Υπό τον φακό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τέθηκε και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) καθώς και τα υψηλά ποσά που δίνονται ως υπερωρίες και επιδόματα στους γιατρούς.
Σε ειδική έκθεση που ετοίμασε η Υπηρεσία και εξασφάλισε το ThemaOnline, πριν την δημοσίευσή της, εντοπίζεται η χαρακτηριστική περίπτωση του πιο υψηλά αμοιβόμενου γιατρού, ο οποίος είναι Βοηθός Διευθυντής Κλινικής, και έλαβε το 2021 συνολική αμοιβή 315.647 ευρώ.
Όπως υποδεικνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία, στον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται κάθε χρόνο πρόνοια με την οποία καθορίζεται ότι σε ουδεμία περίπτωση είναι δυνατόν η υπερωριακή αποζημίωση που καταβάλλεται σε κρατικό υπάλληλο να υπερβεί τη μηνιαία μισθοδοσία του.
Με απόφαση όμως του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 20.2.2018, ο γιατρός αυτός (τότε ιατρικός λειτουργός 1ης τάξης, εργοδοτούμενος αορίστου χρόνου), εγκρίθηκε όπως κατ’ εξαίρεση του καταβάλλεται κατ’ αποκοπή αποζημίωση πέραν της αντιμισθίας του για όλα τα έκτακτα ιατρεία που καλείται να καλύψει εκτός ωρών εργασίας με σταθερό ποσό κατά περιστατικό (από 400 έως 1300 ευρώ, αναλόγως του περιστατικού).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάνδαλο στον ΟΚΥπΥ αποκαλύπτει η Ε.Υ.: Πρώην Πρόεδρος ΔΣ με σύγκρουση συμφερόντων - Χωρίς όλα τα προσόντα πρώην Γενικός Διευθυντής
Στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς το Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρεται ότι: πριν την εργοδότηση του, σχεδόν όλα τα περιστατικά της ειδικότητας του αποστέλλονταν στον ιδιωτικό τομέα ή σε κέντρα του εξωτερικού με αποτέλεσμα το Κράτος να επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως ο ιατρός αυτός εξαιρεθεί από την πρόνοια του νόμου του Προϋπολογισμού που απαγορεύει την καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης που υπερβαίνει τη μηνιαία μισθοδοσία του.
Από τον έλεγχο της, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε πως: το Υπουργικό Συμβούλιο προφανώς δεν έχει εξουσία να αποφασίσει την εξαίρεση οποιουδήποτε προσώπου από το πεδίο εφαρμογής νομοθετικής διάταξης που κανονικά το καλύπτει. Συνεπώς, η απόφαση του υπουργικού λήφθηκε καθ’ υπέρβαση εξουσίας.
Η απόφαση του Υπουργικού για εξαίρεση από τη συγκεκριμένη πρόνοια του Προϋπολογισμού αφορά μόνο το 2018. Συνεπώς, ακόμη κι αν ήταν νόμιμη, αυτή δεν καλύπτει τα έτη 2019-2021.
Οι μικτές απολαβές του γιατρού για το 2021 έφτασαν τις 315.647 ευρώ (το 2020 ήταν 300.087 ευρώ) εκ των οποίων οι 243.179 (το 2020 ήταν 234.399 ευρώ) αφορούσαν υπερωριακή αποζημίωση και επιδόματα. Σημειώνεται ότι είναι ο πιο υψηλά αμειβόμενος γιατρός τα έτη 2019, 2020 και 2021.
Ουσιαστικά, ο ιατρός αυτός λαμβάνει κατά μέσο όρο κάθε μήνα ως υπερωριακή αποζημίωση και επίδομα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ.
Παρατυπίες στη συμπλήρωση ωραρίων
Το μητρώο της κλινικής στην οποία εργάζεται ως Βοηθός Διευθυντής, όπως και τα έντυπα κλήσης ιατρών για υπηρεσία εκτός ωρών εργασίας του συγκεκριμένου ιατρού, δεν είναι ενημερωμένα με την ώρα έναρξης και λήξης του κάθε περιστατικού. Αυτό δυσχεραίνει τον έλεγχο, αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή ώρα έναρξης και λήξης κάθε περιστατικού κατά τις πρωινές ώρες, ώστε να γίνει αντίστοιχη σύγκριση με τα περιστατικά τα οποία διενεργούνται σε ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου.
Πάντως, ο ιατρός αυτός είναι ο μόνος στον οποίο καταβλήθηκε κατά την περίοδο του ελέγχου κατ’ αποκοπή υπερωριακή αποζημίωση ανά περιστατικό. Ο έλεγχος καλύπτει την περίοδο από τις 19.12.2017 μέχρι Μάρτιο 2022.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις