ΔΙΕΘΝΗ

Τσαβούσογλου και Λαπίντ συμφώνησαν ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε τροχιά εξομάλυνσης

Τσαβούσογλου και Λαπίντ συμφώνησαν ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε τροχιά εξομάλυνσης

Στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων αναφέρθηκαν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ισραηλινός ομόλογός του Γιαΐρ Λαπίντ, που συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής που πραγματοποιεί Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στη χώρα μετά από 15 χρόνια. Οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε κοινές δηλώσεις, που δεν πραγματοποιήθηκαν ενώπιον δημοσιογράφων.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι «δεν θα προσποιηθούμε ότι οι σχέσεις μας δεν γνώρισαν καλές και άσχημες στιγμές. Παράλληλα όμως, πάντα γνωρίζαμε πώς να ξαναρχίσουμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας και να συνεργαζόμαστε. Λαοί με ιστορία μεγάλη γνωρίζουν πώς να κλείνουν κεφάλαια στην πορεία τους και πώς να ανοίγουν καινούργια». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «αναμένουμε να δούμε πρόοδο όχι μόνο στις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις αλλά και στις οικονομικές. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την μεταξύ οικονομική συνεργασία και να καλλιεργήσουμε σχέσεις και πρόσθετους άλλους τομείς. Συμφωνήσαμε στην ανανέωση της λειτουργίας της μικτής επιτροπής οικονομικών υποθέσεων και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε προκειμένου να συναφθεί νέα συμφωνία αεροπορικής σύνδεσης».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του δήλωσε ότι «η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται στον ίδιο βηματισμό με στόχο την εξομάλυνση και αναβίωση των διμερών σχέσεων», διευκρινίζοντας ότι «συμφωνήσαμε να εφαρμόσουμε νέες συνέργειες σε πολλούς τομείς και από δω και πέρα να συστήσουμε νέους μηχανισμούς συνεργασίας». Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, τόνισε ότι ο όγκος των συναλλαγών το περασμένο έτος ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να αυξήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές μιας και είναι συμφέρουσες για αμφότερα τα μέρη. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ προς την Τουρκία.

Πριν την πραγματοποίηση της συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στην έδρα του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, Γιαντ ΒαΣιέμ.

Το πρόγραμμα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών την Τετάρτη περιλαμβάνει επίσκεψη στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και προσκύνημα στο Τέμενος Αλ-Άκσα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Παλιά Πόλη, ο Τσαβούσογλου δεν θα συνοδεύεται από ισραηλινή ασφάλεια. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό Υπουργό Τουρισμού Γιοέλ Ραζβόζοβ και αργά το απόγευμα θα συναντηθεί με εκπροσώπους σωματείων Εβραίων εκ Τουρκίας, που διαμένουν μόνιμα στο Ισραήλ.

Δεν ανακοινώθηκε η επανατοποθέτηση Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ και Ισραηλινού πρέσβη στην Άγκυρα, ούτε ορίσθηκε χρονικό περιθώριο για την εξομάλυνση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν συνοδεύθηκε από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, όπως είχε προαναγγείλει από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου η τουρκική πλευρά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top