ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα Δημητρίου: Δηλώσεις της για την επίσημη παράδοση δικτύου άρδευσης και για το Φεστιβάλ Μέλισσας στην Κοινότητα Οράς

Αννίτα Δημητρίου: Δηλώσεις της για την επίσημη παράδοση δικτύου άρδευσης και για το Φεστιβάλ Μέλισσας στην Κοινότητα Οράς

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου για την επίσημη παράδοση δικτύου άρδευσης και για το Φεστιβάλ Μέλισσας στην Κοινότητα Οράς.

Δείτε αυτούσια την ομιλία της:

«Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων,

Αξιότιμη κυρία Επίτροπε Περιβάλλοντος,

Αξιότιμε κύριε γενικέ διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,

Αξιότιμε κύριε κοινοτάρχη Οράς,

Αξιότιμα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Οράς,

Αξιότιμοι κύριοι πρόεδροι των κοινοτήτων των Δρόμων του Μελιού,

Αξιότιμε κύριε Αναπληρωτή Διοικητή της Ροταριανής Περιφέρειας Κύπρου,

Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι των Ροταριανών Ομίλων Κύπρου,

Κυρίες και κύριοι,

Δύο ευχάριστες και σημαντικές αφορμές μάς οδήγησαν σήμερα στους Δρόμους του Μελιού, στην καρδιά της πανέμορφης ορεινής Λάρνακας: η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του κυριότερου μέρους του δικτύου άρδευσης της υδατοδεξαμενής Οράς Λινούς και η διοργάνωση του Φεστιβάλ Μέλισσας Οράς.

Η τέλεση των αποκαλυπτηρίων της πινακίδας για την ολοκλήρωση του έργου και το άνοιγμα του Φεστιβάλ Μέλισσας αποτελούν δύο σημαντικά γεγονότα, που συμβολίζουν και συνοψίζουν την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στις μέλισσες και το νερό, η αρμονική συνύπαρξη των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Οι φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού κατέστρεψαν ολοσχερώς το δίκτυο άρδευσης και μαζί τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ανάμεσά τους και τις πολύτιμες εργάτριες ζωής, τις μέλισσες. Οι Ροταριανοί Όμιλοι Κύπρου, με την οικονομική στήριξη του Διεθνούς Ρόταρυ και του Ταμείου Αντιμετώπισης Καταστροφών του Ροταριανού Ιδρύματος, ως άλλοι εργάτες ζωής, ανέλαβαν εθελοντικά το σημαντικό έργο της αποκατάστασης του δικτύου. Ως αποτέλεσμα, το νερό επέστρεψε στη γη της Οράς, ανακουφίζοντας τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και τους ανθρώπους των κοινοτήτων της περιοχής.

Ανάμεσα στους ευεργετηθέντες της αποκατάστασης, και οι μέλισσες, στις οποίες είναι ετήσια αφιερωμένη η 20ή Μαΐου, η καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Ως γνωστό, οι μέλισσες αποτελούν τους σημαντικότερους επικονιαστές της φύσης, συμβάλλοντας άμεσα και ευεργετικά στη διατήρηση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας, καθώς και στην υγεία και ευημερία των ανθρώπων.

«Αν χαθούν οι μέλισσες, θα χαθεί και η ζωή πάνω στη γη» τα λόγια του Αϊνστάιν είναι στις μέρες μας πιο επίκαιρα από ποτέ. Η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση απειλεί την ανθρώπινη δραστηριότητα, την υγεία μας και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, από τα δάση της Σιβηρίας και την Αρκτική μέχρι τα δάση της Αυστραλίας, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Προστατεύοντας τις μέλισσες, διατηρούμε τις ευαίσθητες ισορροπίες του οικοσυστήματος ζωής του πλανήτη μας, διατηρούμε την ανθρώπινη ζωή.

Το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας: «Bee Engaged» τονίζει επιτακτικά την αξία της συμμετοχικής και συνεργατικής δράσης κρατών, οργανισμών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οργανωμένων συνόλων στην Ευρώπη και τον κόσμο και του καθενός από εμάς ξεχωριστά για την απαραίτητη προστασία των μελισσών. Για να είναι εφικτή, ωστόσο, η ενεργός δράση, είναι απαραίτητη η γνώση και ευαισθητοποίηση και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του φεστιβάλ που ανοίγουμε σήμερα.

Μετά από δύο δύσκολα για όλους μας χρόνια, το κοινοτικό συμβούλιο Οράς, με βασικό χορηγό το Υφυπουργείο Τουρισμού και υπό την αιγίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, διοργανώνει ξανά την καθιερωμένη γιορτή της μέλισσας, δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε το σπουδαίο έργο των μελισσοκόμων και παραγωγών προϊόντων κυψέλης. Όλες και όλοι έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτούς τους στενούς και πολύτιμους συνεργάτες των μελισσών σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης των συνθηκών επιβίωσής τους, η οποία συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς όλους τους συντελεστές της σημερινής διπλής γιορτής, τον κοινοτάρχη και το κοινοτικό συμβούλιο Οράς για την πανέμορφη και σημαντική πρωτοβουλία διοργάνωσης του φεστιβάλ, καθώς και τους Ροταριανούς Ομίλους Κύπρου για την πολύτιμη ευεργεσία τους.

Κυρίως όμως, θα ήθελα να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους συμμετέχοντες και εκθέτες στο φεστιβάλ για το σπουδαίο και ευλογημένο έργο ζωής στο οποίο είναι ταγμένοι, την προστασία των μελισσών, την υπεράσπιση της ίδια της ζωής».

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top