ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με προκλήσεις απαντούν οι Τούρκοι στην πρόταση Αναστασιάδη για ΜΟΕ - Ανησυχία στη Λευκωσία    

Με προκλήσεις απαντούν οι Τούρκοι στην πρόταση Αναστασιάδη για ΜΟΕ - Ανησυχία στη Λευκωσία      

Ανησυχία προκαλεί στη Λευκωσία η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας και η εξίσου αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, σε βαθμό που δεν αφήνει την παραμικρή προσδοκία για στοιχειώδη συνεννόηση, πόσο μάλλον για τη δημιουργία συνθηκών που να οδηγούν σε μια νέα προσπάθεια για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό.

Από τις 19 Μαΐου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε με επιστολή προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με την οποία του παρουσίασε την πρόταση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Την επιστολή επέδωσε στον Ερσίν Τατάρ ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρντ, ο οποίος ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Υπουργό Εξωτερικών για το πακέτο της πρότασης και έκανε κοινωνό και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κι ενώ η Ελληνοκυπριακή πλευρά ανέμενε κάποια αντίδραση από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, οι προκλήσεις στην περίκλειστη παραλία των Βαρωσίων τις τελευταίες ημέρες, εξανέμισαν και την ελάχιστη ελπίδα για βήματα προόδου.

Δεν απέρριψαν αλλά…

Την αποστολή της επιστολής Αναστασιάδη προς Τατάρ αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ αλλά και δηλώσεων στις οποίες προέβη αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του συνεδρίου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, που φιλοξενείται στη Λευκωσία.

«Δεν έχουμε απόρριψη ακόμα. Δεν προεξοφλώ ότι δεν θα έχουμε, αλλά πιστεύω ότι επειδή είναι μια μοναδική ευκαιρία που θα προσφέρει στην τ/κ κοινότητα και οικονομική πρόοδο και ευημερία, πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση δεν πρέπει να απορριφθεί γιατί τέτοιου είδους ευκαιρίες δεν θα προσφέρονται πάντα», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι οι προκλήσεις της Αγκυρας στην Αμμόχωστο, και η γενικότερη συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις όποιες προσδοκίες.

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι στην επιστολή του Προέδρου προς τον Ερσίν Τατάρ ξεκαθαρίζεται ότι η πρόταση με τα ΜΟΕ μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση και δεν έχει τη μορφή τελεσιγραφικής αποδοχής ή απόρριψής της. Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε επίσης ότι οι προτάσεις των ΜΟΕ δεν είναι οι ίδιες με τις προηγούμενες που υποβλήθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ πριν την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη.

Υπό το φως αυτών των τουρκικών ενεργειών, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει γραπτώς τον ΟΗΕ και την ΕΕ, με επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ανώτατο επίπεδο, ζητώντας την άσκηση της επιρροής τους προς την τουρκική πλευρά.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top