ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: «Δεν πιστεύω ότι υπήρξε βιασμός, την έβλεπα ερωτευμένη μαζί του»

Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: «Δεν πιστεύω ότι υπήρξε βιασμός, την έβλεπα ερωτευμένη μαζί του»

Τη δική τους εκδοχή για την σχέση της Αμαλίας με τον προπονητή της στην ιστιοπλοΐα έδωσαν σήμερα, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, δύο συναθλήτριες της νεαρής κοπέλας. Και οι δύο μίλησαν για οικειότητα της κοπέλας με τον κατηγορούμενο σήμερα προπονητή, ενώ τόνισαν πως την σχέση αυτή της Αμαλίας με τον 39χρονο γνώριζε και η μητέρα της.

Μάλιστα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, το δικαστήριο κάλεσε για επανεξέταση τους γονείς της Αμαλίας, οι οποίοι επέμειναν στους αρχικούς ισχυρισμούς τους για τον κατηγορούμενο, ζητώντας την τιμωρία του για «τις χυδαιότητες» που, όπως είπαν, έκανε στη 12χρονη τότε κόρη τους.

«Δεν θεωρώ ότι υπήρχε βιασμός»

«Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι υπήρχε βιασμός, η Αμαλία συνέχιζε να πηγαίνει στον χώρο και να είναι κοντά του και όταν αλλάξαμε κατηγορία (στο άθλημα). Συνέχισε με την ίδια οικειότητα και με τον νέο προπονητή» ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο.

«Η Αμαλία ήταν ερωτευμένη με τον προπονητή» είπε ακόμη η συγκεκριμένη μάρτυρας, συναθλήτρια της καταγγέλλουσας, συμπληρώνοντας πως θεωρεί την καταγγελία της κοπέλας σε βάρος του 39χρονου για βιασμό «ψευδή». Όπως, δε, είπε, ο κατηγορούμενος πήγαινε συνεχώς στο μαγαζί της οικογένειας της Αμαλίας και ήταν εκείνος που την μετέφερε στις προπονήσεις.

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι η καταγγελία είναι ψευδής.

Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο;

Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν η Αμαλία έχει μια τάση προς μυθοπλασία, να επινοεί δηλαδή φανταστικά γεγονότα;

Μάρτυρας: Δεν είχα τόσο στενή σχέση μαζί της.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι «εγώ την βλέπατε ερωτευμένη»…

Μάρτυρας: Ναι, την έβλεπα…

Εισαγγελέας: Είχατε δει ποτέ κάποια ερωτική περίπτυξη μεταξύ τους;

Μάρτυρας: Όχι. Αν βίωνε όμως τις φρικαλεότητες που μας περιγράφει, θα μας είχε πει κάτι.

Εισαγγελέας: Το θεωρείτε αδύνατον να συνέβαιναν όλα αυτά και να μην το είχατε καταλάβει;

Μάρτυρας: Ναι, το θεωρώ αδύνατον. Δεν γίνεται να κρύψεις σε αυτές τις ηλικίες τόσο έντονα συναισθήματα, όπως ο φόβος, η βία…

Εισαγγελέας: Ποιος ήταν ο ρόλος της μητέρας της Αμαλίας απέναντι σε εκείνη;

Μάρτυρας: Δεν την άφηναν να παίξει μαζί μας, δεν είχε πολλές ελευθερίες. Είχε μόνο κάποια ελευθερία όταν κοντά της ήταν ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τους γονείς της.

Εισαγγελέας: Στο Γαλαξίδι το 2010 ήσασταν και εσείς στο δωμάτιο; Αν έμπαινε κάποιος μέσα, θα τον καταλαβαίνατε;

Μάρτυρας: Ναι, είναι σίγουρο, δεν θα μπορούσε, όπως λέει η καταγγέλλουσα, να την αρπάξει και την κατεβάσει κάτω και να μην ακούσουμε κάτι.

Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο η Αμαλία να μπει σε τέτοιες λεπτομέρειες, γιατί να το πει, εφόσον δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι μυθομανής…

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να ξέρω γιατί κατέθεσε αυτό που κατέθεσε.

Εισαγγελέας: Η Αμαλία κοιμόταν μόνη της;

Μάρτυρας: Απ’ ό,τι θυμάμαι κοιμόνταν με μια άλλη κοπέλα.

Εισαγγελέας: Είδατε το επόμενο πρωί να απασχολεί κάτι την Αμαλία;

Μάρτυρας: Όχι, αν είχε κάτι θα το βλέπαμε, φαινόταν όταν ήταν στεναχωρημένη,

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ήταν ερωτευμένη και το έδειχνε. Τα ίδια έκανε και με τον νέο προπονητή;

Μάρτυρας: Ναι. Έβλεπα να ξεκινάει να δημιουργήσει μια επαφή.

Έδρα: Πώς θα χαρακτηρίζατε το οικογενειακό της περιβάλλον;

Μάρτυρας: Στα δικά μου μάτια το οικογενειακό της περιβάλλον έμοιαζε ασταθές.

Υπεράσπιση: Βλέπατε το ίδιο μοτίβο και με τον επόμενο προπονητή;

Μάρτυρας: Ναι, μια φορά πήραμε τηλέφωνο για να πάμε για προπόνηση και μας είπε η μητέρα της ότι θα την πάει ο προπονητής.

«Η Αμαλία ήταν πολύ κοντά με τον κατηγορούμενο. Είχαν οικειότητα. Γνωρίζαμε ότι είχαν μια οικειότητα και οι γονείς της μαζί του. Γενικά το διάστημα του 2013, πριν φύγει από προπονητής από τον όμιλο ο κατηγορούμενος, η Αμαλία ερχόταν καθημερινά στις προπονήσεις, ενώ δεν υπήρχε κάποιος λόγος (δεν ήταν σε αυτή την κατηγορία). Ήμασταν 10-15 παιδιά να πάμε για προπόνηση και ξαφνικά βλέπαμε την Αμαλία εκεί, χωρίς να υπάρχει λόγος».

Πρόεδρος: Κάτι ποιο ειδικό;

Μάρτυρας: Εκείνες τις ημέρες φαινόταν πόσο χαρούμενη ήταν… Απομονώνονταν με τον κατηγορούμενο. «Πού πάτε;» τους ρωτάγαμε και εκείνοι μας έλεγαν «ερχόμαστε». Επέστρεφαν και ήταν χαρούμενοι. Η συμπεριφορά που η Αμαλία καταγγέλλει σε καμία περίπτωση δεν φαινόταν κακοποιητική.

Πρόεδρος. Είδατε κάποιο σημάδι αλλαγής στη συμπεριφορά της; Εσωστρέφεια;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Επαφή μεταξύ τους στενή είχατε δει; Ερωτική περίπτυξη;

Μάρτυρας: Όχι, αλλά ήταν πολύ κοντά. Μπορεί να αγκαλιαζόντουσαν και εκείνη να τον προσέγγιζε, ναι. Μια ημέρα που είχαμε προπόνηση παρατήρησα να βγαίνουν από τα αποδυτήρια, να βγαίνουν έξω χαμογελαστοί και οι δύο. Είχαν κοκκινίσει κιόλας. Τους ρώτησα «τι γίνεται εδώ;» και μου είπαν «μη σε νοιάζει». Αυτό έγινε το 2013.

Εισαγγελέας: Μόνη σας καταθέσατε στην ανάκριση; Σας πρότεινε κάποιος ως μάρτυρα;

Μάρτυρας: Κλήθηκα από τον ανακριτή, ήθελα να καταθέσω, γιατί δεν μου άρεσε όλο αυτό που είχε γίνει. Δεν μου άρεσε όλο το σκηνικό, ξέφυγε από τα όρια η καταγγελία, όταν ακούστηκαν βιασμοί… Η δική μου κρίση λέει ότι δεν υπήρχαν όλα αυτά. Την βλέπαμε χαρούμενη.

Εισαγγελέας: Γιατί συνέβη αυτό; Δώσατε κάποια εξήγηση; Γιατί η καταγγελία περιλαμβάνει και βιασμό;

Μάρτυρας: Έχω κάποιες απόψεις προσωπικές, αλλά δεν μπορώ να ξέρω.

Εισαγγελέας: Δεν θέλουμε προσωπικές απόψεις, αλλά γεγονότα. Είδατε να στέλνει μηνύματα στον προπονητή;

Μάρτυρας: Ναι, κάποια στιγμή είδα το όνομά του στα μηνύματα, δεν είδα κάποια βρισιά, κάποια απειλή, είδα ένα συναισθηματικό μήνυμα, δεν θυμάμαι το περιεχόμενο τόσο χρόνια μετά, αυτό έγινε μια φορά…

Εισαγγελέας: Η οικογένεια της Αμαλίας ήταν δεμένη;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω. Πάντως ο πατέρας της ήταν σχεδόν κάθε ημέρα στον όμιλο. Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος ο συγκεκριμένος είχε καταλάβει κάτι. Με τη μητέρα υπήρχε σκηνικό που ήμουν παρούσα. Υπήρχε σκηνικό που συζητήθηκε και μας έλεγε μην ασχολήστε. Πηγαίναμε σε αγώνες και η Αμαλία ήταν συνέχεια στο αμάξι του προπονητή. Όλοι πηγαίναμε με βανάκι και η Αμαλία με τον κατηγορούμενο. Και εγώ ρώτησα γιατί «πάει με τον προπονητή;». Και η μητέρα της είπε «μη σας νοιάζει, η Αμαλία θα πάει» με τον κατηγορούμενο.

Εισαγγελέας: Άλλο περιστατικό; Μη διστάζετε να πείτε…

Μάρτυρας: Μετά από ένα διάστημα που ήρθε νέος προπονητής βλέπαμε την οικειότητα της μητέρας και με το νέο προπονητή. Κάποιος ρώτησε την μητέρα γιατί του είχε φέρει φαγητό και θυμάμαι ότι μας είπε: «Μη σας νοιάζει, εγώ ήθελα να του φέρω φαγητό …».

Εισαγγελέας: Δείχνει κάτι περισσότερο αυτό;

Μάρτυρας: Ήταν έτσι το κλίμα που δεν ταίριαζε. Όταν ένας άνθρωπος βιάζεται ή κακοποιείται δεν γίνεται να έχει μια συμπεριφορά τελείως φυσιολογική

Εισαγγελέας: Ο πατέρας γνώριζε και το ενέκρινε ή όχι;

Μάρτυρας: Σας το απάντησα, δεν μπορώ να το ξέρω….

Εισαγγελέας: Την βοήθησε ο νέος προπονητής; Μιλήστε με παρρησία και θάρρος. Νομίζω ότι διστάζετε. Εδώ υπάρχει κατηγορούμενος διερευνούμε με μεγάλη προσοχή. Ψάχνουμε την αλήθεια και να μη φοβάται κανείς τίποτα. Έχω την αίσθηση ότι κρύβονται συνέχεια πράγματα. Πείτε αν έχετε να πείτε κάποιο γεγονός…

Πολιτική Αγωγή: Γιατί έδιωξαν τελικά τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Αυτό δεν το ξέρω.

«Να τιμωρηθεί»

Η μητέρα της Αμαλίας ανέβηκε στη συνέχεια εκ νέου στο βήμα του μάρτυρα. Η μάρτυρας, που κλήθηκε σε επανεξέταση από την έδρα (είχε καταθέσει σε προγενέστερο στάδιο της δίκης), ζήτησε την τιμωρία του κατηγορούμενου, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να τιμωρηθεί, έκανε χυδαιότητες και ανωμαλίες σε ένα παιδί 12 ετών. Εκμεταλλεύτηκε την Αμαλία. Εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη που του δείξαμε».

Πρόεδρος: Νιώθετε ότι κάτι μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη δική σας πλευρά ή είστε με τη συνείδησή σας εντάξει;

Μάρτυρας: Είμαι καθαρή με τη συνείδησή μου για το πώς χειρίστηκα το θέμα όταν η Αμαλία μου το αποκάλυψε. Κατηγορώ όμως τον εαυτό μου που δεν μπόρεσα να το αντιληφθώ...

Εισαγγελέας: Πιστεύετε ότι μάρτυρες ήλθαν εδώ με σκοπό να σας δυσφημήσουν;

Μάρτυρας: Απολύτως.

Εισαγγελέας: Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουν αυτό;

Μάρτυρας: Δεν σταμάτησαν ποτέ να ασχολούνται με την Αμαλία, ξέρανε τα πάντα για εκείνη.

Εισαγγελέας: Τόσο χαμηλά πέσανε όλο αυτοί οι άνθρωποι, να υποστηρίζουν τον βιαστή; Το κάνανε όλο αυτό κατόπιν συμπαιγνίας;

Μάρτυρας: Μάλιστα.

Εισαγγελέας: Τι όφελος έχουν;

Εισαγγελέας: Είναι φθόνος και ζήλια. Μου έχουν διαλύσει όλη την οικογένεια αυτή τη στιγμή, 10 χρόνια προσπαθούσα να αναστήσω ένα παιδί. Η Αμαλία βρήκε τη δύναμη να ζητήσει μετά από δέκα χρόνια να καταθέσει για να συνεχίσει τη ζωή της. Ήταν κεραυνός εν αιθρία για όλους μας. Μου έστειλε ένα μήνυμα και μου είπε θέλω να καταγγείλω τον βιασμό μου, εσείς τι θα λέγατε σαν γονιός; Όχι; Σήμερα ναι, θεωρώ ότι έπρεπε να κινηθώ πιο δραστικά… Είναι παράλογο, εξωφρενικό και χυδαίο να λένε ότι εγώ την είχα λογοδώσει και ακόμη πιο χυδαίο είναι, ενώ η Αμαλία βρήκε τη δύναμη να το καταγγείλει, τώρα την λοιδορούν.

Πρόεδρος: Τον έχετε ικανό τον κατηγορούμενο να το έχει κάνει αυτό και σε άλλα παιδιά;

Μάρτυρας: Ναι, δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μας έκανε.

«Πονηρός και μεθοδικός»

Κάποια στιγμή και ενώ η έδρα απηύθυνε ερωτήσεις στη μητέρα της, η Αμαλία ξέσπασε σε λυγμούς και βγήκε από την αίθουσα κλαίγοντας και λέγοντας πως δεν αντέχει άλλο. Σε κλάματα ξέσπασε και ο πατέρας της κοπέλας, ο οποίος βρισκοταν μέσα στην αίθουσα και στη συνέχεια κλήθηκε και εκείνος στο βήμα για επανεξέταση. «Είναι πονηρός και μεθοδικός και έδειχνε και άλλα πράγματα για να μας παραπλανήσει» είπε ο πατέρας της κοπέλας, απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου και ζήτησε εκ νέου την τιμωρία του 39χρονου κατηγορούμενου.

Εισαγγελέας: Γιατί λένε ότι οι μάρτυρες όλα αυτά; Για ποιο λόγο τα είπαν; Για τα 15 λεπτά δημοσιότητας; Γιατί σας άδειασε η κοινωνία του Ωρωπού, γιατί δεν ήλθε κανείς εδώ να καταθέσει;

Μάρτυρας: Κανείς δεν μας άδειασε, όλος ο Ωρωπός μαζί μας είναι. Εγώ έφερα πέντε σοβαρούς ανθρώπους να καταθέσουν.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν ήλθε κανείς από τον όμιλο;

Μάρτυρας: Γιατί είναι ευθυνόφοβοι, μόνο για τη δόξα είναι.

Εισαγγελέας: Το μαθαίνετε και χάσατε τον κόσμο. Μετά παραμείνατε στον όμιλο. Γιατί παραμείνετε από τη στιγμή που κανείς από τον όμιλο δεν σας είχε μιλήσει;

Μάρτυρας: Γιατί στήριξα το παιδί μου και τον καινούργιο προπονητή.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Ιουνίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την Τρίτη διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους της Μονής και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807,000.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top