ΔΙΕΘΝΗ

Κριτική στην τουρκική εξωτερική πολιτική, ασκεί ο πρώην υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης Αλί Τουϊγκάν

Κριτική στην τουρκική εξωτερική πολιτική, ασκεί ο πρώην υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης Αλί Τουϊγκάν

Αυστηρή κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ασκεί πρώην στέλεχος του τουρκικού διπλωματικού σώματος. Σε παρέμβαση που φέρει τον τίτλο «Το μη βιώσιμο κόστος της δυναμικής εξωτερικής πολιτικής και της δημοκρατικής παρακμής της Τουρκίας», η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού κέντρου στρατηγικών μελετών «Edam», ο πρώην διπλωμάτης, Αλί Τουϊγκάν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τροπή των εξελίξεων στο μέτωπο της τουρκικής διπλωματίας.

«Οι χειρότεροι εχθροί μιας υγιούς εξωτερικής πολιτικής είναι η απερισκεψία, η επιθετική ρητορική και η αλαζονεία, όπως έχουμε μάθει με πικρία στην Τουρκία. Δυστυχώς, όλα αυτά χαρακτήρισαν την ιδεολογική εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης την τελευταία δεκαετία», αναφέρει ο κ. Τουϊγκάν.

«Η κυβέρνηση την αποκαλεί περήφανα νέα δυναμική εξωτερική πολιτική, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η πολιτική έχει αποδειχθεί άκρως προβληματική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σχέσεις μας με τις περιφερειακές χώρες και τους παραδοσιακούς συμμάχους βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών», προσθέτει.

Η απομόνωση της Τουρκίας

Ο κ. Τουϊγκάν, ο οποίος υπηρέτησε σε διάφορα πόστα του τουρκικού διπλωματικού σώματος και υπήρξε πρέσβης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στην Οτάβα, στο Ριάντ και στην Αθήνα, προειδοποιεί ότι «ο συνδυασμός της ιδεολογικής, ιδιοσυγκρασιακής, δυναμικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και της δημοκρατικής παρακμής της Τουρκίας έχει οδηγήσει τη χώρα σε διεθνή απομόνωσή. Η Τουρκία έχει γίνει επικίνδυνα αντιδημοφιλής προς ευχαρίστηση των αντιπάλων μας. Οι πιο κατανοητές ανησυχίες, προσδοκίες και συμφέροντα μας αποτρέπονται από τους άλλους (αντίπαλους της Τουρκίας)».

Με αναφορά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Τουϊγκάν θέτει μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων για τη σύγχρονη τουρκική εξωτερική πολιτική: «Εμείς οι Τούρκοι πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί αντιμετωπίζουμε ένα ευρύ μέτωπο εναντίον μας σχεδόν σε κάθε ζήτημα. Εμπλουτίζουμε κρυφά ουράνιο; Είμαστε σε φάση παραγωγής πυρηνικών όπλων; Δοκιμάζουμε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους; Πώς φτάσαμε σε ένα σημείο όπου ακόμη και οι κατανοητές ανησυχίες μας αντιμετωπίζονται με εχθρότητα, στην καλύτερη περίπτωση με αδιαφορία; Γιατί οι σύμμαχοί μας πολύ συχνά μας κρατούν σε απόσταση; Επειδή ο συνδυασμός της ιδεολογικής μας δυναμικής εξωτερικής πολιτικής και της δημοκρατικής παρακμής αποξενώνει τους πάντες».

Το τουρκικό «βέτο» στο ΝΑΤΟ

Στα πλαίσια της παρέμβασης του ο έμπειρος Τούρκος διπλωμάτης εστιάζει και στο τουρκικό «βέτο» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Θα τολμούσε ο Πρόεδρος Ερντογάν να ασκήσει βέτο στις αιτήσεις εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του; Θα βρεθεί μια διπλωματική λύση; Αυτή η νέα αντιπαράθεση Τουρκίας-Δύσης έχει διάσταση Ρωσίας/Πούτιν; Θα υποχωρούσε η Άγκυρα στη φινλανδική αίτηση, αλλά θα επέμενε όσον αφορά τη σουηδική; Θα μπορούσε ο Πρόεδρος Ερντογάν να περιμένει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να παρέμβει για να βρει μια διέξοδο; Θέτει βέτο εξαιτίας του ΡΚΚ/YPG;», είναι τα ερωτήματα που θέτει.

Ποια είναι τα άλλα θέματα στη λίστα τους, Ανατολική Μεσόγειος, θέτει, επίσης το ερώτημα για να καταλήξει πως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, θα ήταν προτιμότερο για την Άγκυρα να χρησιμοποιούσε πρώτα τους διπλωματικούς διαύλους αντί να δημοσιοποιήσει την ένσταση της».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top