ΥΓΕΙΑ

Θρόμβωση: Τα ανησυχητικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Θρόμβωση: Τα ανησυχητικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Θρόμβωση ονομάζεται η πήξη του αίματος μέσα στα αγγεία (αρτηρίες ή φλέβες) και συχνότερα αφορά τις φλέβες του ποδιών. Η θρόμβωση μπορεί να εμφανιστει σε όλους, γι’ αυτό θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή να αναγνωρίσουμε τα πρώιμα σημάδια. Ο Δρ Michael Tran από το τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic επισημαίνει τις ενοχλήσεις που θα πρέπει να μας υποψιάσουν.

Τα πιο κοινά είδη θρομβώσεων είναι:

η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, που εμφανίζεται συχνότερα στην περιοχή των ποδιών και οι θρόμβοι εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος.
η πνευμονική εμβολή, όταν ένα τμήμα θρόμβου παρασύρεται από τη ροή του αίματος καταλήγοντας στη καρδιά και από εκεί ωθείται με τις καρδιακές ώσεις στους πνεύμονες
Η πνευμονική εμβολή αποτελεί την πρώτη αιτία ενδονοσοκομειακού θανάτου, ενώ υπολογίζετει ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνουν από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση θα μπορούσε να συμβεί στην περιοχή των ποδιών ή των χεριών και θα πρέπει να αναζητήσετε συμπτώματα όπως:

Πρήξιμο: Θα πρέπει να σας ανησυχήσει σε περίπτωση που εμφανίζεται συχνά και παραμένει κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν βελτιώνεται ούτε όταν ανυψώνετε τα πόδια σας, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Πόνος στα πόδια: Ένας παρατεταμένος πόνος που δεν προϋπήρχε, όπως μια κράμπα με διάρκεια, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει θρόμβωση στο πόδι.

Αλλαγές στους κιρσούς: Εάν οι κιρσοί προϋπάρχουν, να είστε προσεκτικοί για συμπτώματα όπως τη διόγκωση μιας φλέβας χωρίς να συρρικνώνεται, τη σκλήρυνση μιας φλέβας και όταν το δέρμα γύρω από τον κιρσό κοκκινίζει. Αντίστοιχα και τα συμπτώματα στην περιοχή των χεριών, με τη διαφορά ότι μπορεί να πάρουν μια μωβ απόχρωση.

Τα συμπτώματα μιας πνευμονικής εμβολής συνήθως εξαρτώνται από το μέγεθος του θρόμβου, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Αναζητήστε σημάδια όπως:

Δύσπνοια, η οποία όμως διαφέρει από αυτές που πιθανότατα έχετε βιώσει μέχρι τώρα και παραμένει για ώρες ή ακόμα και για μέρες.
Πόνος στο στήθος, ο οποίος θα παραμένει σταθερός και θα εμφανίζετε όταν αναπνέετε βαθιά και με διάρκεια.
Βήχας με αίμα, το οποίο θα είναι αρκετό.
Πώς να αντιμετωπίσετε την κάθε περίπτωση

Εάν νομίζετε ότι έχετε πνευμονική εμβολή, θα πρέπει να δράσετε άμεσα και να επισκεπτείτε τα επείγοντα ενός νοσοκομείου, καθώς η πνευμονική εμβολή είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση που μπορεί να είναι και μοιραία για τη ζωή.

Από την άλλη, σε περίπτωση που εμφανίζετε συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης που επιμένουν περισσότερο από μία ή δύο ημέρες και επιδεινωθούν, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, όπου και ο γιατρός θα κρίνει ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις.

Η θέση του θρόμβου έχει επίσης σημασία. Ένας θρόμβος που θα εμφανιστεί στην περιοχή της γάμπας χρήζει παρακολούθησης με υπερηχογράφημα σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Εάν πρόκειται για θρόμβο υψηλού κινδύνου, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν ένα αραιωτικό αίματος εντός 24 ωρών.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΤοπική Αυτοδιοίκηση: Προωθούνται σημαντικές αλλαγές από Σεπτέμβριο - Σκέψεις για μείωση αντιδημάρχων και μισθών

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Προωθούνται σημαντικές αλλαγές από Σεπτέμβριο - Σκέψεις για μείωση αντιδημάρχων και μισθών

Σημαντικές αλλαγές στις νομοθεσίες που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να προωθήσει από τον Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση, οι οποίες ενδεχομένως να αφορούν τόσο τον αριθμό των αξιωματούχων όσο και τον αριθμό των δήμων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top