ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον επόμενο Πρόεδρο το Κυπριακό - Κανένα περιθώριο συνεννόησης

Στον επόμενο Πρόεδρο το Κυπριακό - Κανένα περιθώριο συνεννόησης

Κλείνει ερμητικά την πόρτα η Τουρκία και δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συνεννόησης στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, εξανεμίζοντας ουσιαστικά και τις ελάχιστες ελπίδες για βήματα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσεων μέσα από το διάλογο. Οι κινήσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό δείχνουν σαφέστατα μια απροκάλυπτη προσπάθεια απόλυτης άσκησης επικυριαρχίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Το πρόσφατο οικονομικό πρωτόκολλο ουσιαστικά συνιστά το εργαλείο για τον πλήρη έλεγχο των κατεχομένων, εξέλιξη η οποία απομακρύνει όλο και περισσότερο την προοπτική της επανένωσης.

Οι απειλές του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις της Άγκυρας: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι οι προκλητικές της ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες», δήλωσε την Τρίτη ο Οκτάι, αναφερόμενος στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Οκτάι συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουστέλ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της τδβκ». «Ο μοναδικός σκοπός του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι να ενισχυθεί διαρθρωτικά η τδβκ σε όλους τους τομείς και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι αυτάρκης», ανέφερε.

Εμμονή σε κυριαρχική ισότητα

Για το Κυπριακό, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι στην τελευταία άτυπη συνάντηση, που έγινε μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η τουρκική πλευρά πρότεινε μια λύση που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών στο νησί. «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πλήρως αυτό το όραμα. Η προσέγγισή μας στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για την αναζωογόνηση των Βαρωσίων όσον αφορά την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνική ζωή δεν έχει αλλάξει» είπε και έκανε ξεκάθαρο ότι οι σχεδιασμοί για τα Βαρώσια θα πάρουν σάρκα και οστά. «Όσοι εμποδίζουν την ενσωμάτωση των Βαρωσίων στο νησί εδώ και χρόνια απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις λύσης, δεν έχουν το δικαίωμα να πουν λέξη για τις δραστηριότητες που έχει κάνει και θα κάνει εδώ η τδβκ. Όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει οι αρχές της τδβκ, τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων θα γίνονται σεβαστά σε όλα τα βήματα που θα γίνουν στα Βαρώσια» είπε.

Τέλος εποχής για Αναστασιάδη

Η Λευκωσία δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να συγκατανεύσει σε μια νέα πρωτοβουλία για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η Τουρκία θα δεχθεί κάτι τέτοιο μόνο εάν γίνει δεκτός ο όρος της για αναζήτηση λύσης στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών, κάτι το οποίο ασφαλώς δεν πρόκειται να υιοθετήσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Η κυβέρνηση μεταφέρει σε ξένους συνομιλητές το άκρως αρνητικό

περιβάλλον που δημιουργεί η Αγκυρα και ζητά την παρέμβαση ισχυρών κέντρων για την άσκηση της επιρροής τους προς την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθιστά ξεκάθαρο στους συνομιλητές του ότι είναι έτοιμος για μια νέα προσπάθεια αναζήτησης συνολικής λύσης, παρά την αρνητική στάση που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά. Τονίζει επίσης την ετοιμότητά του για αξιοποίηση του ωφέλιμου χρόνου που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του. Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στρέφεται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Aπό τα κατεχόμενα μεταδίδεται η πρόθεση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να καταθέσει προτάσεις που θα συμβάλουν στην οικονομία και την ευημερία «των δύο λαών, της Κύπρου και της περιοχής, στη βάση του σεβασμού των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων» και οι οποίες θα κοινοποιηθούν σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όταν οριστικοποιηθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας» των κατεχομένων, «τα βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με βάση νέες, δημιουργικές και ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαίο όφελος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top