ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νουρής: Η Κύπρος χρειάζεται την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της

Νουρής: Η Κύπρος χρειάζεται την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της

Τη θέση πως η Κύπρος, ως το κράτος μέλος που αντιμετωπίζει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, χρειάζεται την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της, διατύπωσε σε δηλώσεις του το Σάββατο μετά το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών των MED5 στη Βενετία ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Νουρής επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι χώρες της ομάδας των MED5 που αποτελούν τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν αριθμό προβλημάτων από την παράτυπη μετανάστευση, εργάζονται μαζί και ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσθέτοντας ότι πάρθηκε σειρά πρωτοβουλιών, όπως στην περίπτωση της μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, «προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί».

«Όλες οι προσπάθειές μας είναι βασισμένες στην αναγκαιότητα για αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη που δεν θα είναι ένα απλό σύνθημα, ούτε άνευ ουσίας, αλλά είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να έχουμε μια αποτελεσματική και στιβαρή κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα. Είναι γι’ αυτό ακριβώς που η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι εθελοντική», τόνισε ο υπουργός.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Νουρής εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησης στην πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας, «μια ισχυρή βάση διαπραγμάτευσης για μια διαδικασία βήμα προς βήμα, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσουμε με το σύμφωνο», ενώ ευχαρίστησε τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών Gerard Darmanin για την αφοσίωσή του και την πρωτοβουλία του, καθώς επίσης και την επερχόμενη τσεχική προεδρία, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην ίδια κατεύθυνση.

«Η Κύπρος, ως το κράτος μέλος που αντιμετωπίζει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, χρειάζεται την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της. Κανένα κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση από μόνο του, απαιτείται η αποφασιστική υποστήριξη της Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, συμπληρώνοντας πως «η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη με την άμεση μετεγκατάσταση μεταναστών από το νησί μας εάν δεν θέλουμε σύντομα να δούμε δραματικές δημογραφικές αλλαγές. Την ίδια ώρα χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες επιστροφών με αριθμό τρίτων χωρών. Εάν αυτά τα απλά αλλά ζωτικής σημασίας στοιχεία δεν αποτελούν μέρος του νέου κοινού ευρωπαϊκού συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση, δυστυχώς καμία συμφωνία δεν θα σταθεί ικανή να επιλύσει το πρόβλημα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 150.000 νέους μετανάστες στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, μόνο για την τρέχουσα χρονιά».

Κλείνοντας, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να συμμετέχει στην εποικοδομητική συζήτηση με την προοπτική δημιουργίας ενός νέου, ισχυρού και δίκαιου συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, βασισμένου στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διερεύνηση, κατασχέσεις και οργανωμένο έγκλημα – Ο επικίνδυνος κόσμος των ναρκωτικών μέσα από υποθέσεις της ΥΚΑΝ

Ημέρα του Πατέρα: Προτάσεις για δώρα στον πρώτο μας σούπερ-ήρωα - Από βιβλία μέχρι προϊόντα τεχνολογίας και κοσμήματα

Ταξιδεύεις και θες να μάθεις τα δικαιώματά σου; - Ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας

Μαυρίκιος Μαυρικίου - Ιλάειρα Ζήση: Είναι έτοιμο! Δείτε το παραμυθένιο δωμάτιο της κόρης τους - Φωτογραφίες

«Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 41χρονης που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της – Όσα κατέδειξε

Θλίψη στην Ελλάδα: Νεκρός από ανακοπή καρδιάς πρώην βουλευτής«Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 41χρονης που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της – Όσα κατέδειξε

«Μίλησε» η νεκροτομή επί της σορού της 41χρονης που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της – Όσα κατέδειξε

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η νενομισμένη νεκροτομή στη σορό της 41χρονης που δολοφονήθηκε στην Πάφο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top