ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΜ: Η Κύπρος σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην περιοχή

ΥΠΑΜ: Η Κύπρος σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην περιοχή

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διευκολύνει φίλους και συμμάχους για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, παρέχοντας και ασφαλές καταφύγιο σε αμάχους εξέφρασε την Παρασκευή ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Σε χαιρετισμό του στην τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης «Αργοναύτης» που διεξήχθη στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η άσκηση πραγματοποιείται μετά από δύο χρόνια διακοπής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα μετέφερε «την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όλες τις χώρες εταίρους που συμμετείχαν στην άσκηση από τη φάση του σχεδιασμού της μέχρι τη διεξαγωγή της. Μέσα από τις διάφορες φάσεις των ασκήσεων θα βγουν σημαντικά διδάγματα που θα καταστήσουν το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και τη λειτουργικότητα μας πιο δυνατή και ισχυρή» είπε.

Αναφερόμενος στην άσκηση ο κ. Πετρίδης είπε πως «η «Αργοναύτης» είναι μια πολύπλευρη άσκηση, η οποία από την έναρξή της, πριν 15 χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο εξέχουσες και κορυφαίες πολιτικο-στρατιωτικές ασκήσεις διεθνώς που αφορούν επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων. Κατά την τελευταία δεκαετία έχουμε δημιουργήσει μακροχρόνιες συνεργασίες με πολλές χώρες» είπε και εξέφρασε τη χαρά του για το αυξανόμενο ενδιαφέρον που υπάρχει από νέες χώρες να συμμετάσχουν στην άσκηση.

Φέτος, συνέχισε «έχουμε 15 χώρες από την Ομάδα Συντονισμού που συμμετείχαν στη φάση ΝΕΟ της άσκησης, οκτώ χώρες που συμμετέχουν στη φάση Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ και τον ΟΗΕ. Για πρώτη φορά στη φετινή άσκηση συμμετέχουν η Αίγυπτος και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας με στρατιωτικά μέσα και αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου παρατηρητών αντίστοιχα» είπε και σημείωσε πως η άσκηση «Αργοναύτης», που άρχισε την Τρίτη «συμβάλλει σε τεράστιο βαθμό στην προετοιμασία και την ετοιμότητά μας για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών κρίσης και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων «Εστία» και «Τεύκρος».

Είπε επίσης ότι περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες από το εξωτερικό ασκήθηκαν μαζί με 18 κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και 17 Πρεσβείες στην Κύπρο έλαβαν μέρος στην άσκηση επί χάρτου, στο λιμάνι της Λεμεσού.

Για τη σημερινή τελική φάση της άσκησης «Αργοναύτης» ο Υπουργός Αμυνας είπε πως η συγκεκριμένη φάση συνδυάζεται με τη φάση Έρευνας και Διάσωσης της άσκησης. Το ΚΣΕΔ Λάρνακας είναι ένα πολύτιμο στοιχείο τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή, παρέχοντας κρίσιμη υποστήριξη για τη συνεργασία και το συντονισμό Έρευνας και Διάσωσης».

Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την εκτίμηση του «προς όλες τις χώρες που συμμετέχουν, με μέσα και προσωπικό για τη φετινή τελική φάση, δηλαδή την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η συνεργασία με όλες τις συμμετέχουσες χώρες θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί περαιτέρω, σε όλα τα επίπεδα, προς όφελος των κοινών συμφερόντων. Η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή διαρκούς αναταραχής και αστάθειας και υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας σύγκρουσης ή μιας κρίσης και ως εκ τούτο πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, ικανοί και έτοιμοι να διευκολύνουμε τους φίλους και συμμάχους μας για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και να παρέχουμε ασφαλές καταφύγιο στους αμάχους».

Όπως ανέφερε ο Υπουργός «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πρόθυμη και έτοιμη να αναλάβει αυτή την ευθύνη για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των στενών εταίρων μας και προς όφελος της διεθνούς κοινότητας. Οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις μας θα είναι πάντα στη διάθεση των εταίρων μας για την παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικές καταστάσεις και καταστάσεις κρίσης».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ανέφερε ότι «η Εθνική Φρουρά έχει τη συνολική ευθύνη του συντονισμού της πολύ σημαντικής άσκησης «Αργοναύτης» την οποία χαρακτήρισε «πολυδιάστατη και ανθρωπιστική που ασχολείται με την μαζική υποδοχή αμάχων που εκκενώνονται από μια περιοχή κρίσης στη περιοχή μας και διεθνώς, με όλους τους εταίρους μας, με τους οποίους σχηματίζουμε την άτυπη ομάδα επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων. Παράλληλα συνεργαζόμαστε για την ασφαλή και έγκαιρη εκκένωση των πολιτών τους σε ένα ασφαλές καταφύγιο, την Κυπριακή Δημοκρατία».

Όπως είπε ο κ. Ζερβάκης «σταθερός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνικής Φρουράς είναι να συνδράμει οποιαδήποτε ανθρωπιστική επιχείρηση ή πρωτοβουλία παρουσιάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση «Αργοναύτης» είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις γειτονικές και φιλικές χώρες, πάντα με γνώμονα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως «η Εθνική Φρουρά έχει τη βούληση και την ικανότητα να συνεργαστεί συλλογικά με τις δυνάμεις» των χωρών που συνεργάζονται ώστε να αντιμετωπίσει κάθε είδους ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, Πλωτάρχης Ανδρέας Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι «το σημερινό σενάριο αφορά ναυτικό ατύχημα εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Κύπρου, το οποίο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εκκένωσης από μια περιοχή κρίσης προς ασφαλή προορισμό, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι διαδικασίες επιχείρησης μαζικής διάσωσης καθορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο «Τεύκρος» και εφαρμόζονται και δοκιμάζονται μέσω της άσκησης».

Εξέφρασε «ευγνωμοσύνη και σεβασμό» προς τους αξιωματικούς και αξιωματούχους που συμμετείχαν από το στάδιο του σχεδιασμού έως την εκτέλεση της άσκησης «Αργοναύτης» που είναι μια τόσο περίπλοκη άσκηση. Συνολικά 35 αεροναυτικά μέσα και πάνω από 700 άτομα προσωπικό από οκτώ χώρες θα συνεργαστούν με κοινή αποστολή να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Μετά τους χαιρετισμούς ο Υπουργός Αμυνας απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν με μέσα και προσωπικό στη φάση Έρευνας και Διάσωσης της άσκησης.

Στη συνέχεια οι παριστάμενοι παρακολούθησαν την άσκηση σε ζωντανή σύνδεση με το πεδίο διεξαγωγής της άσκησης από οθόνες που βρίσκονταν στην αίθουσα του ΚΣΕΔ.

Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας καθώς και εκπρόσωποι της Πρεσβείας του Ισραήλ και της Υπάτης Αρμοστείας της Μεγάλης Βρετανίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top