μείωσης φόρων σε ορισμένα προϊόντα, που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί λαμβάνουν υπόψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο ουσιαστικά φρενάρει μια σειρά από εισηγήσεις που θα μπροούσαν να αποτελέσουν προσωρινή ανακούφιση, όπως για παράδειγμα η πρόταση του ΑΚΕΛ για αλλαγή της επιβολής ΦΠΑ επί του φόρου κατανάλωσης.

Ο συνδυασμός ακρίβειας και πληθωρισμού, προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο μελετά τα δεδομένα ώστε να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των δημόσιων οικονομικών, οι οποίες θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά, στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και στις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αποτελεί αυτή τη στιγμή τη σοβαρότερη απειλή για την οικονομία, στην Κύπρο και διεθνώς. Όπως είπε, ίσως να μην μπορούμε να τον σκοτώσουμε αλλά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τον πλήξει, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, (Απριλίου) ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8%. Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας και αναμφίβολα θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, την ώρα που προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που προκάλεσε η πανδημία και ειδικότερα τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτηση του κορωνοϊού.

Η σύσκεψη της Παρασκευής, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γίνεται με φόντο τις πιέσεις που ασκούν τα κόμματα και κοινωνικοί εταίροι για τη λήψη περαιτέρω μέτρων προς ανακούφιση των πολιτών, κατά κύριο λόγω των νοικοκυριών. Ένα από τα πλέον βασικά αιτήματα είναι η επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ από τα τρόφιμα και βασικά προϊόντα, που τώρα είναι στο 5%.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο, έχουν κληθεί τα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας, Εργασίας, και το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. «Πρόκειται για μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει το σύνολο των κρατών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. «Για άλλη μία φορά, η Κύπρος δέχεται το βάρος των συνεπειών, τις οποίες στο μέτρο των δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας καλείται να αντιμετωπίσει», ανέφερε και κατέληξε, ενόψει της σύσκεψης της Παρασκευής: «Με πλήρες αίσθημα ευθύνης και πάντα στη βάση των οικονομικών δεδομένων του κράτους, η Κυβέρνηση έχει, ήδη, υιοθετήσει αλλά και θέλει να διαβεβαιώσει τον κυπριακό λαό ότι θα συνεχίσει να υιοθετεί σειρά μέτρων προς άμβλυνση των συνεπειών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top