Αργά αλλά σταθερά συμπληρώνεται το προεκλογικό σκηνικό και πολύ σύντομα θα φύγουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες γύρω από την εκλογική αναμέτρηση του 2023 για τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου. Μετά το κυβερνών κόμμα, που πρώτο έκανε την επιλογή του υποψηφίου του, ο κύβος ερρίφθη και στο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο την ερχόμενη Κυριακή θα οριστικοποιήσει τον εκλεκτό του. Η μόνη μεγάλη εκκρεμότητα δεν είναι άλλη από τις αποφάσεις των πιο μικρών κομμάτων για τις επιλογές που θα κάνουν, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις επιλογές του ΔΗΚΟ.
ΔΗΣΥ: Επιχείρηση συσπείρωσης
Στον Δημοκρατικό Συναγερμό επικρατεί αισιοδοξία ότι με καλή οργανωτική δουλειά και συντονισμένη προσπάθεια, η συσπείρωση θα ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο και θα εξασφαλίσει στον Αβέρωφ Νεοφύτου το πολυπόθητο εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Τις τελευταίες μέρες πηγές από την Πινδάρου κάνουν λόγο για αναστροφή του κλίματος το οποίο εκτιμούν ότι θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Το επικείμενο συνέδριο θεωρείται ορόσημο στην προεκλογική προσπάθεια, στο κομμάτι που έχει να κάνει με την παραγωγή πολιτικής και κατάθεση προεκλογικών θέσεων, όσο και στο οργανωτικό κομμάτι. Η καλοκαιρινή περίοδος θα αξιοποιηθεί για οργανωτική ανασυγκρότηση ώστε μέσα στο φθινόπωρο να αρχίσει η αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα. Στο επικοινωνιακό κομμάτι η Πινδάρου θα αναδείξει την εμπειρία και την ικανότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου και θα επενδύσει στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ασφάλεια, μακριά από πειραματισμούς και ασαφείς θέσεις. Η προσπάθεια αποδόμησης του Νίκου Χριστοδουλίδη θα συνεχιστεί, ώστε να περιοριστούν οι διαρροές. Θα τον κατηγορούν ως υποψήφιο του ΔΗΚΟ και ως διασπαστή της παράταξης. Τα πυρά της Δεξιάς παράταξης θα στραφούν βεβαίως και προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο θα «πυροβολούν» ως υποψήφιο του ΑΚΕΛ, σε μια προσπάθεια να τον ταυτίσουν με αρνητικά σημαινόμενα.
ΑΚΕΛ: Από πόρτα σε πόρτα
Σε μια ακριβώς εβδομάδα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα εξασφαλίσει και επισήμως το χρίσμα του υποψήφιου που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές και τις αμέσως επόμενες μέρες θα προβεί στην εξαγγελία. Ο Μαυρογιάννης θα κάνει μια σύντομη δήλωση με την οποία θα δώσει το στίγμα της πολιτικής του στο Κυπριακό, στην οικονομία και στα άλλα μεγάλα θέματα. Στοίχημα για το ΑΚΕΛ είναι να μπορέσει να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση που θα προκρίνει τον Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο. Στο ΑΚΕΛ αισιοδοξούν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός και επενδύουν πολύ στην πολυσυλλεκτικότητα του Μαυρογιάννη. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ δηλώνει ευχαριστημένη από την υψηλή αποδοχή της οποίας έτυχε ο υποψήφιος στις κομματικές ομάδες βάσης αλλά αναγνωρίζει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί. Το ΑΚΕΛ θα αξιοποιήσει το τέλος της πανδημίας για να αναπτύξει τον κομματικό μηχανισμό σε επαφές από πόρτα σε πόρτα, σε μια προσπάθεια να πείσει μέλη, φίλους και υποστηρικτές που έχουν επιφυλάξεις για την επιλογή Μαυρογιάννη. Η προσπάθεια αποσκοπεί παράλληλα στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που γύρισαν την πλάτη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Μαυρογιάννης θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη στήριξη άλλων οργανωμένων συνόλων ή και πολιτικών δυνάμεων, κάτι που θα αποσείσει τον χαρακτηρισμό του ΑΚΕΛικού υποψήφιου και θα ενισχύσει τη δυναμική του.
Χριστοδουλίδης: Πίεση από αριστερά και δεξιά
Τα κόμματα που θα στηρίξουν τελικώς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποτελούν την τελευταία σημαντική εκκρεμότητα του προεκλογικού σκηνικού, η οποία θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και το παζλ των κομματικών επιλογών. Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη αναγνωρίζουν ότι ο υποψήφιος σύντομα θα αρχίσει να δείχνει σημάδια δημοσκοπικής υποχώρησης, εξαιτίας της πίεσης που άρχισαν να του ασκούν οι οργανωμένοι κομματικοί μηχανισμοί από αριστερά και δεξιά. Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη εκτιμούν επίσης ότι η γκάφα με την εξαγγελία, σίγουρα θα προκαλέσει ζημιά, την οποία όμως θεωρούν διαχειρίσιμη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης άρχισε τις επίσημες επαφές και το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να βλέπει οργανωμένα σύνολα, επαγγελματικούς συνδέσμους, οργανώσεις και μεμονωμένα πρόσωπα, ώστε να καταγράψει τις θέσεις τους σε μια σειρά από ζητήματα για να εμπλουτίσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες και άλλοι επαγγελματίες, εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα που θα καταθέσει ο Χριστοδουλίδης, μετά το καλοκαίρι. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει γνωστό το πρόγραμμα των επίσημων συναντήσεων με αντιπροσωπείες από άλλα κόμματα, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας, με την προσοχή βεβαίως να στρέφεται στο ΔΗΚΟ. Σε περίπτωση που υποστηριχθεί από άλλα κόμματα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θέλει να μπει στη λογική μιας κομματικής υποψηφιότητας και θέλει να εδραιώσει την εικόνα μιας ανεξάρτητης πρότασης, μακριά από πάρε δώσε. Πρόκληση για το επιτελείο είναι η στελέχωση με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, από διάφορους πολιτικούς χώρους, που θα ενισχύσουν το προφίλ του Χριστοδουλίδη, ιδιαίτερα σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι η οικονομία.
Αχιλλέας και άλλοι πέντε τουλάχιστον
Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης είναι οι τρεις υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν προς το παρόν. Οι δύο πρώτοι επειδή υποστηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο δε τέως ΥΠΕΞ, επειδή διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, προτού καν εξαγγείλει υποψηφιότητα. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους ξεχωρίζει δημοσκοπικά τουλάχιστον ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος «έτρεξε» για το χρίσμα στο ΑΚΕΛ αλλά έχασε από τον Μαυρογιάννη. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι έχει πρόσβαση στο χώρο της Αριστεράς, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις του βρίσκονται πιο κοντά στο αφήγημα του ΑΚΕΛ σε μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι το ΑΚΕΛ και η διαφθορά. Στο ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν ότι η περίπτωση Δημητριάδη είναι ιδιαίτερη και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, αφού δύσκολα θα μπορούν να του ασκούν κριτική από τη στιγμή που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν δυνητικός υποψήφιος του κόμματος.
Από εκεί και πέρα, το ψηφοδέλτιο στις προεδρικές του 2023 σίγουρα θα είναι μακρύ, αφού θα περιλαμβάνει τουλάχιστον άλλους πέντε υποψήφιους, ως εξής: Μάριος Ηλιάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Γιώργος Κολοκασίδης και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο πρόεδρός του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου. Μέχρι τώρα δηλαδή έχουμε συνολικά εννιά υποψήφιους, ή ενδιαφερόμενους υποψήφιους, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι, δεδομένου ότι ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου. Σήμερα Κυριακή αναμένεται να εξασφαλίσει επίσημα το χρίσμα, ο επικεφαλής του κινήματος «Νέο Κύμα», Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου) Κύπρου. Σήμερα επίσης θα ληφθεί η απόφαση του ΕΛΑΜ για τον υποψήφιο που θα στηρίξει, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, αναμένεται ότι θα είναι και αυτή τη φορά, ο πρόεδρος του Κινήματος, Χρίστος Χρίστου.
Στις προεδρικές εκλογές του 2013 είχαμε τους περισσότερους υποψήφιους προέδρους, συνολικά 11. Το αμέσως επόμενο ρεκόρ σημειώθηκε στις προεδρικές του 2003, με δέκα υποψηφιότητες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις