Οκτώ μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2023, το σκηνικό αρχίζει να διαμορφώνεται και πολύ σύντομα θα κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, οι οποίες κυρίως έχουν να κάνουν με τις επιλογές των μικρότερων κομμάτων. Κάθε εκλογική αναμέτρηση παρουσιάζει το δικό της ενδιαφέρον και μια ματιά στο παρελθόν προσφέρει την ευκαιρία για να αντλήσουμε κάποια στοιχεία, στατιστικά και όχι μόνον.
Μακροβιότερος Πρόεδρος αναδεικνύεται ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος βρέθηκε στο πηδάλιο του κράτους από συστάσεώς του το 1959, στη μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε με βάση τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου. Ο Μακάριος ήταν Πρόεδρος μέχρι την ημέρα του θανάτου του, τον Αύγουστο του 1977. Συνολικά ήταν υποψήφιος σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και μια φορά εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο.
Χωρίς ανθυποψήφιο εξελέγη και ο Σπύρος Κυπριανού το 1978, όταν ο Γλαύκος Κληρίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης και αποφυγής περαιτέρω πολιτικής και κοινωνικής έντασης, μετά την απαγωγή του Αχιλλέα Κυπριανού, γιού του Προέδρου.
Ο Γλαύκος Κληρίδης διεκδίκησε την Προεδρία της Δημοκρατίας πιο πολλές φορές από όλους τους υποψήφιους. Το 1983 (έχασε από τον Σπύρο Κυπριανού), το 1988 (έχασε από τον Γιώργο Βασιλείου, το 1993 (κέρδισε τον Βασιλείου), 1998 (κέρδισε τον Γιώργο Ιακώβου), και το 2003 όταν έχασε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, από τον πρώτο γύρο.
Τέσσερις φορές ήταν υποψήφιος ο Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος υπηρέτησε δύο και… κάτι, θητείες. Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο του 1977 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1978 υπηρέτησε το υπόλοιπο της θητείας του Μακαρίου. Οι δύο άλλες πενταετείς θητείες ήταν το 1978, όταν εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο λόγω της απαγωγής του Αχιλλέα, και το 1982, με τη στήριξη του ΑΚΕΛ στη βάση του «Μίνιμουμ προγράμματος».
Τρεις φορές υποψήφιος ήταν ο ιδρυτής της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Γιώργος Βασιλείου, Τάσσος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης, είναι οι τέσσερις που εξελέγησαν από την πρώτη φορά που υπέβαλαν υποψηφιότητα. Το 1988 ο Γιώργος Βασιλείου που υποστηρίχθηκε μόνον από το ΑΚΕΛ, πήγε κόντρα στους Γλαύκο Κληρίδη και Σπύρο Κυπριανού. Ο Βασιλείου ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ αλλά διέψευσε όλες τις εκτιμήσεις και κέρδισε στον δεύτερο γύρο τον Γλαύκο Κληρίδη. Πέντε χρόνια αργότερα όμως, ο Κληρίδης πήρε τη ρεβάνς, από τον Βασιλείου, ο οποίος θεωρήθηκε ως ο βέβαιος νικητής λόγω του υψηλού ποσοστού που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο (44,15%) αλλά τελικά…«έμεινε από πεζίνα», όπως είχε πει ο αείμνηστος Αλέξης Γαλανός. Εχασε από τον Κληρίδη για 2,176 ψήφους.
Το 2003 ο Πρόεδρος Κληρίδης ηττήθηκε από τον πρώτο γύρο, από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πέντε χρόνια μετά, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που δεν διεκδίκησε επανεκλογή (2013).
Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς ήταν ανθυποψήφιοι σε δύο συνεχόμενες αναμετρήσεις (2013 και 2018) και βρέθηκαν να μονομαχούν και στον δεύτερο γύρο, τους οποίους κέρδισε ο πρώτος.
Πατέρας και υιός
Γλαύκος Κληρίδης και Νικόλας Παπαδόπουλος είναι οι δύο πολιτικοί που διεκδίκησαν την προεδρία της Δημοκρατίας ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους. Ο Ιωάννης Κληρίδης ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 1959, τη μεταβατική περίοδο της ανεξαρτησίας της Κύπρου και έχασε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, ενώ ο πατέρας του, Τάσσος Παπαδόπουλος, ήταν υποψήφιος το 2003 και το 2008. Το 2003 κέρδισε από τον πρώτο γύρο ενώ πέντε χρόνια αργότερα δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις