Στο όραμα της πράσινης μετάβασης και της πορείας που καλείται να ακολουθήσει η Κύπρος προς αυτή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο της συζήτησης που διοργανώθηκε για το 5ο Προσυνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενόψει του Πολιτικού – Ιδεολογικού Συνεδρίου του κόμματος τον Ιούνιο.
Η προσυνεδριακή συζήτηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Πάρκο Σπύρου Κυπριανού στην Αγλαντζιά, όπου παρευρέθηκαν δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων στελέχη του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τη συζήτηση προλόγισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», Μιχαλης Σοφοκλέους, ο οποίος επεσήμανε ότι η πράσινη μετάβαση αγγίζει κάθε πτυχή της κοινωνίας και μαζί με τη ψηφιακή μετάβαση δημιουργεί ένα νέο τρόπο ζωής.
Τη συζήτηση άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος σε έξι άξονες που θα αποτελέσουν πρωτοβουλίες για την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης στην Κύπρο. Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε, άλλωστε, την ευχαρίστησή του για το γεγονός ότι το προσυνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσα στο πράσινο του πάρκου.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι η πράσινη μετάβαση συνιστά εξέλιξη του παραγωγικού υπόβαθρου της χώρας, «ώστε η οικονομία να πατήσει πιο γερά και να φτάσει ακόμη πιο ψηλά», όπως είπε, εξηγώντας ότι ο ΔΗΣΥ θα «προτείνει ένα ανανεωμένο σχέδιο συμφωνίας με όλους τους πολίτες… για το πώς θα πάμε σε μια μακροπρόθεσμα πιο ανταγωνιστική οικονομία και μια πιο συνεκτική κοινωνία».
Αναφέρθηκε στην έννοια της βιωσιμότητας, η οποία εξήγησε ότι είναι συνδεδεμένη, τόσο με τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη, όσο και με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και με την υιοθέτηση ενός διαφανούς προτύπου λειτουργίας στη δημόσια ζωή.
Βασικά στοιχεία της πράσινης μετάβασης, όπως εξήγησε ο κ. Νεοφύτου, είναι αφενός η κυκλική οικονομία, που θα μειώσει την πίεση στους φυσικούς πόρους και αποτελεί προϋπόθεση για τον ευρωπαϊκό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, και αφετέρου η ενεργειακή αυτονομία, αφού οι νέες πραγματικότητες της γεωπολιτικής και της αγοράς ενέργειας απαιτούν από Κύπρο και Ευρώπη ανεξαρτησία και διαφοροποίηση στους ενεργειακούς πόρους.
Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τη σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, καθώς και στο Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης και τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την Πράσινη Οικονομία, που όπως είπε «αποτελούν το εφαλτήριο της νέας αναπτυξιακής διαδικασίας, για την Κύπρο του αύριο».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη αφορά μεν το κλίμα και το περιβάλλον, αλλά αφορά και την ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τη γεωργία και τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, κινείται το κυβερνητικό Σχέδιο «Κύπρος - το αύριο», επισημαίνοντας ότι «ο προϋπολογισμός προνοεί αυξημένες κατά 10% αναπτυξιακές δαπάνες σε σχέση με πέρσι και ενδεικτικά δαπάνες ύψους 717 εκ. ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη».
Τόνισε ότι παρά τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε η Κύπρος, έγιναν βήματα στην κατεύθυνση αυτή και πρόσθεσε ότι μέσα από τις κρίσεις προκύπτουν ευκαιρίες. «Μέσα από την διαχείριση της οικονομικής κρίσης, μεταρρυθμίσαμε εκτεταμένα το κράτος και την οικονομία. Μέσα από την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, μεταρρυθμίσαμε εκτεταμένα την υγεία», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «μέσα από την διαχείριση της νέας γεωπολιτικής κρίσης, που είναι ταυτόχρονα ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, είναι η ευκαιρία μας να καταστήσουμε την Κύπρο πρότυπο υγιούς πράσινου κράτους».
Όπως είπε, χρειάζονται πρωτοβουλίες σε έξι άξονες, που αφορούν τις έξυπνες πόλεις, τις έξυπνες μεταφορές, τη νέα γενιά ανταποδοτικής ανακύκλωσης, τη νέα αγορά ενέργειας, την αποκέντρωση της ενέργειας και την Πράσινη Μετάβαση του Κράτους, της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι «στο πρότυπο της δημιουργίας του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, θα πρέπει να έχουμε και κεντρικό Φορέα Πράσινης Μετάβασης».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η ίδια συνταγή με αυτή που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ώστε να μην απειλείται η μεταρρυθμιστική πορεία. Σημείωσε, δε, ότι «η Πράσινη Φορολογία θα πρέπει να αναβληθεί για όσο διαρκούν οι πληθωριστικές τάσεις», κάτι που, όπως είπε, είναι η θέση που πρεσβεύει ο ΔΗΣΥ στην Ευρώπη, με πρόταση να αντικατασταθεί προσωρινά η φορολογία από κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχει σημασία η σημερινή μας συζήτηση, θα ανοίξει δρόμους στο αύριο, την επόμενη μέρα της Κύπρου και θα εμπλουτίσει το Πρόγραμμά μας, το οποίο θα υιοθετήσει τις καλύτερες ιδέες του προσυνεδριακού Διαλόγου», είπε κλείνοντας.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την καθηγήτρια και Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος, Φοίβη Κουντούρη και τον Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Σύμβουλο του Έλληνα Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, Γιώργος Κρεμλή, οι οποίοι ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο οι αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνει ο πλανήτης συνδέονται και με την κλιματική αλλαγή, όπως επίσης και τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις αυτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις