Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ζελένσκι: Τα ρωσικά στρατεύματα στοχεύουν να «καταστρέψουν τα πάντα» στην περιοχή Ντονμπάς

25.05.2022
08:39
Διεθνή

Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία, σφυροκοπώντας πόλεις-κλειδιά και στοχεύοντας «να καταστρέψουν τα πάντα εκεί», είπε ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η Μόσχα δείχνει να είναι έτοιμη για έναν μακρύ πόλεμο εναντίον της γειτονικής της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς ο πόλεμος εισήλθε στον τέταρτο μήνα του την Τετάρτη, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν ανηλεώς τη βιομηχανική πόλη Σεβεροντονέτσκ ενώ επιχειρούσαν την περικύκλωσή της, βασικός στόχος των πρόσφατων μαχών στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι θρήνησε τους χιλιάδες Ουκρανούς άνδρες και γυναίκες που χάθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ ανανέωσε τις εκκλήσεις για βαρέα όπλα από ξένους εταίρους, λέγοντας ότι τα όπλα για το Κίεβο ήταν «η καλύτερη επένδυση στη σταθερότητα στον κόσμο».

Ο Σεργκίι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής του Λουγκάνσκ, δήλωσε ότι το Σεβεροντονέτσκ χτυπήθηκε από αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες, πυροβολικό και όλμους σε μια προσπάθεια να εδραιωθεί ο έλεγχος στην επαρχία και να προχωρήσει περαιτέρω στην Ουκρανία.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δυστυχώς μόνο χειροτερεύει», είπε ο Γκαϊντάι, περιγράφοντας μια «πλήρης κλίμακας επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις» σε ένα βίντεο στο Telegram.

«Ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να καταστρέψει ολοκληρωτικά το Σεβεροντονέτσκ. Απλώς διαγράφουν το Σεβεροντονέτσκ από προσώπου γης Σεβεροντονέτσκ», είπε.

Χιλιάδες στρατιώτες στάλθηκαν για να καταλάβουν την περιοχή του Λουγκάνσκ, είπε ο Γκαϊντάι, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός του Σεβεροντονέτσκ ήταν τόσο έντονος που ήταν πολύ αργά για να φύγουν οι 15.000 πολίτες του.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν μακρύ πόλεμο.

«Θα συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι», είπε.

Στην καθημερινή του ομιλία προς το έθνος αργά την Τρίτη, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς «εξαιρετικά δύσκολη».

«Όλη η δύναμη του ρωσικού στρατού που έχει ακόμα, στάλθηκε εκεί για την επίθεση», είπε ο Ζελένσκι. «Οι κατακτητές θέλουν να καταστρέψουν τα πάντα εκεί».

Όσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο πόλεμος, είπε, «τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα της προστασίας της ελευθερίας, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο».

Είπε ακόμα, ότι η Ρωσία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 30.000 στρατιωτών.

Αλλά το Κίεβο λέει ότι χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοβ, είπε ότι οι καθυστερήσεις στην παράδοση όπλων στην πρώτη γραμμή είχαν οδηγήσει σε μια «καταστροφική έλλειψη βαρέων όπλων».

Ωστόσο, ανέμενε ένα «σημείο καμπής» μέχρι τον Αύγουστο, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrainska Pravda.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα ύδατα του λιμανιού στη Μαριούπολη έχουν αποναρκοποιηθεί και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για την «αποκατάσταση της λιμενικής υποδομής».

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, μιλώντας στο Νταβός μέσω βίντεο-σύνδεσης, είπε ότι 100.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς νερό, φαγητό και ηλεκτρισμό και προειδοποίησε ότι ασθένειες αυξάνουν το κίνδυνο περαιτέρω θανάτων.

Περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης, η πρωτεύουσας της περιφέρειας Χερσώνας της Ουκρανίας, η οποία φέρει το ίδιο όνομα, φάνηκε να γλιτώνει σε μεγάλο βαθμό από τις καταστροφές ενός πολέμου που έχει αφήσει ερείπια σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Η περιοχή ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές του πολέμου και αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από τη Μόσχα συνέχισαν να πιέζουν για επίσημη προσάρτηση, ακόμα και όταν οι κάτοικοι εξέφρασαν ανησυχίες για το μέλλον.