ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάβημα Αννίτας Δημητρίου για Αμμόχωστο - Ζητά αντίδραση και άσκηση επιρροής

Διάβημα Αννίτας Δημητρίου για Αμμόχωστο - Ζητά αντίδραση και άσκηση επιρροής

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου απέστειλε την Πέμπτη νέα επιστολή-διάβημα για το θέμα της Αμμοχώστου, σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής της, τον περασμένο Ιούλιο, στους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

'Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, στην επιστολή της, η κ. Δημητρίου τονίζει ότι οι παράνομες τουρκικές επιδιώξεις για αλλαγή του status quo της πόλης της Αμμοχώστου αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992).

Καταγγέλλει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και της υποτελούς σε αυτήν παράνομης οντότητας στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαράδεκτη αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», την οποία απορρίπτει ρητά η διεθνής κοινότητα.

Οι παράνομες αυτές ενέργειες, τονίζει η Πρόεδρος της Βουλής, υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η κ. Δημητρίου σημειώνει ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ως η σχετική πρόταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία σκοπούν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, θα αποτελούσε μια ένδειξη ότι η Τουρκία έχει τη βούληση να συνεργαστεί, με καλή πίστη, προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Η Πρόεδρος της Βουλής απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους ομολόγους της να καταδικάσουν και να αντιδράσουν έντονα στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία, όπως ορθά κινητοποιήθηκε η διεθνής κοινότητα σε ανάλογες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία.

Τους καλεί επίσης να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητική της συμπεριφορά εις βάρος της Κύπρου και να ανακαλέσει τις παράνομες ενέργειές της στην Αμμόχωστο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top