Πέθανε σε φυλακή των ΗΠΑ ο κολομβιανός βαρόνος ναρκωτικών Χιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα

Πέθανε σε φυλακή των ΗΠΑ ο κολομβιανός βαρόνος ναρκωτικών Χιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα

Ο Χιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα, πρώην αρχηγός του άλλοτε πανίσχυρου κολομβιανού καρτέλ Κάλι, πέθανε σε ηλικία 83 ετών σε φυλακή των ΗΠΑ όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 30 ετών για διακίνηση ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Γνωστός με το προσωνύμιο «Σκακιστής», ο Ροντρίγκεζ εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2004 και εξέτιε την ποινή του σε ομοσπονδιακές φυλακές της Βόρειας Καρολίνας.

«Τα παιδιά και η σύζυγος του Χιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα ενημερώνουν με θλίψη ότι χθες, Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στις 6:54 μ.μ., πέθανε από λέμφωμα», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας, που υπέβαλε αίτημα στις αμερικανικές αρχές για τη μεταφορά της σορού του στην Κολομβία.

Η σύλληψη του Χιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα από τις κολομβιανές αρχές, το 1995, σηματοδότησε την απαρχή της διάλυσης του καρτέλ Κάλι, το οποίο κάποτε είχε υπό τον έλεγχό του το 80% της διακίνησης ναρκωτικών παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Ο αδερφός του, Μιγκέλ, συνελήφθη δύο μήνες αργότερα και εκτίει ποινή κάθειρξης σε φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα δύο αδέρφια είχαν κηρύξει τον πόλεμο στον διαβόητο έμπορο ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αστυνομική επιχείρηση το 1993.

Είχαν παραδεχθεί ότι χρηματοδότησαν προεκλογικές εκστρατείες, μεταξύ αυτών και του Ερνέστο Σαμπέρ το 1994. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας είχε αρνηθεί ότι γνώριζε για τις δωρεές στο Φιλελεύθερο Κόμμα του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Γκουτέρες: Η πικρόγλυκη γεύση μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό-Ανακοίνωσε συνάντηση 5+1-Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία

Γκουτέρες: Η πικρόγλυκη γεύση μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό-Ανακοίνωσε συνάντηση 5+1-Δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία

Η δημοσιογραφική διάσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο αεροδρόμιο Λευκωσίας άφησε μια πικρόγλυκη γεύση. Από τη μια πλευρά, επιβεβαίωσε τη διατήρηση της δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών για συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό και άνοιξε ξανά το παράθυρο για μια συνάντηση «5+1». Από την άλλη, δεν έφερε το μεγάλο βήμα που ανέμεναν πολλοί, αφού δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για την επόμενη διαδικασία και τέθηκαν σαφείς προϋποθέσεις πριν από οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία.

BEST OF TOTHEMAONLINE