ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χριστοφίδης: Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του για Προεδρικές - «Φθαρμένο πολιτικό σύστημα»

Κ. Χριστοφίδης: Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του για Προεδρικές - «Φθαρμένο πολιτικό σύστημα»

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε και επίσημα ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, διατυπώνοντας επικρίσεις στα «κόμματα εξουσίας» και στο «φθαρμένο πολιτικό σύστημα» στους οποίους καταλόγισε τις κρίσεις και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που έπληξαν τη χώρα.

«Τώρα ήρθε η ώρα μετά την πρωτοφανή χρεοκοπία του 2013, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα της διαφθοράς, απαξίωση των θεσμών, πασιφανή ανικανότητα των κομμάτων εξουσίας και μετά την πολύχρονη κατοχή του τόπου μας, να φωνάξουμε δεν πάει άλλο», ανέφερε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε εκδήλωση του Νέου Κύματος στο κινηματοθέατρο Παλλάς.

Όπως είπε, «δεν θέλουμε τα παιδιά μας αηδιασμένα να αναγκάζονται να ξενιτεύονται, δεν θέλουμε να ντρεπόμαστε να δείχνουμε το διαβατήριό μας». «Μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα, αρκεί να το θελήσουμε πολύ και πολλοί».

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως είναι εδώ για να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, καθώς, όπως είπε «δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός» και δεν έμαθε να κολακεύει το πλήθος.

«Αυτά που θα σας πω δεν μου τα έγραψε κάποιος επικοινωνιολόγος», είπε και συνέχισε: «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτά που σκέφτομαι εδώ και χρόνια». Σημείωσε ακόμη πως «ένας προοδευτικός υποψήφιος δεν πρέπει να είναι η σκηνοθετημένη παρουσία του πολιτικού μάρκετινγκ, ούτε ο παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων που άλλοι έγραψαν, ούτε βέβαια η άνευρη φωνή της κομματικής γραφειοκρατίας»

Ο κ. Χριστοφίδης υποστήριξε πως στην πατρίδα μας δεν είναι μόνο το τείχος της κατοχής, αλλά «υπάρχει και ένα άλλο εσωτερικό τείχος, που κτίζεται από όλο το φθαρμένο πολιτικό σύστημα εδώ και 60 χρόνια».

«Είναι το τείχος που χωρίζει τους ανθρώπους στους δικούς μας και τους άλλους», είπε, «σε αυτούς που έχουν πρόσβαση στην εξουσία και σε αυτούς που δεν έχουν, σε αυτούς που νέμονται κρατικές, εκκλησιαστικές και τουρκοκυπριακές περιουσίες και σε αυτούς που κοιτάζουν από μακριά τις δικές τους περιουσίες στο βορρά, σε αυτούς που διορίζονται, που ανακυκλώνονται, θα έλεγα ανελλιπώς σε συμβούλια ημικρατικών οργανισμών και σε αυτούς που θα περιμένουν για πάντα, έστω και είναι προσοντούχοι και καταλληλότεροι», είπε

«Ε, λοιπόν, μαζί με το τείχος της κατοχής», συνέχισε, «θέλουμε να γκρεμίσουμε και αυτό το τείχος που εδώ και δεκαετίες διαχωρίζει την κοινωνία».

Υποστήριξε επίσης πως «το κράτος μας είναι θεμελιωμένο στην αναξιοκρατία και στην πελατειακή νοοτροπία, οι στυλοβάτες αυτής της κουλτούρας είναι βέβαια η συμπεριφορά των κομμάτων, η τάση τους να ελέγχουν τα πάντα αλλοιώνει τη λειτουργία του κράτους, καλλιεργεί τη διαφθορά και αλλοιώνει και αλλοιώνει ανεξάρτητους θεσμούς».

«Τα αποτελέσματα τα είδαμε, το σκάνδαλο του ΧΑΚ, η χρεοκοπία των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συνεργατισμού, το φονικό ατύχημα στο Μαρί, το κούρεμα των καταθέσεων του 2013 και η υπαγωγή της χώρας σε εξουθενωτική λιτότητα», είπε για να προσθέσει, «το χειρότερο, τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα».

Μεταξύ άλλων, μίλησε παράλληλα για τη «Λερναία Ύδρα της διαφθοράς, την υπερβολική βραδύτητα στη απονομή δικαιοσύνης τη χαμηλή κατάταξη των σχολείων μας σε διεθνείς διαγωνισμούς» και πρόσθεσε «αποδεικνύουμε ως οργανωμένη Πολιτεία μια εντυπωσιακή ανικανότητα διαχείρισης».

«Έχουμε οικοδομήσει ένα σύστημα που αδυνατεί να σχεδιάσει με προνοητικότητα, δυσκολεύεται να υλοποιήσει ό,τι σχεδιάζει, κοστίζει πολύ, παράγει συνεχώς χαμένες ευκαιρίες, ανακυκλώνει χαμηλές προσδοκίες και τελικά προκαλεί την απάθεια των πολιτών», είπε, προσθέτοντας ότι «η ρίζα του προβλήματος είναι η απροθυμία του πολιτικού συστήματος να επιφέρει ριζικές αλλαγές».

Ο κ. Χριστοφίδης δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πρόγραμμά του, λέγοντας ότι θα παρουσιαστεί το επόμενο θεματικά διάστημα και θα εκδοθεί σε e-book. Το χαρακτήρισε ωστόσο ως «οραματικό και εφικτό».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη για θέσπιση ολοήμερων σχολείων, πειραματικών σχολείων σε όλες τις πόλεις, ενώ δήλωσε πως έχει πρότυπα το Ισραήλ και τη Δανία σχετικά με την μεταμόρφωση της κυπριακής οικονομίας, χώρες μικρές αλλά εξαιρετικά δημιουργικές, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, η Κύπρος παραμένει αιχμάλωτη ενός αναχρονιστικού και μη βιώσιμου οικονομικού μοντέλου και κινδυνεύει να μετατραπεί σε ουραγό των εξελίξεων.

Αναφέρθηκε στους εργαζόμενους, λέγοντας πως «το χωρίς φαντασία φθαρμένο πολιτικό σύστημα τους έπεισε ότι για να έχουν δουλειά θα έπρεπε να κτίζουμε πολυκατοικίες πουλώντας διαβατήρια, όμως η διασφάλιση της εργασίας και των εισοδημάτων τους σε βάθος χρόνου δεν θα έλθει από πρόσκαιρες αρπαχτές αλλά από τη συστηματική αναδόμηση της οικονομίας» μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη.

Σε σχέση με το Κυπριακό, λέγοντας πως η Κύπρος χρειάζεται συμμάχους με τον φυσικότερο σύμμαχο τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, τάχθηκε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης με κοινά σύνορα, κοινή εξωτερική πολιτική οικονομία και κοινή άμυνα.

«Η λύση του Κυπριακού, η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν μια θετική προοπτική», είπε.

Αναφέρθηκε σε ερωτήματα που του απευθύνουν δημοσιογράφοι αν έχει την εμπειρία να κυβερνήσει τη χώρα. «Η απάντησή μου είναι η εξής, την εμπειρία των πολιτικών μας, που οδήγησε στη διαίρεση της πατρίδας μας, που επέφερε τρεις οικονομικές καταστροφές και μετέτρεψε τη χώρα σε παγκόσμιο πλυντήριο διαφθοράς, αυτή την εμπειρία πράγματι δεν την έχω», είπε και συνέχισε: «Έχω όμως το καθαρό βλέμμα του ανθρώπου που δεν αναμίχθηκε στην πολιτική της συναλλαγής, έχω επιπλέον το μετρήσιμο έργο του ανθρώπου που διοίκησε το διαπρεπέστερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης διαχειρίστηκα επιτυχώς περίπου €1,5 δις. Θυμάστε, όταν η χώρα γονάτιζε, το Πανεπιστήμιο κατέγραφε τα μεγάλα του άλματα».

Είπε ακόμη ότι σε αυτές τα εκλογές είμαι ο μόνος πρόσφυγας υποψήφιος και «ο πρώτος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που προέρχεται από την άλλη πλευρά του Πενταδάκτυλου». Έχω το προνόμιο και την υποχρέωση να μιλήσω για όλους τους ξεριζωμένους ανθρώπους γιατί τους νοιώθω, να γίνω η φωνή των προσφύγων, όλων αυτών που το φθαρμένο πολιτικό σύστημα θυμάται μόνο στις παραμονές των εκλογών», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε σε πολλούς που εξέφρασαν τις θεμιτές, όπως είπε, αμφιβολίες όταν εξέφρασε πρόθεση να υποβάλει υποψηφιότητα, λέγοντάς τού πως είναι «άνιση μάχη».

«Φίλες και φίλοι άνιση μάχη είναι αυτή που δεν δίνεται. Παίρνω τα ρίσκα μου, σας καλώ να πάρετε και εσείς τα δικά σας», είπε ο κ. Χριστοφίδης και κατέληξε: «Μπορούμε να γίνουμε χιλιάδες σταγόνες που θα γίνουν κύμα, που θα γίνουν τσουνάμι. Αν δεν τολμήσουμε τώρα πότε; αν δεν αλλάξουμε εμείς τη χώρα ποιος θα την αλλάξει για μας;Σας ζητώ να συγκρίνετε χαρακτήρες, φιλοσοφίες, σχέδια και προγράμματα. Να αποφασίσετε όχι με το κομματικό κριτήριο, ούτε το στενά προσωπικό συμφέρον πως η πατρίδα μας θα γίνει καλύτερη».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ιδρυτικό μέλος του Νέου Κύματος και καθηγητής του London School of Economics.

«Η Κύπρος βρίσκεται σε σταυροδρόμι, ο εύκολος δρόμος είναι να επιλέξουμε το ίδιο κομματικό σύστημα που μας κυβερνά εδώ και δεκαετίες, ο δύσκολος αλλά και πιο δημιουργικός για τον τόπο, όπως μας αξίζει, είναι να επιλέξομε μια άλλη Κύπρο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Γεμάτος σύννεφα ο ουρανός - Πότε έρχονται βροχές - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Τούλσι Γκάμπαρντ: Μια βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ αναλαμβάνει επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ

• Εκρηκτικό «κοκτέιλ» λοιμώξεων στα παιδιά – Από πού προέρχονται, τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο



Δυστοκία στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων - Η επιθυμία της Λευκωσίας για απευθείας διάλογο με την Άγκυρα και η απαισιοδοξία των Κυπρίων

Δυστοκία στο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων - Η επιθυμία της Λευκωσίας για απευθείας διάλογο με την Άγκυρα και η απαισιοδοξία των Κυπρίων

Την ώρα που ο Εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ αναφέρεται στη δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για τη διεξαγωγή άτυπων διευρυμένων επαφών με σκοπό την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό, η ε/κ πλευρά δεν έχει λάβει κανένα μήνυμα από την τ/κ πλευρά, αναφορικά με τις προθέσεις του κατοχικού καθεστώτος για το θέμα του ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συναντήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, για το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top