ΥΓΕΙΑ

Σκέψεις για ανίχνευση της ευλογιάς των πιθήκων με PCR - Όσα θα συζητηθούν στην σημερινή σύσκεψη

Σκέψεις για ανίχνευση της ευλογιάς των πιθήκων με PCR - Όσα θα συζητηθούν στην σημερινή σύσκεψη

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα κρούσματα από τη νόσο ευλογιάς των πιθήκων και συγκαλεί σήμερα Τρίτη (24/05), σύσκεψη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να υπάρχει προετοιμασία αλλά και να γίνει καταρτισμός του πλάνου διαχείρισης και δράσης έναντι τέτοιων περιστατικών.

Σχετικά με την σημερινή σύσκεψη, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως: «Αφορά τη διαχείριση πιθανού κρούσματος, τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, θέματα ιχνηλάτησης, απομόνωσης επαφών, εργαστηριακής διάγνωσης. Πρέπει να γίνει ένα πλάνο, το οποίο θα καλύπτει όλα τα βασικά σημεία. Είναι και τα σημεία εισόδου αλλά είναι και εντός της Δημοκρατίας, λόγω και του τουρισμού αυτή την περίοδο».

Σε ό,τι αφορά διαγνωστικές εξετάσεις PCR, η κ. Κωνσταντίνου είπε: «Είμαστε σε διαβούλευση με το εργαστήριο αναφοράς του ΟΚΥπΥ στο Γενικό Νοσοκομείο. Σήμερα θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Γίνονται σκέψεις, όμως από εκεί και πέρα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συσκέψεις αλλά και να υπάρχουν και οι σχετικές εγκρίσεις από την πολιτική ηγεσία. Μέχρι το τέλος της ημέρας ή αύριο θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Παράλληλα είπε πως το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που εκδηλώνεται η ασθένεια σε επαφές στις 21 ημέρες οι οποίες έχουν έρθει σε επαφή με ένα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

«Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι γύρω στις 12. Η κλινική εικόνα, είναι εικόνα ίωσης, η οποία χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, η οποία συνοδεύεται από εξάνθημα σε πρώτη φάση. Στις χώρες της Αφρικής, όπου υπάρχει αυτή η ασθένεια, τα περιστατικά θνησιμότητας φθάνουν μέχρι και το 10%. Tα περιστατικά που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη είναι χαμηλότερα και έτσι το ποσοστό είναι γύρω στο 3%», είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι: «ήδη έχει σταλεί ενημερωτικό δελτίο προς το κοινό για το τι πρέπει να γνωρίζει για την ευλογιά των πιθήκων. Σχετική εγκύκλιος θα αποσταλεί και προς τους γιατρούς για τη συγκεκριμένη νόσο ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται περιστατικά», σημείωσε.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι αναμένονται και οι κατευθυντήριες οδηγίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσον αφορά τη συγκεκριμένη νόσο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top