Η Κυβέρνηση απευθυνόμενη, σε κάθε περίσταση, προς τη διεθνή κοινότητα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα και τους προκλητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, που επιδιώκει μεθοδικά τη δημιουργία δύο κρατών και που προχωρά με παράνομες επεμβάσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είπε την Κυριακή ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας, στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων της κοινότητας Αγίου Ανδρονίκου Καρπασίας.
Το μνημόσυνο τελέστηκε στο Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής, στο Συνοικισμό Κολοσσίου.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο κ. Τσιόλας, που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, είπε ότι «ζούμε σε μία ημικατεχόμενη πατρίδα, που εξακολουθεί να βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες, που προκάλεσε η τραγική αλυσίδα των γεγονότων, καταλήγοντας στο μαύρο καλοκαίρι του 1974.»
«Αποτελεί επομένως ιερή υποχρέωση όλων μας όχι μόνο να μην ξεχνούμε αλλά να καθοδηγούμε ορθά τις νεότερες γενιές, ώστε να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να αγαπήσουν τον τόπο και την ιστορία του, προκειμένου να οικοδομήσουν το μέλλον τους σε γερά θεμέλια,» πρόσθεσε.
Ο Άγιος Ανδρόνικος Καρπασίας, είπε, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον βωμό του χρέους και του καθήκοντος, αφού κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής «έξι σπουδαία παλληκάρια» της κοινότητας, με ευγενή αισθήματα και πνεύμα αυτοθυσίας, πρόσφεραν απλόχερα τις υπηρεσίες τους στη δοκιμαζόμενη πατρίδα, δίνοντας το άπαν των δυνάμεών τους, για χάρη κάποιου ανώτερου σκοπού.
Τέσσερις εξ αυτών, ο Οδυσσέας Ηλία, ο Νίκος Ανδρέου Κυριάκου, ο Μιχάλης Παράσχου και ο Παναγιώτης Κιωτή, ταυτοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφής και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, «και τάφηκαν με την ευγνωμοσύνη όλων να τους συνοδεύει αλλά και τις πρέπουσες τιμές.»
Δύο όμως ήρωες της κοινότητας, πρόσθεσε, ο Παναγιώτης Ζαχαρίου και ο Μιχαλάκης Κουμή «παραμένουν ακόμα στον τραγικό κατάλογο των αγνοούμενων αδελφών μας για τους οποίους προσευχόμαστε σήμερα για γρήγορη εξακρίβωση της τύχης τους.»
Ο κ. Τσιόλας είπε ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά, η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974.
Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «δεν έπαψε στιγμή να αξιώνει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους.» Μια λύση, είπε, που να εδράζεται στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και που να διασφαλίζει το σπουδαίο αγαθό της ειρήνης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια, εξακολουθεί να δηλώνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τον διάλογο, από το σημείο που είχε τερματιστεί, ως αποτέλεσμα της άρνησης της Τουρκίας να αποδεχθεί στοιχειώδεις παραμέτρους, που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας σχετικά με την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της μόνιμης παρουσίας κατοχικού στρατού αλλά και τον σεβασμό στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Κυβέρνηση απευθυνόμενη, σε κάθε περίσταση, προς τη διεθνή κοινότητα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα και τους προκλητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, που επιδιώκει μεθοδικά τη δημιουργία δύο κρατών και που προχωρά με παράνομες επεμβάσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις