ΚΥΠΡΟΣ

Κινητοποίηση Λευκωσίας για τα Βαρώσια σε ΟΗΕ και ΕΕ- Ετοιμάζουν διπλωματική αντεπίθεση

Κινητοποίηση Λευκωσίας για τα Βαρώσια σε ΟΗΕ και ΕΕ- Ετοιμάζουν διπλωματική αντεπίθεση

Διπλωματική αντεπίθεση για καταγγελία των τελευταίων τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Αμμόχωστο ετοιμάζει η Κυβέρνηση, με την προσδοκία ότι θα αποτραπούν νέα τετελεσμένα που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην προοπτική επίτευξης λύσης. Η διάνοιξη και άλλου τμήματος της παραλίας, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, από το ξενοδοχείο King George μέχρι το κτήριο Ωκεανία, παραβιάζει σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία θα αποτελέσουν τη διπλωματική και νομική προμετωπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας για καταγγελία των τουρκικών ενεργειών.

Οι κινήσεις της Λευκωσίας θα στραφούν προς δύο επίπεδα: Τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ενέργειες προς τον ΟΗΕ θα έχουν τη μορφή καταγγελίας με διάβημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και με ενημέρωση του εδώ ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα, Κόλιν Στιούαρντ, με τον οποίο θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι θα μεταφέρει στον κ. Στιούαρντ το παράπονο ότι η δική μας πλευρά ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα για κινήσεις προς όφελος της Τουρκοκυπριακής πλευράς, πλην όμως όχι μόνον δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση, αλλά αντιθέτως, υπάρχουν κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Επομένως απαιτούμε αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, και όχι αυτά που είδαμε από τις κατοχικές αρχές», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

Ο Υπουργός υπεραμύνεται της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Kυβέρνηση για προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μάλιστα, ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των ΜΟΕ, εξέφρασε την άποψη ότι εάν δεν προχωρήσουμε με τέτοιες κινήσεις, «θα γίνουν και άλλα, πέρα από αυτά που έγιναν στην Αμμόχωστο».

Από πλευράς Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών την Κύπρο (UNFICYP), τονίζεται ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη. «Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα Βαρώσια. Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και ο Οργανισμός καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ. Αναφέρει επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί την κατάσταση επί του εδάφους, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να υποβάλει αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και όπως σημειώνει, η πρόσβαση στην περιοχή είναι περιορισμένη.

Σε διεθνή καταγγελία των τουρκικών κινήσεων στην Αμμόχωστο θα προβεί και η Βουλή, η οποία κάνει λόγο για άκρως απαράδεχτη πρόκληση, αλλά και πράξη αναίσχυντης περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου κατά παράβαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι η Πρόεδρος, Αννίτα Δημητρίου, αρχίζει αμέσως επαφές ενημέρωσης των ομολόγων της, κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις τουρκικές προκλήσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top