ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Ατταλίδου: Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο κατέδειξαν ότι η Αν. Μεσόγειος επηρεάζεται δυσανάλογα

Α. Ατταλίδου: Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο κατέδειξαν ότι η Αν. Μεσόγειος επηρεάζεται δυσανάλογα

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι καταδεικνύουν ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζεται δυσανάλογα από ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω των αυξανόμενων κυμάτων καύσωνα και της παρατεταμένης ανομβρίας, δήλωσε η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με βουλευτές των χωρών της ομάδας EUMED, την οποία διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων, με θέμα «Νέες τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος: Πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».  

Σε ομιλία της στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για την Προστασία του Περιβάλλοντος, η κ. Ατταλίδου επισήμανε ότι παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα κράτη στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των ΗΕ, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για τον καταρτισμό ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενη στις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την Κύπρο τα τελευταία χρόνια, η κ.  Ατταλίδου τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των κρατών της ομάδας EUMED.

Όπως είπε, «οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι, καταδεικνύουν ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζεται δυσανάλογα από ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω των αυξανόμενων κυμάτων καύσωνα και της παρατεταμένης ανομβρίας». 

«Η δημιουργία του συστήματος rescEU,» σημείωσε η κ. Ατταλίδου, «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης κατάσβεσης και πρόληψης των πυρκαγιών και ορθολογικής διαχείρισης των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι τα εθνικά Κοινοβούλια έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στις προσπάθειες για εξεύρεση έγκαιρων, αποτελεσματικών και μόνιμων λύσεων, που θα συμβάλουν στην αναχαίτιση της κλιματικής απειλής, μέσω της θέσπισης αυστηρών νομοθεσιών για έλεγχο και επιτήρηση των περιβαλλοντικά επιζήμιων δραστηριοτήτων διασφαλίζοντας ότι οι εθνικές στρατηγικές θα επενδύσουν στο στόχο της μετάβαση σε μια κυκλική και πράσινη οικονομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top