Εάν επιτευχθεί συμφωνία για δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου στην Κύπρο, μπορεί να υπάρξει συνεργασία και για την εξαγωγή φυσικού αερίου που θα μπορεί να εξορυχθεί και από αυτήν την περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Απείλησε ακόμη πως «εάν η Ελλάδα δεν κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με αυτές τις παραβιάσεις, θα ανοίξουμε προς συζήτηση την κυριαρχία των νησιών».
Υποστήριξε πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η Ελλάδα αυτό που κάνουν είναι λόμπι εναντίον της Τουρκίας, ειδικά στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και πως αυτό δεν είναι συμβατό με το πνεύμα της συμμαχίας. Όπως είπε, με εντολή του Τούρκου Προέδρου ετοίμασαν και κείμενο και τερματίζουν τον μηχανισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα. «Ενώ η Τουρκία επιδεικνύει καλή θέληση, δεν υπάρχει καλή θέληση από την άλλη πλευρά. Αντίθετα, υπάρχει έχθρα, τρέφουν πάντα μίσος, υπάρχει πάντα εχθρότητα», ανέφερε.
Στη συνέντευξή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι τα εν λόγω νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και εν μέρει με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 με τον όρο ότι δεν θα εξοπλιστούν. Η Ελλάδα αρχίζει να εξοπλίζει αυτά τα νησιά από τη δεκαετία του '60. Πρώτα το αρνείται, μετά το αποδέχεται ειδικά το 1974, αυτή τη φορά δίνει δικαιολογίες ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία, επομένως εξοπλίζει αυτά τα νησιά, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.
Πρόσθεσε ότι «ως Τουρκία, κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις» και είπε ότι η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη. Στην πρώτη προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα εξοπλίζει αυτά τα νησιά και ότι αυτό είναι αντίθετο με τις δύο συμφωνίες. Στη δεύτερη «εξηγήσαμε λεπτομερέστερα τις νομικές πτυχές και είπαμε, η Ελλάδα έχει χαλάσει το καθεστώς αυτών των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία. Επειδή δόθηκαν υπό όρους... Εδώ η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ξέρετε στο θέμα του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα δύο στις τρεις λέξεις, είναι ανειλικρινής».
Συνεχίζοντας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα έχει θέσει τις επιφυλάξεις της και στα θέματα του Αιγαίου, στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, σε θέματα που δεν της αρέσουν στις συμφωνίες, όσον αφορά το καθεστώς αφοπλισμού, στο θέμα του εναέριου χώρου και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. «Γιατί θέτει επιφυλάξεις για όλα τα θέματα που πρέπει να επιλύσει μαζί μας; Επειδή διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου τα οποία είναι πέραν των 6 μιλίων χωρικών υδάτων. Διαμαρτύρεται συνεχώς στη διεθνή κοινότητα, όπως η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Αυτός είναι ο λόγος γι αυτό», είπε.
Δήλωσε περαιτέρω ότι «ακόμη και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με επιστολή του στο Κογκρέσο δηλώνει ανοιχτά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ της τουρκικής πλευράς και της ελληνικής σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες. Πρόσφατα το έσπασαν και τους δώσαμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Ωστόσο, αποδέχονται αυτό το γεγονός. Έτσι, στο τέλος, πρέπει να αφοπλιστούν αυτά τα νησιά», είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι «δεν σημαίνει ότι φοβόμαστε πολύ από τα όπλα της Ελλάδας». Η Ελλάδα, δήλωσε, λέει ότι υπάρχει μια απειλή από την Τουρκία, βάζει όπλα εδώ (σσ: στα νησιά) με βάση αυτή την απειλή. Με άλλα λόγια, συνέχισε, «λέει ότι το κάνουμε απέναντι σε μια απειλή, αλλά τι σε τι ωφελούν αυτά τα όπλα; Δεν ωφελούν σε τίποτα».
Δεύτερον, πρόσθεσε, η Ελλάδα λέει ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στην κυριαρχία της, εφαρμόζει επεκτατική πολιτική, γι' αυτό έχει αυτές τις αξιώσεις, γι' αυτό γράφει αυτές τις επιστολές. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός, «είναι η Ελλάδα που ακολουθεί επεκτατική πολιτική, δηλαδή παραβιάζει το καθεστώς των νησιών. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο. Και το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές, οι συμφωνίες είναι πολύ σαφείς. Επομένως, λέμε ότι εάν η Ελλάδα δεν κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με αυτές τις παραβιάσεις, θα ανοίξουμε προς συζήτηση την κυριαρχία των νησιών. Εξηγούμε στην επιστολή που γράψαμε πολύ ξεκάθαρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δημαγωγεί. Εδώ, η Τουρκία λέει ότι θα μας επιτεθεί, ότι έχουν ξεκινήσει, λέει», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε στη συνέχεια ότι «είναι γενικό χαρακτηριστικό τους. Το έχουμε δει πολύ αυτό. Έρχονται πριν τη συνάντηση, αγκαλιάζονται, φιλιούνται, λένε πρέπει να φτιάξουμε τις σχέσεις. Ξεκινούσαμε μια συνάντηση, το θέμα δεν είναι η Τουρκία, ξεκινούν έναν πολύ βαρύ αντιτουρκικό λόγο». Εκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδιας, λέγοντας ότι πριν από τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα είπε πως δεν θα έλεγε κάτι αρνητικό και αυτό αφού στη συνάντηση μίλησαν για το τι μπορούσαν να κάνουν για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις και να αυξηθεί ο διάλογος. Όμως ο Έλληνας ΥΠΕΞ, είπε ο Τσαβούσογλου, επιτέθηκε στην Τουρκία μετά την τρίτη και τέταρτη φράση του. «Δεν υπάρχει δηλαδή ειλικρίνεια και πιστεύουν ότι αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5 φορές, 10 φορές την ημέρα, δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τον δικό τους λαό. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον λαό μας, στο έθνος μας, δεν υπάρχει τέτοια ατζέντα. Δεν έχουμε τέτοιο κόμπλεξ. Φυσικά, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως να επιτεθούμε στην Ελλάδα 5 φορές ή να την επικρίνουμε 5 φορές κάθε μέρα. Δεν υπάρχει τέτοια προσδοκία από τον λαό μας», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι κατέληξαν σε συμφωνία ότι ειδικά στις διμερείς σχέσεις, δεν πρέπει να εμπλέκουν τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. «Αλλά αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης και η Ελλάδα δεν είναι απλώς να ασκούν κριτική στην Τουρκία, με άλλα λόγια, ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ κάνει εκστρατεία και κάνει λόμπι εναντίον της χώρας, ειδικά όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία», είπε. Τώρα, συνέχισε, «είναι αυτό συμβατό με το πνεύμα της συμμαχίας; Ασύμβατο. Γι' αυτό και ο Πρόεδρός μας στον μηχανισμό Συμβουλίου Συνεργασίας Ανωτέρου Επιπέδου, το οποίο εδώ και 7 χρόνια θα γινόταν στη Θεσσαλονίκη και 7 χρόνια δεν δίνουν ημερομηνία – έχει ανακοινώσει να μην παρευρεθούμε στη συνεδρίαση αυτού του μηχανισμού. Τώρα με εντολή του Προέδρου μας ετοιμάσαμε και κείμενο και τερματίζουμε αυτόν τον μηχανισμό», }προσθέτοντας ότι «με άλλα λόγια, η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει αυτές τις συμπεριφορές και να επιστρέψει από αυτό το λάθος».
Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι ενώ η Τουρκία «επιδεικνύει καλή θέληση, δεν υπάρχει καλή θέληση από την άλλη πλευρά. Αντίθετα, υπάρχει έχθρα, τρέφουν πάντα μίσος, υπάρχει πάντα εχθρότητα».
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «στην πραγματικότητα, εάν επιτευχθεί συμφωνία για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου στην Κύπρο, μπορεί να υπάρξει συνεργασία και για την εξαγωγή φυσικού αερίου που θα μπορεί να εξορυχθεί και από αυτήν την περιοχή».
Όμως, συνέχισε, «παρά το γεγονός ότι υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και οι δικές μας προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσεγγίζει ακόμη την ΕΕ για ένα τέτοιο διαμοιρασμό. Εφόσον δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει λύση για την Κύπρο».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις