Τα μαθηματικά των προεδρικών εκλογών είναι πολύ απλά: Το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο απαιτεί σίγουρα πάνω από 100 χιλιάδες ψήφους, από το περίπου μισό εκατομμύριο εκλογέων.
Με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, προκύπτει ότι τα κόμματα θα πρέπει να συσπειρωθούν σχεδόν σε απόλυτο βαθμό ώστε να δώσουν στον υποψήφιό τους την απαραίτητη μάζα ψήφων, πάνω στην οποία θα θεμελιώσει την πρόκριση στο δεύτερο γύρο.
Η αποστολή είναι εξαιρετικά δύσκολη ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία το εκλογικό σώμα μοιάζει με κινούμενη άμμο, γεγονός που δυσχεραίνει την αποστολή των κομματικών επιτελείων και των στρατηγείων των υποψηφίων.
H αφετηρία Αβέρωφ
Θεωρητικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μπαίνει στην εκλογική κούρσα από την καλύτερη αφετηρία. Το ποσοστό του 27.77% (99.328 ψήφοι) που εξασφάλισε ο ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές του 2021, αρκεί για να τον καταστήσει τον ένα από τους δύο που θα μπορούσαν να αναμετρηθούν στην επαναληπτική εκλογή. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, τα μαθηματικά των βουλευτικών εκλογών δεν είναι τόσο απλά και όπως αποδεικνύει η εμπειρία του παρελθόντος, τα κομματικά ποσοστά δεν είναι δεδομένα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου χρειάζεται τουλάχιστον μια συσπείρωση του ΔΗΣΥ που να ξεπερνά το 60% ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Στον ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι ο στόχος δεν είναι άπιαστος, αφού υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της συσπείρωσης. Ένας πρόσθετος λόγος που προκαλεί αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι στις προεδρικές εκλογές παρατηρείται μεγαλύτερη συμμετοχή παρά στις βουλευτικές. Στοίχημα για τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ είναι να επιτύχει εισροές από ψηφοφόρους πέραν του κομματικού χώρου, που θα του δώσουν την απαραίτητη ώθηση.
Αγώνας δρόμου για Μαυρογιάννη
Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη η αφετηρία είναι πιο δύσκολη λόγω της μειωμένης εκλογικής δύναμης που κατέγραψε το ΑΚΕΛ τις βουλευτικές του 2021. Το 22.34% που εξασφάλισε το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης (79.913 ψήφοι), ασφαλώς είναι μια καλή βάση αλλά δεν αρκεί. Το ΑΚΕΛ θα πρέπει να συσπειρωθεί σχεδόν στον απόλυτο βαθμό για να δώσει στον υποψήφιο την κρίσιμη μάζα ψήφων που χρειάζεται ως βάση για να κτίσει για τον δεύτερο γύρο. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στον ίδιο τον υποψήφιο να προσελκύσει ψήφους από άλλους κομματικούς χώρους.
Σε περίπτωση που η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη υποστηριχθεί και από κάποιο άλλο κόμμα, έστω και μικρό, το όφελος θα είναι πολλαπλό, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας. Υποστήριξη ακόμη και από κάποιο μικρό κόμμα, θα δώσει δυναμική που είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εκλογική κούρσα.
Εάν όμως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μείνει μόνον με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα γιατί επιπλέον όλων των άλλων, συνεχώς θα καλείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους να διαψεύδει ότι δεν είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ.
Χριστοδουλίδης στη μέγγενη
Η περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται με μεγάλη διαφορά, ακόμη και προτού εξαγγείλει υποψηφιότητα. Η λογική υποστηρίζει ότι τα ποσοστά του θα μειώνονται όσο οι μηχανές των δύο μεγάλων κομμάτων θα ανεβάζουν στροφές και θα του ασκούν πίεση. Κλειδί θα αποτελέσει ασφαλώς ο βαθμός διείσδυσής του ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Επιπλέον, εάν υποστηριχθεί από ένα ή και περισσότερα κόμματα, τότε θα έχει εισροές, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην εκλογική αναμέτρηση. Το ισοζύγιο εισροών και εκροών θα είναι εκείνο που θα κρίνει και τη συνέχεια σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε περίπτωση που υποστηριχθεί από το ΔΗΚΟ και ενδεχομένως την ΕΔΕΚ, τότε θα έχει ως αφετηρία ένα ποσοστό κοντά στο 15%, με βάση την εκλογική δύναμη των κομμάτων του 2021. Το ΔΗΚΟ εξασφάλισε 11.29% (40.395 ψήφους) και η ΕΔΕΚ 6.72% (24.022). Η οριζόντια διείσδυση που καταγράφει σχεδόν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, από δεξιά μέχρι και αριστερά, αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα του τέως ΥΠΕΞ και πάνω σε αυτό αναμένεται ότι θα κτίσει. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το γεγονός αυτό τού δίδει προβάδισμα σε περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο, ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών.
Αποχή και το άγνωστο «κόμμα» κάνουν τη διαφορά
Το αποτέλεσμα των προεδρικών του 2023 θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την εκλογική συμπεριφορά μιας καθόλου ευκαταφρόνητης ομάδας ψηφοφόρων που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή. Με βάση το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2021 οι ψηφοφόροι αυτοί ανέρχονται κοντά στο 15% του εκλογικού σώματος, οι οποίοι ψήφισαν διάφορα μικρά κόμματα ή μεμονωμένους υποψήφιους, που δεν κατάφεραν να κατακτήσουν έδρανο στο νομοθετικό Σώμα.
Ακόμη πιο μεγάλο είναι ασφαλώς το…«κόμμα» της αποχής, το οποίο ανέρχεται στο 34.28% του εκλογικού σώματος. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη δεξαμενή με 190 χιλιάδες ψήφους, που μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ των υποψηφίων που θα μπορέσουν να κερδίσουν την υποστήριξη ανθρώπων οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στην κάλπη. Το εκλογικό σώμα στην Κύπρο ανέρχεται λίγο πιο πάνω από το μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους. Στις προεδρικές εκλογές η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη παρά στις βουλευτικές εκλογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις