ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Εξετάζεται πως «ξέφυγε» από την Αφρική – «Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε το εμβόλιο»

Ευλογιά των πιθήκων: Εξετάζεται πως «ξέφυγε» από την Αφρική – «Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε το εμβόλιο»

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα.


Εντείνεται η ανησυχία για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ενώ όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν τον εντοπισμό κρουσμάτων της ασθένειας.

Οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις στο πως και γιατί η ευλογιά των πιθήκων «ξέφυγε» από την Αφρική, όπου ενδημούσε μέχρι σήμερα και έφτασε στην Ευρώπη, εκφράζοντας προβληματισμό για το τι θα μπορούσε να έχει αλλάξει στη δομή του ιού.

Παράλληλα καθησυχάζουν, επισημαίνοντας ότι η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα.
Ωστόσο δεν αποκλείουν την επανεμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών,ενώ σημειώνουν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

«’Εχουμε φάρμακα και εμβόλια»
«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και 70 χρόνια και οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν», σημείωσε μιλώντας στον Σκάι, ο επικεφαλής μονάδας Covid και καθηγητής του John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

«Δεν χρειάζεται ο ίδιος φόβος που είχαμε με τον Covid. Το 2019 μάθαμε για τον κοροναϊό στην Κίνα, επειδή βλέπαμε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Με την ευλογιά των πιθήκων οι ασθενείς πάνε στα ιατρεία επειδή βλέπουν τα σημάδια στο δέρμα τους και είναι ένα ιός που γνωρίζουμε εδώ και 70 χρόνια. Αυτό είναι σπουδαίο γιατί ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε φάρμακα και εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι με τον κοροναϊό οι επιστήμονες ήταν ανήσυχοι, γιατί οι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί και κολλούσε ο ένας τον άλλον χωρίς να το γνωρίζουν. «Την ευλογιά των πιθήκων την κολλάς στον άλλον όταν έχεις συμπτώματα», υπογράμμισε.

Πώς ξέφυγε από την Αφρική
Ο κ. Γαλιατσάτος επισήμανε ότι το ερώτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα είναι πώς βγήκε αυτό το μικρόβιο έξω από την Αφρική κι έφτασε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Στην αρχή σκεφτόμασταν μήπως αυτός ο ιός έχει αλλάξει, μήπως υπάρχει κάποια μετάλλαξη και μπορείς να κολλήσεις με την αναπνοή, όμως αυτό δεν ισχύει», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επισήμανε στο MEGA: «Στην Αφρική ο συγκεκριμένος ιός ενδημεί. Έχει κάνει επιδημίες και τα τελευταία δύο χρόνια, με αρκετά κρούσματα και έναν μικρό αριθμό θανάτων, οπότε το περίεργο είναι τι αυτός ο ιός δημιουργεί την πρώτη επιδημία και εκτός Αφρικής, αυτό είναι που μας προβληματίζει και προσπαθούμε να το περιορίσουμε».

Τα εμβόλια
Για την ευλογιά των πιθήκων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιτρεπόμενο εμβόλιο. Υπάρχει ένα εμβόλιο από τη Δανία, αλλά δεν έχει επιτραπεί γιατί έχει μειωμένες κλινικές δοκιμές.

Το υπάρχον εμβόλιο της ευλογιάς είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι, σύμφωνα με ειδικούς.

Η χώρα μας δεν έχει αποθέματα εμβολίων για την κοινή ευλογιά, ωστόσο αν ληφθεί απόφαση για διάθεση των εμβολίων, θα γίνει κεντρική παραγγελία από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός δε θα αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά θα γίνει άμεσος και επιλεκτικός εμβολιασμός των επαφών κάποιου που κόλλησε και του ίδιου του φορέα.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών , είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε, o Γκίκας Μαγιορκίνης.


Από την πλευρά του ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε: «Το εμβόλιο της ευλογιάς που έκαναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας πιστεύουμε ότι ακόμα δουλεύει και θα βοηθήσει για την ευλογιά των πιθήκων. Το CDC και ο FDA λένε ότι το εμβόλιο θα είναι ένα εργαλείο για εμάς. Μάλιστα, έχουμε φτιάξει κι εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων».

Δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος μετάδοσης
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, είναι πως δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρη η οδός μετάδοσης της νόσου. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως συμβαίνει δύσκολα, και μόνο μέσω άμεσης σωματικής επαφής και επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια.

Τα σταγονίδια αυτά, πιο συγκεκριμένα, είναι μεγάλα και δεν μπορούν να «ταξιδέψουν» περισσότερο από ένα μέτρο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Ευρώπης και ΗΠΑ.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Έτσι, παρόλο που ο ευρύς πληθυσμός δεν φαίνεται να κινδυνεύει ιδιαίτερα, υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που εκτίθενται περισσότερο:

«Κινδυνεύουν περισσότερο, κάποια άτομα τα οποία εκτίθενται λόγω επαγγέλματος ή λόγω συμπεριφοράς (σεξουαλικής) ή ακόμη και γιατροί και άνθρωποι που εξασκούν κάποιο επάγγελμα, που έχει σχέση με επαφή με πολύ κόσμο ή επαφή με το δέρμα κλπ», σημειώνει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, η επαφή με μολυσμένα ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει κάποιος που έχει προσβληθεί από την ευλογιά των πιθήκων, μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο μετάδοσης.

Δεν είναι απίθανο να επανέλθουν ξεχασμένες ασθένειες
«Ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για την ευλογιά των πιθήκων. Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», τόνισε μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

O ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθουν ξεχασμένες αρρώστιες.
«Η κοινωνία και τα ΜΜΕ είναι σε μια κατάσταση έκτακτη, οπότε τα μικρά γεγονότα τα τονίζουν. Ξεχασμένες αρρώστιες δεν είναι καθόλου απίθανο να επανέλθουν, από τη στιγμή που η ανοσία τείνει να πέσει εφόσον τα εμβόλια δε γίνονται. Το επίπεδο της ανησυχίας πρέπει να είναι επιστημονικό», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Πηγη:in.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top