ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την Πέμπτη να καταγράφουν πρόοδο στην κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ, σφίγγοντας τον κλοιό στην περιοχή του ανατολικού Ντονπάς, με την Ουάσινγκτον να προειδοποιεί ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Η βιομηχανική πόλη έχει καταστεί ένας στόχος-κλειδί για τη Μόσχα, με τον τοπικό κυβερνήτη να λέει ότι το 80% της πόλης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Οι μάχες στην πόλη συνεχίζονται», δήλωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σεργκίι Γκαϊντάι στο Telegram και υποσχέθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «θα πολεμήσουν για το Σεβερεντονέτσκ μέχρι το τέλος».

Η Ουκρανία απέκρουσε τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο, αλλά η εκστρατεία στην ανατολική Ουκρανία έχει υψηλό κόστος, με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολόντιμιρ Ζελένσκι να φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι απώλειες ουκρανών στρατιωτών να ανέρχονται σε 100 την ημέρα.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση είναι στην περιοχή του Λουχάνσκ, όπου ο εχθρός προσπαθεί να εκτοπίσει τις δυνάμεις μας από τις θέσεις τους», ανέφερε ο Αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Ζαλούζνι δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλλίας, Τιερί Μπουκάρντ ότι «ο εχθρός έχει ένα καθοριστικό πλεονέκτημα στο πυροβολικό», προσθέτοντας ότι επιθυμεί οι μονάδες του να εξοπλιστούν με εξοπλισμό που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ.

«Θα σώσει τις ζωές των ανθρώπων μας», πρόσθεσε.

Πάντως, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν λάβει στήριξη από τις ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για αποστολή πυραυλικών συστημάτων. Πρόκειται για το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών Himars, ή MLRS, ένα κινητό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων ακριβείας με βεληνεκές μέχρι 80 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο αυτό οπλικό σύστημα δεν μπορεί να αντιστρέψει την πορεία της μάχης, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα χρειάζονται χρόνο να εκπαιδευτούν στην αποτελεσματική χρήση του συστήματος.

Στη Μόσχα, ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά», αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί ότι τα οπλικά συστήματα που αποστέλλονται στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιηθούν για κτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.

Εξάλλου, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι στο καλύτερο σενάριο «μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι έχουμε ενώπιον μας πολλούς μήνες συγκρούσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top