Τα προβλήματα που ανακύπτουν από την παρατηρούμενη έλλειψη ή/και μη διάθεση ορισμένων φαρμάκων μέσω ΓΕΣΥ, το υψηλό κόστος συμπληρωμής για τον δικαιούχο και η απόκλιση στο ύψος της κοστολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιατρικών αναλώσιμων μεταξύ του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας, συζήτησε σήμερα Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι η συζήτηση του θέματος δεν έχει εξαντληθεί, προσθέτοντας ότι είναι συνέχεια των δύο επιστολών που έχει αποστείλει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας προς τον ΟΑΥ για συγκεκριμένα φάρμακα και ελλείψεις, αλλά και για την συμπληρωμή, και της απάντησης που έχουν λάβει από τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας.
Σημείωσε ότι ευτυχώς που υπάρχει η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, που έχει συσταθεί πριν από το ΓεΣΥ το 2016 και το κόστος για αυτά τα καινοτόμα φάρμακα από 3 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός το 2016 όταν είχε συσταθεί η Επιτροπή, σήμερα έχει ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ για το 2022.
«Είναι μετά λύπης μας που παρατηρούμε πως αν δεν υπήρχε και αυτή η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων στο Υπουργείο Υγείας υπό τη διεύθυνση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου, πολύ φοβόμαστε θα χάναμε ανθρώπινες ζωές. Έχουμε επισημάνει με κατηγορηματικό τρόπο στον ΟΑΥ ότι θα πρέπει τάχιστα να τρέξει τις όλες διαδικασίες, ούτως ώστε επιτέλους να ενταχθούν όλα αυτά τα φάρμακα στο πρωτόκολλο του ΓεΣΥ, να μπορούν οι ασθενείς να τα παίρνουν από τον φαρμακοποιό στην τιμή που έχουν πάρει, τέλος πάντων και άλλοι ασθενείς στην τιμή που έχει καθοριστεί από το ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τη συζήτηση στην επόμενη συνεδρία, θα ακουστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
«Έχουμε αντιληφθεί που υπάρχει το πρόβλημα και θεωρούμε ότι με την πίεση που θα ασκηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ο ΟΑΥ θα τρέξει τις διαδικασίες. Η πανδημία μας έχει αφήσει και θεωρούμε ότι κάποιοι θα πρέπει τώρα να τρέξουν τις διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα. Είναι μετά λύπης μας που σχεδόν όλοι οι Βουλευτές -και αυτό λέχθηκε στην Επιτροπή Υγείας- γινόμαστε δέκτες, καθημερινά παραπόνων από ασθενείς, οι οποίοι αναμένουν να πάρουν το φάρμακο τους και δεν υπάρχει. Θεωρούμε ότι μέσα από την εξαντλητική συζήτηση που θα έχουμε θα βοηθήσουμε στο να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα», πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι έχουν ξεκαθαρίσει πως η Επιτροπή Υγείας θα είναι απέναντι από οποιαδήποτε κατάχρηση.
«Δεν μπορεί και δεν γίνεται συγκεκριμένα σκευάσματα το Υπουργείο Υγείας να τα λαμβάνει σε πολύ πιο χαμηλή τιμή από ό,τι ο ΟΑΥ. Όλα αυτά είναι που θα συζητηθούν και στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας», σημείωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του είπε ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα, τα οποία συζήτησαν σήμερα στην Επιτροπή Υγείας, είναι το θέμα των ελλείψεων που παρατηρούνται σε φάρμακα, αλλά και σε αναλώσιμα.
«Καθημερινά έχουμε παράπονα από ασθενείς ότι δεν βρίσκουν τα φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι γιατροί τους, είτε ότι δεν υπάρχουν αναλώσιμα σε νοσοκομεία ή άλλες μονάδες παροχής υγείας. Αυτό το ζήτημα το συζητήσαμε σε έκταση σήμερα και τονίσαμε με πολύ αυστηρό ύφος ότι δεν θα ανεχθούμε αυτή η κατάσταση να συνεχίσει και ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις», πρόσθεσε.
Κάποιοι, συνέχισε ο κ. Κέττηρος, καραδοκούν να χτυπήσουν το ΓεΣΥ, κάποιοι βρίσκουν αφορμή από τέτοια περιστατικά για να χτυπούν το Σύστημα Υγείας και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό, αν θέλετε αμέσως, να βρεθούν λύσεις, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.
«Εμείς θα περιμένουμε. Έχουμε δώσει στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, κάποιες προτάσεις για φάρμακα, τα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να παρέχονται μέσω του Συστήματος και θα περιμένουμε μέχρι τις 15 του Ιούνη να ανακοινωθεί ο νέος κατάλογος φαρμάκων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ούτως ώστε να ξέρουμε πώς θα τοποθετηθούμε ή αν πρέπει να επιδιώξουμε την προσθήκη και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων στον συγκεκριμένο κατάλογο», σημείωσε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Κέττηρος είπε ότι, «πρώτιστο μέλημα δικό μας, είναι το συμφέρον των ασθενών και κανενός άλλου, για αυτό το λόγο θα περιμένουμε να δούμε τον κατάλογο, θα τον μελετήσουμε και έχει προγραμματιστεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να επανέλθουμε για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν ακούσει ότι υπάρχουν νοσηλευτήρια που δεν έχουν σεντόνια, δεν έχουν κουβέρτες.
«Νοσοκομεία που αναγκάζονται από άλλες Επαρχίες να στείλουν τα σεντόνια για πλύσιμο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν προσφέρονται από το ΓεΣΥ και οι ασθενείς τα έχουν ανάγκη. Φαρμακευτικά σκευάσματα που το κόστος τους έχει πολλαπλασιαστεί με τη δημιουργία του ΓεΣΥ. Έχουμε ακούσει μέχρι και 10 φορές. Δικαιούχοι που πριν το ΓεΣΥ ,οι ασθενείς τα δικαιούταν δωρεάν και σήμερα όχι», πρόσθεσε.
Ως ΔΗΚΟ, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, ζητούν να γίνει περισσότερο έλεγχος όσον αφορά τις διαδικασίες εισαγωγής των φαρμάκων αυτών, να γίνει έλεγχος ως προς το κόστος των φαρμάκων αυτών, και επίσης επιτέλους να αυξηθεί η παροχή καινοτόμων φαρμάκων, έτσι ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν σύγχρονα φάρμακα για αντιμετώπιση των ασθενειών τους.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είναι δικαιούχοι αυτών των καινοτόμων φαρμάκων και δυσκολεύονται να τα αγοράζουν», σημείωσε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, σε δηλώσεις του είπε ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες και παράπονα από ασθενείς.
«Έχει αναφερθεί ότι πριν το ΓεΣΥ παρέχονταν 1.300 φάρμακα και μετά το ΓεΣΥ 2.100. Μπορεί να έχει αυξηθεί ο αριθμός των φαρμάκων που παρέχονται αλλά και σίγουρα είναι καλύτερα από προ ΓεΣΥ εποχή όμως δεν μπορούμε να κωφεύουμε στις φωνές των ασθενών. Η ιατρική προχωρά, βγαίνουν καινούρια, εξελιγμένα φάρμακα και ο ΟΑΥ πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ιατρική και να αναβαθμίζει το ΓεΣΥ. Μόνο έτσι μπορεί να παρέχεται στους Κύπριους πολίτες ποιοτικό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «κάτι που εμείς έχουμε ρωτήσει είναι για τη συνταγογράφηση. Υπάρχει προβληματισμός δικός μας αφού θα έπρεπε να γίνεται με βάση την δραστική ουσία και όχι την επωνυμία του φαρμάκου».
«Για το ζήτημα αυτό θα ακούσουμε όλες τις απόψεις και βεβαίως θα στηρίξουμε το καλύτερο για τους ασθενείς. Το θέμα δεν εξαντλείται σήμερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση σε επόμενη συνεδρία. Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία θεωρούμε ότι τα όποια προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πληθωρισμός: Μειώσεις σε καύσιμα και ρεύμα, αυξήσεις σε γεωργικά προϊόντα τον Οκτώβριο
• Για καφέ πήγαν ΠτΔ και Ερντογάν – Η «μπερδεμένη» συνομιλία - Όσα γράφει ο τουρκικός Τύπος
• Βασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την αναγκάζει να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις της
• Έκλεψαν αρμόνιο μεγάλης αξίας από μουσικό σε μπαράκι - «Έκαψε» μαρτυρία 30χρονο
• Βασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την αναγκάζει να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις της
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις