ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ: Σταθερή η υποστήριξη της Κύπρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ: Σταθερή η υποστήριξη της Κύπρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στο Διεθνές Ποινική Δικαστήριο εξέφρασε σε παρέμβαση της Κύπρου στην ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ με θέμα «Ενίσχυση της Λογοδοσίας και της Δικαιοσύνης για Σοβαρές Παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου» ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου την Πέμπτη, 2 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν, που αποστάληκε το Σάββατο από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Χατζηχρυσάνθου έκανε λόγο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις αρχές του διεθνούς δικαίου που θεμελιώθηκαν από το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο της Νυρεμβέργης με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ατομική λογοδοσία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η λογοδοσία και εγκλήματα πολέμου, καθώς και για την ξεκάθαρη διευκρίνιση για τον επιθετικό πόλεμο που αποτελεί πλέον διεθνές έγκλημα, ενώ πρόσθεσε ότι έκτοτε το διεθνές σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για παραπομπή ατόμων που είναι υπεύθυνα για πράξεις γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβάνει τα εθνικά δικαστήρια, τα ad hoc διεθνή δικαστήρια και, κυρίως, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ακολούθως, σημειώνεται πως ο κ. Χατζηχρυσάνθου επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι η ίδια θύμα επίθεσης χωρίς να έχει επιτευχθεί η λογοδοσία του θύτη, παραμένει σταθερός υποστηρικτής του ΔΠΔ και υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους συνεργασίας μεταξύ του ΔΠΔ και του ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής στο ΔΠΔ, από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, περιπτώσεων σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπροσθέτως, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό μιας διεθνούς σύμβασης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη βάση των Σχεδίων Άρθρων της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται επίσης η έμφαση που έδωσε ο κ. Χατζηχρυσάνθου στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως μηχανισμός λογοδοσίας για κρατική ευθύνη, υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε ήδη από το 1988 δήλωση αποδοχής της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να πράξουν το ίδιο.

Καταληκτικά, ο κ. Χατζηχρυσάνθου σημείωσε ότι η λογοδοσία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διεθνούς δικαιοσύνης και πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την βελτίωση του συστήματος διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης στη βάση της προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα, αλλά και να πράξει περισσότερα προς την κατεύθυνση εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων και αξιοποίησης των θεσμών που έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top