ΔΙΕΘΝΗ

Στα χέρια των Ρώσων το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ - Αδύνατη η απομάκρυνση αμάχων

Στα χέρια των Ρώσων το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ - Αδύνατη η απομάκρυνση αμάχων

Το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία, «είναι πλέον υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.

«Δυστυχώς, σήμερα, οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», όμως δεν την έχουν περικυκλώσει, εξήγησε ο Γκαϊντάι.


Πρόσθεσε ότι το 90% του Σεβεροντονέτσκ έχει καταστραφεί, διευκρινίζοντας ότι, λόγω των βομβαρδισμών, ήταν αδύνατον να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ή να απομακρυνθούν οι άμαχοι. «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να φύγουν από το Σεβεροντονέτσκ» επειδή η εκκένωση είναι πολύ επικίνδυνη, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

«Όλες οι κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί πλήρως» ενώ «το 60% των κατοικιών είναι αδύνατον να αποκατασταθεί», εκτίμησε, επαναλαμβάνοντας ότι η πόλη δεν έχει πλέον ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε φυσικό αέριο.

«Μάχες διεξάγονται στην καρδιά της πόλης»,συνέχισε.

Μολονότι η κατάσταση περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο για τους Ουκρανούς στρατιώτες «δεν θα περικυκλωθούν», συνέχισε εξηγώντας ότι «αμύνονται αλλά κρατούν τις θέσεις τους».

Ο Γκαϊντάι έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην βγουν από τα καταφύγια και να έχουν έτοιμες τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, επειδή μια δεξαμενή που περιείχε νιτρικό οξύ χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό. Η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση ή ακόμη και τον θάνατο.

Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι η δεξαμενή αυτή εξερράγη στο χημικό εργοστάσιο Αζότ. «Η περιοχή του εργοστασίου ελέγχεται ακόμη από μονάδες του ουκρανικού καθεστώτος» ανέφερε στο Telegram ο Ραντιόν Μιρόσνικ, ένας εκπρόσωπος της αυτονομιστικής επαρχίας του Λουχάνσκ στη Ρωσία.

Το Σεβεροντονέτσκ και το γειτονικό Λισιτσάνσκ, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη διοικητική πρωτεύουσα του Λουχάνσκ, το Κραματόρσκ, είναι δύο πόλεις-κλειδιά για νε επιτύχουν οι ρωσικές δυνάμεις τον δεδηλωμένο στόχο τους, να ελέγχουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς.

Στην πόλη που αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ενδέχεται να έχουν απομείνει 12.000 άμαχοι, παγιδευμένοι από τις συγκρούσεις τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Νορβηγικού Προσφυγικού Συμβουλίου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης οι εργαζόμενοι της οποίας έδρευαν σε αυτήν την πόλη μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και τη ρωσική εισβολή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top