ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες στην Δίκη του τέως Κιτίου – «Σε κατάσταση πανικού μετέβη περπατητή στο σπίτι της και ενημέρωσε την μητέρα της»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες στην Δίκη του τέως Κιτίου – «Σε κατάσταση πανικού μετέβη περπατητή στο σπίτι της και ενημέρωσε την μητέρα της»

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας κατέθεσε την Δευτέρα γυναίκα η οποία κατήγγειλε τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο, 84 ετών, για άσεμνη επίθεση.

Κατά τον επίδικο χρόνο που φέρεται να διαπράχθηκε το αδίκημα, δηλαδή το 1981 εντός της Μητρόπολης, ήταν ανήλικη.

Στην κατάθεση της η παραπονούμενη έδωσε λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν το Φθινόπωρο του 1981 αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα της και σημείωσε ότι μετά την παρότρυνση φίλων της οικογένειας, επισκέφθηκε τον τότε Μητροπολίτη για να πάρει οικονομική βοήθεια από ταμείο για ορφανά.

Όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου άρχισε να την παρενοχλεί. Κατέθεσε ότι κανόνιζε συναντήσεις απογεύματα Σαββάτου, προφανώς για να λείπει το προσωπικό της Μητρόπολης και την υποδεχόταν ο ίδιος στο γραφείο του, αφού της άνοιγε την πόρτα της Μητρόπολης.

Η παραπονούμενη ανέφερε ακόμα στο Δικαστήριο, πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, είχε τη διαίσθηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και δεν ήθελε να ξαναπάει, ωστόσο ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις, με αποκορύφωμα την ημέρα που, όπως ισχυρίστηκε, ο Μητροπολίτης της επιτέθηκε άσεμνα.

Σημείωσε ακόμα ότι σε κατάσταση πανικού μετέβη περπατητή στο σπίτι της και ενημέρωσε σχετικά την μητέρα της. Κατέθεσε ότι από τότε βασανιζόταν, όπως είπε, επειδή δεν κατήγγειλε τον τότε Μητροπολίτη και τελικά αποφάσισε να το κάνει όταν είδε το φως της δημοσιότητας άλλη καταγγελία εναντίον του.

Η παραπονούμενη αντεξετάστηκε από τον εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας. Αύριο αναμένεται να αρχίσει η αντεξέτασή της από τον Μιχάλη Πική, συνήγορο υπεράσπισης του Μητροπολίτη τέως Κιτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου δήλωσε μη παραδοχή στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης κατά γυναίκας, η οποία κατά τον Νοέμβριο του 1981 που φέρεται να διαπράχθηκε το αδίκημα, ήταν ανήλικη.

Εκδήλωση συμπαράστασης έξω από το Δικαστήριο

Εν τω μεταξύ γυναίκες και άνδρας από το «Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών» κρατώντας πανό που έγραφαν «Εμείς αδελφή μας σε πιστεύαμε από την αρχή» και «Τα θύματα έσπασαν τη σιωπή, η δικαιοσύνη ακούει;» πραγματοποίησαν έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εκδήλωση συμπαράστασης στην παραπονούμενη.

Σε δηλώσεις της η Σκεύη Κουκουμά, Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ ανέφερε ότι «είμαστε εδώ γιατί μετά από πολλές αναβολές άρχισε επιτέλους η δεύτερη δίκη εναντίον του τέως Μητροπολίτη Κιτίου για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών. Στην ουσία είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στην παραπονούμενη, η οποία θα καταθέσει σήμερα και νοιώθουμε την υποχρέωση ότι πρέπει να είμαστε εκεί, με την ήσυχη παρουσία μας για να νοιώθει ότι δεν είναι μόνη».

Πρόσθεσε ότι τα συνθήματα που γράφτηκαν στα πανό δεν μπορεί να είναι μόνο σλόγκαν, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η κοπέλα πρέπει να «νοιώθει ότι κάποιοι την πιστεύουν. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί την πιστεύουν απλά λίγοι το εκφράζουν» είπε και σημείωσε πως δεν «θέλουμε να προκαλέσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα την εξέλιξη της εκδίκασης της υπόθεσης».

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Κουκουμά είπε ότι γνωρίζει και για άλλες γυναίκες που κατήγγειλαν στην Αστυνομία δικά τους περιστατικά, αλλά «για τον ένα ή τον άλλο λόγο ορισμένες είναι συγκρατημένες στο να κάνουν την καταγγελία. Το αποτέλεσμα της πρώτης υπόθεσης, το οποίο αθώωνε το τέως Μητροπολίτη, έχει περάσει μηνύματα ότι τελικά οι γυναίκες δεν θα βρουν το δίκαιο τους και άρα, ενδεχομένως ποιος ο λόγος να μπουν και στη ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία».

«Καλούμε τις γυναίκες να μιλήσουν αλλά στο τέλος αποτυγχάνουν για διάφορους, είτε νομικίστικους, είτε για άλλους λόγους. Εχουμε περιστατικά που ενθαρρύναμε να καταγγείλουν και στον τομέα του θεάτρου και του αθλητισμού, αλλά στο τέλος για διάφορα νομικίστικα και άλλους λόγους δεν έφτασαν στο αποτέλεσμα ώστε να δικαιώσουν εκείνες που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Θέλουμε να στηρίξουμε και να εμψυχώνουμε τις γυναίκες για να μιλήσουν», είπε η κ. Κουκουμά.

Εξάλλου η δικηγόρος Αργεντούλα Ιωάννου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών», ανέφερε πως «είμαστε εδώ ως Δίκτυο για να παρακολουθήσουμε την ακρόαση της δίκης της κοπέλας η οποία κατέθεσε παράπονο σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του Μητροπολίτη τέως Κιτίου».

Πρόσθεσε ότι «ως Δίκτυο παρακολουθούμε την υπόθεση και ενδιαφερόμαστε για τη δικαίωση της κοπέλας, ως θύματος βίας ιδιαίτερα προερχόμενη από την Εκκλησία της οποίας ο ρόλος, θα έπρεπε να είναι στην προστασία των αδύνατων ατόμων. Είναι μια υπόθεση που μας εξοργίζει και αυτό που βλέπουμε είναι πως εκεί όπου υπάρχει εξουσία, χρησιμοποιείται σε βάρος των γυναικών».

Επιπρόσθετα, συνέχισε «μας ενδιαφέρει η πορεία της συγκεκριμένης δίκης γιατί παρακολουθούμε συχνά την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία δεσμεύει πλέον τη Δημοκρατία - και νομοθετικά και μετά την κύρωση. Μας ενδιαφέρουν κατά πόσον οι λεπτομέρειες των διαδικασιών που επιβάλλει η Σύμβαση υλοποιούνται και εφαρμόζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευναςΥποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top