Οι διάσημες χιονισμένες κορυφές των Άλπεων «ξεθωριάζουν» γρήγορα και αντικαθίστανται από βλάστηση, μια διαδικασία που ονομάζεται «πρασίνισμα» (greening) που αναμένεται να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες 38 ετών σε ολόκληρη την εμβληματική ευρωπαϊκή οροσειρά.
«Ειλικρινά μας εξέπληξε πολύ που βρήκαμε μια τόσο τεράστια τάση στο πράσινο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκ των επιστημόνων Sabine Rumpf, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.
Το πρασίνισμα είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο φαινόμενο στην Αρκτική, αλλά μέχρι τώρα δεν εντοπίστηκε σε μεγάλη κλίμακα σε ορεινές περιοχές.
Ωστόσο, δεδομένου ότι τόσο οι πόλοι όσο και τα βουνά θερμαίνονται πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, οι ερευνητές προέβησαν σε μελέτη για να δουν τις επιπτώσεις το συγκεκριμένου φαινομένου.
Η ομάδα εξέτασε περιοχές στα 1.700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, για να αποκλείσει τις περιοχές που χρησιμοποιούνται για τη γεωργία. Εξαιρέθηκαν επίσης δασικές εκτάσεις και παγετώνες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία κάλυψαν την περίοδο 1984-2021, η κάλυψη με χιόνι δεν παρατηρήθηκε το καλοκαίρι στο 10% σχεδόν της περιοχής που μελετήθηκε.
Η Rumpf επεσήμανε ότι οι δορυφορικές εικόνες μπορούν μόνο να επαληθεύσουν την παρουσία ή την απουσία χιονιού, αλλά το πρώτο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης είναι να μειωθεί το βάθος του χιονιού, το οποίο δεν είναι ορατό από το διάστημα.
Οι ερευνητές με ειδικές αναλύσεις ανίχνευσαν την ποσότητα της παρούσας χλωροφύλλης και βρήκαν ότι η ανάπτυξη των φυτών αυξήθηκε στο 77 τοις εκατό της ζώνης που μελετήθηκε.
Το πρασίνισμα γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους: τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται σε περιοχές που προηγουμένως δεν υπήρχαν, ψηλώνουν και πιο πυκνά λόγω των ευνοϊκών συνθηκών και τέλος συγκεκριμένα είδη που αναπτύσσονται κανονικά σε χαμηλότερα υψόμετρα μετακινούνται σε υψηλότερες περιοχές.
«Είναι η κλιματική αλλαγή που οδηγεί αυτές τις αλλαγές», δήλωσε η Rumpf. Ανέφερε ότι η υπερθέρμανση σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερες περιόδους βλάστησης, έχουμε πιο καλοήθεις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών, έτσι τα φυτά μπορούν απλώς να αναπτυχθούν περισσότερο και πιο γρήγορα.
Εξήγησε ότι ένα μεγάλο μέρος του πόσιμου νερού προέρχεται από το λιώσιμο του χιονιού και αν αυτό το νερό δεν αποθηκεύεται ως χιόνι, εξαφανίζεται γρηγορότερα μέσω των ποταμών. Επίσης διαταρράσονται και τα είδη οικοτόπων που είναι προσαρμοσμένα ειδικά στο αλπικό περιβάλλον.
Η εξαφάνιση του χιονιού βλάπτει επίσης την τουριστική βιομηχανία, βασικό οικονομικό μοχλό για την περιοχή.
Πηγη: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις